Νέα
  • ΓΔ: 817.03 +1.77%
  • Τζίρος: 75,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Capital Economics: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει άλλη μία τουριστική σεζόν

Τουρίστες στην Ακρόπολη
Τουρίστες στην Ακρόπολη / Πηγή: Intime

Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθεί άλλη μία τουριστική σεζόν για την Ελλάδα -μεταξύ άλλων χωρών- αναφέρει η Capital Economics, αυτή τη φορά λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού αλλά και της αργής προόδου που κάνουν οι χώρες της ΕΕ όσον αφορά τους εμβολιασμούς.

Η Capital Economics εστιάζει στη χώρα μας αλλά και σε Ισπανία, Πορτογαλία, οι οποίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό. Όπως αναφέρει ο Τζακ Άλεν-Ρέινολντς, οικονομολόγος της Capital Economics, αν χαθεί και η φετινή τουριστική σεζόν, «αυτό θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και θα καθυστερήσει σημαντικά την ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας».

Τι σημαίνουν οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Και εξηγεί ότι οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς σημαίνουν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενδεχομένως να χρειάζεται να ισχύσουν για περισσότερο καιρό στην ΕΕ, σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Επίσης, ακόμα κι αν τα lockdown χαλαρώσουν σε εθνικό επίπεδο, οι απαγορεύσεις στα ταξίδια προς το εξωτερικό θα μπορούσαν να θέσουν την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν της Ευρώπης σε κίνδυνο.

«Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και τα μικρά νησιά της Μεσογείου έχουν τα περισσότερα να χάσουν», αναφέρει ο Άλεν-Ρέινολντς. Η ανάκαμψη των οικονομιών αυτών εξαρτάται άμεσα από την άρση των περιορισμών στα ταξίδια πριν από το καλοκαίρι, συμπληρώνει.

«Σωσίβιο» από τους ντόπιους;

Σύμφωνα με την Capital Economics, η Ισπανία αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους ανάμεσα στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, καθώς εξαρτάται πολύ περισσότερο από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών σε σχέση με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Πάντως, η Capital Economics εκτιμά ότι ένα μέρος από τα τουριστικά έσοδα που θα χαθούν θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τις επιπλέον δαπάνες των ντόπιων, οι οποίοι υπό διαφορετικές συνθήκες θα επέλεγαν να μεταβούν στο εξωτερικό για διακοπές. Μια τέτοια τάση, αναφέρει, θα μπορούσε να βοηθήσει το Βέλγιο και τη Γερμανία, αλλά δεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που είναι και οι πιο ευάλωτες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα