Νέα
  • ΓΔ: 1195.14 -0.75%
  • Τζίρος: 48,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Οι αφίξεις... πετάνε και φέρνουν πιο κοντά το ρεκόρ - Θετικές προβλέψεις από ΙΑΤΑ

Πηγή: Eurokinissi

Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός όχι μόνος στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως στους παραδοσιακούς προορισμούς και αυτό διότι εφέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2019 που δεν υπάρχουν περιορισμοί και παράλληλα φαίνεται να υποχωρεί το κύμα ακρίβειας που έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη δείχνει .

Στην Ελλάδα όλα δείχνουν ότι ο τουρισμός κινείται στους ρυθμούς του ρεκόρ και τίποτε δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει την καλή πορεία. Μάλιστα, οι υπάρχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει διπλό ρεκόρ, δηλαδή τόσο σε ότι αφορά τις αφίξεις, όσο και τις εισπράξεις.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τόσο ο Μάιος όσο και τα πρώτα στοιχεία από τον Ιούνιο δείχνουν ότι τα πάντα κινούνται με βάση τις αρχικές προβλέψεις, ενώ οι κρατήσεις για το επόμενο 2μηνο προκαλούν αν μη τι άλλο ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Ομως δεν είναι μόνο οι εσωτερικές προβλέψεις, αλλά και αυτές των διεθνών φορέων που δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν πραγματική δίψα να ταξιδέψουν.

Πρόσφατα η IATA ανακοίνωσε ότι προβλέπεται ενίσχυση της κερδοφορίας της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας, προχωρώντας σε αναβάθμιση των προοπτικών της για το 2023. Επίσης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω όλα τα μεγέθη για το 2023.

Δυναμική ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας 

Η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, δείχνει να ανακάμπτει με εντυπωσιακούς ρυθμούς, μετά την μεγάλη βουτιά που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας και όλα δείχνουν ότι μπορεί να αγγίξει εκ νέου τα νούμερα του 2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), τα καθαρά κέρδη της αεροπορικής βιομηχανίας αναμένεται να φτάσουν τα 9,8 δισ. δολάρια το 2023 (1,2% καθαρό περιθώριο κέρδους) που είναι υπερδιπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψη των 4,7 δισ. δολαρίων, που είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Τα λειτουργικά κέρδη της βιομηχανίας αναμένεται να φτάσουν τα 22,4 δισ. δολάρια το 2023, πολύ βελτιωμένα σε σχέση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για λειτουργικά κέρδη 3,2 δισ. δολαρίων. Είναι επίσης υπερδιπλάσιο από τα λειτουργικά κέρδη 10,1 δισ. δολαρίων που εκτιμάται για το 2022.

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που πρόκειται να ταξιδέψει φέτος, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 4,35 δισεκατομμύρια επιβάτες, νούμερο το οποίο πλησιάζει τα 4,54 δισ. που πέταξαν το 2019. Ο όγκος φορτίου αναμένεται να είναι 57,8 εκατ. τόνοι, ο οποίος έχει υποχωρήσει κάτω από τους 61,5 εκατομμύρια τόνους που μεταφέρθηκαν το 2019, λόγω απότομης επιβράδυνσης του όγκου του διεθνούς εμπορίου.

Τα συνολικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,7% σε ετήσια βάση στα 803 δισ. δολάρια και ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που τα έσοδα του κλάδου θα ξεπεράσουν τα 800 δισ. δολάρια μετά από το 2019. Η αύξηση δε των δαπανών αναμένεται να συγκρατηθεί σε ετήσια αύξηση 8,1%.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στα υπουργικά γραφεία (Τουρισμού και Οικονομικών) δείχνουν ότι τα έσοδα μπορεί να αυξηθούν 20%, κάτι στο οποίο θα συμβάλει η επιμήκυνση της σεζόν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ