Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Απομακρύνεται ο στόχος των 20 δισ. ευρώ - Υψηλές κρατήσεις και το Νοέμβριο

Ακόμη πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για έσοδα εφέτος πάνω από τα 18,2 δις του 2019 βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αν και παρατηρήθηκε τον Ιούλιο μία έστω και μικρή ανάσχεση της τάσης που είχε δημιουργηθεί τον Ιούνιο.

Ετσι όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να ξεπεράσει τα έσοδα του 2019, αλλά  πλέον πολύ δύσκολα αν όχι αδύνατο να φτάσει η χώρα στην επίτευξη του υπέρ-αισιόδοξου στόχου για εισπράξεις στην περιοχή των 20 δις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανακοίνωσε η ΤτΕ, τα έσοδα στο 7μηνο υπολείπονται κατά 267 εκατ. από το αντίστοιχο διάστημα  του 2019, ενώ τον Ιούλιο οι εισπράξεις ξεπέρασαν αυτές του ίδιου μήνα του 2019 κατά 21 εκατ.

Η πορεία των εσόδων στο 7μηνο του 2022

Σύμφωνα με την ΤτΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 191,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 154,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 87,9% και το 97,1% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019.

Συγκεκριμένα σε απόλυτους αριθμούς τα έσοδα ανήλθαν για το ίδιο διάστημα στα 8,849 δις ευρώ, έναντι 9,116 δις το ίδιο διάστημα του 2019.

Για τον Ιούλιο όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 87,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 62,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 93% και οι εισπράξεις ξεπέρασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο

Συγκεκριμένα τα έσοδα ανήλθαν στα 3,723 δις ευρώ, έναντι 3,702 δις ευρώ τον Ιούλιο του 2019.

Πλέον τα πάντα θα κριθούν το τελευταίο 4μηνο του έτους (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) με όλα τα βλέμματα να στρέφονται κυρίως σε Οκτώβριο και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Και αυτό διότι ο Σεπτέμβριος οδεύει προς το τέλος του και οι περισσότερες συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχει καταγράψει εξαιρετικές επιδόσεις τουλάχιστον στα επίπεδα του 2019.

Θετικές εκτιμήσεις μέχρι και τον Νοέμβριο 

Για τον Οκτώβριο οι προβλέψεις είναι επίσης θετικές, αφού υπάρχει σημαντικό αριθμός κρατήσεων, ενώ και τον Νοέμβριο υπάρχουν κρατήσεις και προγραμματισμένες πτήσεις, κυρίως για Κρήτη Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο.

Πλέον έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός τόσο για την χειμερινή περίοδο, όσο και για την επόμενη θερινή σεζόν. Οι προκλήσεις είναι πολλές και όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι σε καμία περίπτωση τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Η οικονομική και η γεωπολιτική αβεβαιότητα θα είναι οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχία ή μη της επόμενης περιόδου. Οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις με επιτυχία, αλλά γνωρίζουν ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν περνάει απόλυτα από το χέρι τους.

Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανελαστικό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ