Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Βρετανία και ΗΠΑ οι εκπλήξεις του 2023 - Κανένας εφησυχασμός προειδοποιεί ο ΣΕΤΕ

Ανακατατάξεις αναμένονται φέτος στο μίγμα προέλευσης των τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα και αυτό διότι υπάρχουν νέες δυνάμεις που εκτιμάται ότι θα δώσουν βροντερό «παρών», ενώ από τις παραδοσιακές δυνάμεις εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και μάλιστα σημαντικές.

Με βάση τα ευρήματα των πρώτων μηνών φαίνεται ότι οι χώρες εκείνες που θα δώσουν το αποτύπωμά τους στην φετινή χρονιά στον τουρισμό είναι η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Ειδικά τα μεγέθη της τελευταίας για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους είναι εντυπωσιακά, αφού τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις όσο και τις εισπράξεις, η αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι τριψήφια.

Την ίδια στιγμή, αν και δεν μπορεί να καταγραφεί με απόλυτη σαφήνεια, παρατηρείται σημαντική αύξηση από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα η Κίνα και η Ινδία. Στο αντίποδα, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μικρό φρένο στον παραδοσιακό ισχυρό πελάτη της χώρας, τη Γερμανία.

Παράλληλα, θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει ο απερχόμενος επικεφαλής του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

«Τρένο» ΗΠΑ και Βρετανία

Οι καλές επιδόσεις από ΗΠΑ και Βρετανία φαίνονται και από τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα:

  1. Οι αφίξεις από της ΗΠΑ για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι κατά 129,6%, ενώ για μόνο τον Μάρτιο η αύξηση είναι 136,5%. Αντίστοιχα η αύξηση για τις εισπράξεις είναι 98,4% και 107,9%.
  2. Οι αφίξεις από την Βρετανία για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι κατά 61,9%, ενώ για μόνο τον Μάρτιο η αύξηση είναι 40,4%. Αντίστοιχα η αύξηση για τις εισπράξεις είναι 35,9% και 9,3%.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον απελθόντα πρόεδρο του ΣΕΤΕ, το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 31,3 εκατ. ταξιδιωτών το 2019.

Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά μόλις 3% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,6 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019, ενώ αναφορικά με τους προορισμούς και σε σχέση με το 2019, βλέπουμε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στους προορισμούς «Ήλιου και Θάλασσας» (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Κυκλάδες).

Αφίξεις και εισπράξεις

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 31,3 εκατ. ταξιδιωτών το 2019. Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά μόλις 3% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,6 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019, ενώ αναφορικά με τους προορισμούς και σε σχέση με το 2019, βλέπουμε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στους προορισμούς «Ήλιου και Θάλασσας» (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Κυκλάδες)».

Στο μεταξύ η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση υπερέβη την αντίστοιχη το 2019. Σε αυτά τα ελπιδοφόρα και αισιόδοξα αποτελέσματα ο ΣΕΤΕ έχει τη δική του καθοριστική συμμετοχή, πρόσθεσε ο Γ. Ρετσος.

Για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού ο Γ. Ρετσος ανέφερε: πρέπει πάντα στόχος μας να είναι η διατήρηση μας στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτό δεν είναι μόνο μια επιτυχία. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη».

Και κατέληξε: δεν επιτρέπεται να εφησυχάσουμε επισημαίνοντας ότι ο κλάδος πρέπει να εξελίσσεται διαρκώς, χωρίς να θεωρείται τίποτα δεδομένο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα