Νέα
  • ΓΔ: 1419.24 +0.87%
  • Τζίρος: 71,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Ηχηρά καμπανάκια παρά τα σημάδια για ρεκόρ εισπράξεων και αφίξεων

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός εφέτος, αφού υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα μηνύματα την τρέχουσα περίοδο. Από τη μία υπάρχει η αισιοδοξία – βεβαιότητα ότι το ρεκόρ του 2019 θα σπάσει εφέτος, τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδα όσο και τις αφίξεις.

Ωστόσο, στον αντίποδα αυτών είναι ότι κάποιοι εμβληματικοί, για την Ελλάδα, προορισμοί που βρίσκονται σε πτώση. Άλλοι λένε ότι είναι απόρροια της ακρίβειας, άλλοι ότι συμβαίνει συγκυριακά και άλλοι αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει διότι έχει επέλθει ο κορεσμός και τα συγκεκριμένα νησιά δεν σηκώνουν άλλους τουρίστες.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Ερχονται περισσότεροι ξένοι, αλλά κάνουν λιγότερες μέρες διακοπές

Για παράδειγμα, στη Μύκονο που αποτελεί την ναυαρχίδα που ελληνικού τουρισμού η εικόνα εφέτος δεν είναι καλή και δεν είναι ανάλογη ούτε της περυσινής χρονιάς, αλλά ούτε και της χρονιάς του 2019.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η Μύκονος έχει φτάσει στα όριά της εδώ και πάρα πολύ καιρό και ήταν μάλλον θέμα χρόνου να φανούν οι εγγενείς αδυναμίες.

Για παράδειγμα, κάθε ημέρα κατεβαίνουν στο νησί χιλιάδες τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως συντονισμός με αποτέλεσμα να φρακάρουν οι άνθρωποι στα στενά σοκάκια του νησιού και να αδυνατούν όλοι εκείνοι που μένουν στο νησί να το απολαύσουν.

Επίσης, οι δρόμοι του νησιού παραμένουν σε μάλλον τραγική κατάσταση και ως εκ τούτου αποτελούν παγίδες για όλους εκείνους που θέλουν να διασχίσουν τη Μύκονο από την στεριά. Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά και ειδικά σε εκείνα που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.

Ακρίβεια από... μόδα 

Ένα άλλο μήνυμα που έχει σταλεί εφέτος είναι η … απέχθεια των τουριστών στην μόδα της ακρίβειας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες μονάδες και κάποια μαγαζιά με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ίσως να δικαιολογούν υψηλές τιμές, όμως τείνει να γίνει κανόνας και σε επιχειρήσεις που προσφέρουν τα ελάχιστα και ζητούν τα μέγιστα.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών και εστίασης καλείται να εξυπηρετήσει συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τουριστών και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.

Παράλληλα, το έλλειμμα σε προσωπικό παραμένει και όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΣΕΤΕ συνεχίζει να διαμορφώνεται στους 70.000 εργαζόμενους, κάτι που εκτός από μειωμένες παροχές σημαίνει και μείωση της φήμης της χώρας.

«Στοίχημα» για ΣΕΤΕ και υπουργείο

Η νέα ηγεσία του ΣΕΤΕ, αλλά η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι τα δύσκολα έρχονται και δεν αναμένεται να σταθούν ιδιαίτερα στο αναμφίβολα θετικό γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός θα συμβάλει για μία ακόμη χρονιά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την στήριξη της απασχόλησης.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές, ειδικά Τουρκία και Αίγυπτος, εκμεταλλεύονται τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και ετοιμάζονται για την γενική αντεπίθεση, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία δείχνουν να βελτιώνουν να κακώς κείμενα και να κερδίζουν πελάτες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα