Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Οι Βρετανοί κερδίζουν τους Γερμανούς - Μακράν πιο γαλαντόμοι οι Αμερικάνοι

Τριπλή καθαρή «νίκη» στο μέτωπο του τουρισμού από τους Βρετανούς τουρίστες απέναντι στους Γερμανούς δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία τόσο των εισπράξεων, των αφίξεων, αλλά και της κατά κεφαλήν δαπάνης, για το 9μηνο του έτους (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2023). Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί αναδεικνύονται και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό, μακράν οι πιο γαλαντόμοι αφού ξοδεύουν τα περισσότερα.

Στα αξιοσημείωτα θα πρέπει να τονιστεί και το γεγονός για πρώτη μετά από πολλά χρόνια απειλείται η 3η θέση από πλευράς συνολικών εισπράξεων, που παραδοσιακά κρατούν οι Γάλλοι, από τις ΗΠΑ που εφέτος αποτέλεσαν πέραν πάσης αμφιβολίας τους πλέον καλούς πελάτες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, είτε ξενοδοχειακές μονάδες, είτε εστίασης.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, οι περισσότερες εισπράξεις έχουν γίνει από τους Βρετανούς, αφού ανέρχονται σε 3,014 δις ευρώ, ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται σε 2,965 δις ευρώ. Στην 3η θέση βρέθηκε η Γαλλία με 1,290 δις ευρώ και την 4άδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ με 1,115 δις ευρώ.

Πρώτοι σε αφίξεις οι Βρετανοί

Από πλευράς αφίξεων και εδώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μ. Βρετανία τους πολίτες από την χώρα που έφτασαν στην Ελλάδα για τουρισμό τους πρώτους εννέα μήνες του έτους να ανέρχονται σε 3,882 εκατ., ακολούθησαν σε μικρή απόσταση οι Γερμανοί που ήταν 3,855 εκατ., εν συνεχεία οι Γάλλοι που έφτασαν τους 1,627 εκατ. και οι τέλος στην Ελλάδα ήρθαν το 9μηνο 1,108 εκατ. Αμερικανοί.

Διαφορετική είναι πάντως η κατάταξη σε ότι αφορά την κατά κεφαλήν δαπάνη. Μακράν στην πρώτη θέση είναι οι Αμερικανοί που ξοδεύουν 1.007 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο. Στην 2η θέση βρίσκονται οι Γάλλοι με 792 ευρώ, οι Βρετανοί με 776 ευρώ και στην 4η θέση οι Γερμανοί με 769 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, αύξηση κατά 14,6% κατέγραψαν το Σεπτέμβριο του 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,256 δις ευρώ, έναντι 2,840 δις ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023,  οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 17,919,5 δις, έχοντας αύξηση κατά 2,360 δις ευρώ ή σε ποσοστό 15,2%.

Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 17,3%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι, αφού διαμορφώθηκε σε 627 ευρώ, έναντι 643 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Από που προήλθε η αύξηση των εισπράξεων 

Για το 9μηνο οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 7,99 δις ευρώ, αυξημένες κατά 12%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 10,5% και διαμορφώθηκαν στα 1,99 δις ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,4% και οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 10,6%.

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 6,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,5% ,ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 23,8% και διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ