Νέα
  • ΓΔ: 1172.19 +0.32%
  • Τζίρος: 64,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Στο μισό δισ. η απόσταση από το ρεκόρ του 2019 - Προβλέψεις για πάνω από 20 δισ. φέτος

Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay
Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay

Οριστικοποιήθηκαν τα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό την περασμένη χρονιά, κάτι που απέδειξε τη δυναμική που παρατηρήθηκε στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας την χρονιά που πέρασε, ωστόσο, επισημοποιήθηκε η εκτίμηση που υπήρχε τους τελευταίους μήνες, ότι, τελικά, δεν θα ήταν εφικτό να καταρριφθεί το ρεκόρ του 2019.

Την ίδια στιγμή όλοι (πολιτεία και παράγοντες της αγοράς) συμφωνούν στην εκτίμηση ότι αυτό που δεν κατέστη δυνατό να συμβεί πέρυσι θα συμβεί εφέτος, αφού προς αυτήν την κατεύθυνση συγκλίνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που υπάρχουν επί του παρόντος, δηλαδή, προκρατήσεις αλλά και το γενικότερο ενδιαφέρον που υπάρχει για διακοπές στην χώρα.

Μάλιστα ο πήχης για εφέτος μπαίνει αρκετά ψηλά και κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για έσοδα 20 δισ. ευρώ, επίπεδο που να μεν μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί, αφού χρειάζεται αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξεως του 20% περίπου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το μεσημέρι η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τουριστικές εισπράξεις του 2022 διαμορφώθηκαν στα 17,631 δισ. ευρώ, έναντι 18,151 δισ. ευρώ το 2019. Υπήρξε, δηλαδή, μία απόσταση της τάξεως των 520 εκατ. που έπρεπε να καλυφθεί προκειμένου να σπάσει το ρεκόρ, κάτι που βέβαια δεν έγινε.

Εισπράξεις στο 97% αυτών του 2019

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις ταξιδιωτών το 2022 αυξήθηκαν κατά 89,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 67,9% σε σχέση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 88,8% και το 97% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019.

Σε ό,τι αφορά το Δεκέμβριο του 2022, αν και είναι ένας από τους πιο αδύναμους τουριστικά μήνες του έτους οι συνολικές εισπράξεις ήταν στα 247,1 εκατ. έναντι 288,9 εκατ. το 2019. Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι αφίξεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 52,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 32,8% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2019 οι αφίξεις και οι εισπράξεις ανήλθαν στο 83,8% και το 83,9% του τότε επιπέδου αντίστοιχα.

Αυξημένες 20% οι προκρατήσεις 

Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις για την χρονιά που διανύουμε είναι θετικές. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνουν πρώτον την ολική επανεκκίνηση του τουρισμού και δεύτερον την επέκταση της τουριστικής περιόδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο αποτέλεσμα αυτό έρχεται έπειτα από σκληρή δουλειά και με κλειστές τις αγορές της Ρωσίας, της Κίνας και της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος φέρνουν στην ελληνική οικονομία 2,071 δισ. ευρώ, ενώ για το 2023, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού δηλώνει αισιόδοξη.

«Οι προκρατήσεις είναι ήδη 20% πάνω ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας καταγράφηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά +3,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019» τονίζει ο Β. Κικίλιας χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τρόπο η στρατηγική μας για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ