Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Συνεχίζεται το... καλοκαίρι στα νησιά - Στα 19 δισ. κλειδώνουν τα έσοδα

Πηγή: Eurokinissi

Μπορεί να είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο, στα ελληνικά νησιά (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Επτάνησα) ελάχιστα πράγματα δείχνουν ότι οδεύουμε προς το χειμώνα, αφού η τουριστική κίνηση, ναι μεν δεν είναι στα επίπεδα του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, είναι άκρως ικανοποιητική και κινείται πάνω από τις προβλέψεις.

Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα γνωστοποιηθούν τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού τον Αύγουστο, όπου και τελικά θα φανεί με απόλυτη σαφήνεια σε τι ύψος θα διαμορφωθούν τα έσοδα, αλλά και οι αφίξεις για το 2022, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι θα ξεπεραστεί η επίδοση του 2019, που αποτελεί μέχρι αυτήν την στιγμή το απόλυτο ρεκόρ για την Ελλάδα.

Αναλυτές αναφέρουν ότι στο 8μηνο και για πρώτη φορά εφέτος, τα έσοδα θα είναι περισσότερα από τα αυτά του 2019. Δηλαδή, θα είναι πάνω από τα 13.241 δισ. που ήταν το 8μηνο του 2019. Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2019, τα έσοδα ήταν στα 4,182 δισ.

Πρόβλεψη για έσοδα στα 19 δισ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, εκτιμάται ότι τα έσοδα από τουριστικές αφίξεις θα αγγίξουν φέτος τα 19 δισ. ευρώ.

Οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα και μέχρι να κατεβάσουν ρολά τα καταλύματα της θερινής περίπου είναι ιδιαίτερα θετικές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρόσφατη έκθεση του ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), κατά την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, ο αριθμός των εσωτερικών και διεθνών πτήσεων στην Ελλάδα, βάσει των προγραμμάτων των αερομεταφορέων και των δεσμευμένων χρονοθυρίδων των αεροδρομίων, θα ξεπεράσει την πτητική δραστηριότητα των συγκρινόμενων έξι εβδομάδων του 2019.

Πυλώνας της ανάπτυξης

Η τουριστική βιομηχανία πάντως είναι αυτή που στηρίζει την ελληνική οικονομία και αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις της, αφού η ανάπτυξη στην Ελλάδα εφέτος θα είναι κατά πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ και για το 2023 η χώρα θα τρέξει με θετικούς ρυθμούς, ενώ μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία κινδυνεύουν σύμφωνα με εκτιμήσεις να καταγράψουν ύφεση.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε θετικό έδαφος κατά τους επόμενους μήνες, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία πιθανότατα θα επιβραδυνθεί ή ενδέχεται και να εισέλθει σε ύφεση, αναφέρει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, αναλύοντας τον δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος αποτελεί πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας.

Οπως αναφέρει στην ανάλυσή της η Alpha Bank, «παρά τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, η αναπτυξιακή δυναμική στο εννεάμηνο του 2022, που στηρίχθηκε στην υψηλή ροπή για κατανάλωση και στην έντονη άνοδο της τουριστικής κίνησης και των ταξιδιωτικών εισπράξεων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οδήγησαν στην ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Επίσης σημειώνεται ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει την αυξητική πορεία του τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η Alpha Bank.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα