Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Διακοπές: Απαγορευτικές για τους Ελληνες - Πόσο κοστίζουν ανά προορισμό για μια οικογένεια

Πηγή: Eurokinissi

Ενας στους δύο Ελληνες θα κάνει μειωμένες διακοπές φέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ενώ ένας στους τέσσερις δεν θα ξεκουραστεί το καλοκαίρι ούτε μία μέρα. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι εν μέσω κύματος ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες ο λογαριασμός του καλοκαιριού για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι δυσβάσταχτος.

Πόσο κοστίζουν, όμως, οι φετινές διακοπές;

Από τα παραδείγματα ανά προορισμό που παρουσίασε η εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open TV προκύπτουν τα εξής:

Για μια τετραμελή οικογένεια που επέλεξε την Ανδρο για τις φετινές διακοπές της, το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (δύο ενήλικες, δύο παιδιά και ένα ΙΧ, μετ' επιστροφής) φθάνει τα 250 ευρώ.

Για διαμονή πέντε ημερών σε κατάλυμα με πρωινό, στις 10 Ιουλίου η οικογένεια θα πρέπει να διαθέσει 420 ευρώ, ενώ την 1η Αυγούστου το ποσό εκτοξεύεται στα 570 ευρώ.

Για την Πάρο, η ίδια οικογένεια θα πρέπει να ξοδέψει 532 ευρώ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (συμβατικό πλοίο) και 720 ευρώ για διαμονή 5 ημερών μέσα Ιουλίου, ή 1.160 ευρώ αρχές Αυγούστου. Αν επιλέξει τον Ιούλιο δηλαδή, θα πρέπει να διαθέσει πάνω από 1.000 ευρώ μόνο για διαμονή και ακτοπλοϊκά.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός για τις διακοπές «φουσκώνει», αν επιλεγεί ως προορισμός η Σαντορίνη. Για την ίδια οικογένεια το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων φθάνει τα 604 ευρώ (συμβατικό πλοίο), ενώ για τη διαμονή θα πρέπει να πληρώσουν (μέση τιμή) περίπου 190 ευρώ με πρωινό την ημέρα τον Ιούλιο και 270 ευρώ τον Αύγουστο!

Στη Ρόδο, οι τιμές των ακτοπλοϊκών γίνονται ακόμη πιο απαγορευτικές για μια τετραμελή οικογένεια, καθώς θα χρειαστεί να ξοδέψει 847-976 ευρώ (κατάστρωμα/καμπίνα) μόνο για τα εισιτήρια του πλοίου. Ωστόσο, η διαμονή στο νησί είναι φθηνότερη, καθώς το κόστος για πέντε ημέρες στα μέσα Ιουλίου φθάνει τα 350 ευρώ και τα 480 αρχές Αυγούστου.  

Για τα Χανιά, η ίδια οικογένεια θα πρέπει να ξοδέψει 412-640 ευρώ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (κατάστρωμα/καμπίνα), ενώ  η διαμονή για πέντε ημέρες τον Ιούλιο θα κοστίζει 470 ευρώ και τον Αύγουστο 580 ευρώ.

Λιγότερες διακοπές λόγω ακρίβειας για τους Ελληνες

Η έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που διεξήχθη στην Αττική, από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου, αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις φετινές διακοπές των Ελλήνων προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Αν και η διάθεση για διακοπές, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και υγειονομικών περιορισμών, είναι σίγουρα αυξημένη σε όλους μας, μόνο το 36% των συμμετεχόντων, απαντούν ότι θα διαθέσουν τις ίδιες (πάνω- κάτω και σε σύγκριση με πέρυσι) ημέρες για τις φετινές τους καλοκαιρινές διακοπές – μόλις 4% απαντά: «περισσότερες». Πάνω από τους μισούς θα διαθέσουν μειωμένες ημέρες για τις φετινές τους διακοπές: τρεις στους δέκα (29%) θα ξεκουραστούν λιγότερες ημέρες και ένας στους τέσσερις (25%) καθόλου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Ως ο κύριος λόγος που οι ημέρες των φετινών καλοκαιρινών διακοπών θα είναι μειωμένες αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες (για τους τρεις στους τέσσερις). Παραπλήσια ποσοστά, με αυτά του γενικού πληθυσμού, αποτυπώνονται και στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα