Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Μια ανάσα πριν το ρεκόρ του 2019 - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Ιούνιο

σαντορίνη
Πηγή: Unsplash

Ποδαρικό με το δεξί για τον ελληνικό τουρισμό στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον ηχηρό τρόπο ότι τελικά το ρεκόρ του 2019 είναι πολύ κοντά στο να σπάσει.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της «Η», όλοι οι πρόδρομοι δείκτες έδειχναν ότι τα έσοδα του 2022 θα υπερβούν αυτά του 2019, δηλαδή θα κινηθούν σε επίπεδα άνω των 18,2 δις ευρώ.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις επίσης από τους παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι μπορεί τα φτάσουν οι εισπράξεις ακόμη και τα 20 δις ευρώ, ενώ οι αφίξεις θα υπερβούν τους 30 εκατ. επισκέπτες, ελαφρά χαμηλότερα από το 2019.

Στο 6μηνο του 2022 τα συνολικά έσοδα υπολείπονται από αυτά του 2019 κατά 5,3%, αλλά για τον Ιούνιο είναι υψηλότερα κατά 2,4%. Πιο συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος του 2022 οι συνολικές εισπράξεις ανέρχονται σε 5,126 δις ευρώ έναντι 5,413 δις ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, μειωμένες κατά 287 εκατ.

Αντίθετα τον Ιούνιο του 2022, οι εισπράξεις ξεπέρασαν αυτές του 2019 και διαμορφώθηκα στα 2,617 δις ευρώ, έναντι 2,557 δις ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, αυξημένες κατά 60,6 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές αφίξεις για τον Ιούνιο ανήλθαν στο 89% αυτών του 2019, δηλαδή ήρθαν στην Ελλάδα 3,651 εκατομμύρια επισκέπτες.

Με την παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνονται πλήρως πλέον οι εκτιμήσεις ότι η πορεία του τουρισμού το 2022 μπορεί να ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις. Οι αναφορές που υπάρχουν για Ιούλιο και Αύγουστο είναι ακόμη πιο θετικές και αυτό διότι οι πληρότητες κινούνται με ιδιαίτερα ικανοποιητικά ποσοστά.

Σε κάποιες περιοχές μάλιστα την περίοδο του Αυγούστου κινήθηκαν σε πολύ υψηλά ποσοστά, κοντά στο 100%. Οι προορισμοί μάλιστα που παραδοσιακά είναι hot όλο το υπόλοιπο του Αυγούστου, αλλά και τον Σεπτέμβριο έχουν … σταλινικά ποσοστά.

Διπλή θετική επίπτωση

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πάντως ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και θα έχει διπλή θετική επίπτωση. Η πρώτη θα είναι στην αύξηση του ΑΕΠ, που μπορεί να ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, απέναντι στις δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την παγκόσμια οικονομία.

Το άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι θα υπάρχουν περισσότεροι έμμεσοι φόροι στα δημόσια ταμεία, κυρίως από τον ΦΠΑ και η άλλη διότι θα έρθουν περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά, εξαιτίας του ότι θα υπάρξει νέα δυναμική.

Η εικόνα αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί θα φέρει την ελληνική οικονομία ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά από εκείνες του Βορρά που δεν θα έχουν στην φαρέτρα τους το «όπλο» του τουρισμού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ