Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Μικρές οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία - Οι Ρώσοι θα επιστρέψουν

Μικρές φαίνεται πως είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανίας στον ελληνικό τουρισμό καθώς η συμμετοχή Ρώσων και Ουκρανών τουριστών έχουν μικρό αντίκτυπο στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Αυτό υποστηρίζει η πρώτη πανελλαδική έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σε συνεργασία με την Palmos Analysis για τις «επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας στις ελληνικές επιχειρήσεις και στον τουρισμό».

Πως αναφέρει, η επίδραση στη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων από την ανακοπή του τουριστικού ρεύματος από τις δύο εμπόλεμες χώρες είναι πολύ μικρή και ήδη, οι τουριστικές επιχειρήσεις προσδοκούν αναπλήρωση των όποιων απωλειών, μέσω στόχευσης σε άλλες αγορές του εξωτερικού, αλλά και στην εσωτερική αγορά.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκατάσταση της ροής τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, εφόσον τερματιστεί η πολεμική σύγκρουση, από την επόμενη κιόλας σεζόν. Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση τιμών των υπηρεσιών τους, λίγο πάνω από τα επίπεδα του τρέχοντος πληθωρισμού, για την αντιμετώπιση αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών κτλ. 

Ωστόσο, οι τάσεις αύξησης των τιμών εμφανίζονται πιο ήπιες σε καταλύματα και τουριστικά γραφεία, λόγω “κλειδωμένων” συμφωνιών. Τέλος, η επιδότηση του κόστους ενέργειας καταγράφεται και εδώ ως το δημοφιλέστερο μέτρο στήριξης από την Πολιτεία.

Ρώσοι τουρίστες 

Τι γίνεται όμως με τους Ρώσους  τουρίστες που ενίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως την  τουριστική αγορά της Β. Ελλάδας καθώς είναι τουρίστες υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής τάξης;

Όπως αναφέρει η έρευνα, οι Ρώσοι τουρίστες οργανώνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό κυρίως μέσω τουριστικών γραφείων και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών του εξωτερικού για την πραγματοποίηση των διακοπών τους. 

Αν και αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση στη ροή Ρώσων τουριστών προς το εξωτερικό, λόγω του πολέμου, με το πλήγμα από τις μειωμένες ροές κατά τη φετινή σεζόν να αφορά κυρίως στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και την Ελλάδα, μεσομακροπρόθεσμα, δεν διαφαίνεται κάποια σοβαρή επίπτωση στην εικόνα της Ελλάδας, ως τουριστικού προορισμού, από την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, λόγω του πολέμου.

Κι αυτό γιατί η ασφάλεια του προορισμού, η σχέση τιμής αξίας (value for money) και το δίπτυχο “ήλιος & θάλασσα” είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής προορισμού διακοπών στο εξωτερικό για τους Ρώσους, ενώ οι σχέσεις της Ρωσίας με τη  χώρα προορισμού αξιολογείται πολύ πιο χαμηλά. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ