Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επενδυτικός οργασμός στον τουρισμό - Τα σχέδια από Hilton και Radisson για την Αθήνα

Η Ελλάδα αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους καλύτερους αυτή την περίοδο επενδυτικούς προορισμούς του πλανήτη και αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις, τόσο αναφορικά με τις εκδόσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το δημόσιο (10ετές ομόλογο), όσο και εκδόσεις μέσω Χ.Α. (Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών) και βέβαια από τις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών.

Η παραπάνω εικόνα που σε σημαντικό βαθμό έχει στηριχθεί στην απόκτηση της επενδυτικής αξιολόγησης της χώρας, έρχεται να ενισχυθεί και από τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στο χώρο του τουρισμού.

Η εικόνα αυτή βέβαια δεν είναι σημερινή, αφού οι επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας είναι συνεχείς. Το μόνο που δείχνει να αλλάζει τους τελευταίους μήνες, είναι ότι η αγορά πατάει γκάζι. Οι επενδυτές φαίνεται να εκτιμούν ότι το επόμενο success story για Ελλάδα θα είναι ο τουρισμός.

Γιατί αυξάνονται οι επενδύσεις 

Και αυτό για δύο λόγους.

  1. Ο πρώτος έχει να κάνει με μία παγκόσμια τάση που υπάρχει, ειδικά μετά τον Covid που δείχνει ότι οι ταξιδιώτες θέλουν να πάρουν «εκδίκηση» και η τάση αυτή φάνηκε τόσο τα δύο προηγούμενα δύο χρόνια, όσο και το 2024, στο βαθμό που κάτι τέτοιο φαίνεται από τις προκρατήσεις που τρέχουν με ποσοστά από 5% έως και 15% σε κάποιες περιπτώσεις. 
  2. Ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός ότι η αγορά δείχνει να αλλάζει. Νέοι παίκτες μπαίνουν στην αγορά, είτε από πωλήσεις υφιστάμενων επιχειρήσεων από ιδιοκτήτες ή τις τράπεζες, αλλά και την δημιουργία νέων μονάδων.

►Διαβάστε επίσης: Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Το ρεκόρ επιβατών «ξεκλειδώνει» νέες επενδύσεις

Οι αναλυτές βλέπουν ότι και το 2024 θα έχουμε ρεκόρ εισπράξεων και αφίξεων και δηλώνουν ότι οι επιπτώσεις από τον πληθωρισμό ναι μεν θα επηρεάσουν την αγορά, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που θα την φρενάρει.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων GBR Consulting στο τελευταίο δελτίο της για την πορεία του τουρισμού το τελευταίο τρίμηνο του έτους, «οι προοπτικές για την τουριστική περίοδο του 2024 είναι θετικές με το 2023 να έχει αποδείξει ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν επηρεάστηκε από τον υψηλό πληθωρισμό, το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα, την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πολλές είναι οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί μέσα στο τελευταίο διάστημα ενώ διεθνείς και εγχώριες αλυσίδες δημοσιοποιούν τα επενδυτικά τους σχέδια τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Η Hilton ψηφίζει Ελλάδα 

Την περασμένη εβδομάδα ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή σήμερα ξενοδοχειακά brand, η Hilton ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια. Ήδη έχει πολλαπλασιάσει, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, τις υπό διαχείριση μονάδες που διατηρεί στη χώρα μας.

►Διαβάστε επίσης: Πόλος έλξης η Ελλάδα για νέες επενδύσεις από διεθνείς ομίλους ξενοδοχείων

Ο ξενοδοχειακός κολοσσός της φιλοξενίας με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 22 brands, σχεδόν 7.400 ξενοδοχεία με πάνω από 1,1 εκατομμύρια δωμάτια σε 124 χώρες διαθέτει πλέον 8 σε λειτουργία μονάδες στη χώρα μας από 2 που διατηρούσε το 2021 ενώ 6 ακόμα προγραμματίζονται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε Άλαν Μαντίν, διευθύνων σύμβουλος Ανάπτυξης, Νότιας Ευρώπης της Hilton η εταιρεία δεν σταμάτα να επισκοπεί την ελληνική αγορά, με την πρόθεση να διευρύνει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμά της.

Νέο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας 

Παράλληλα σχέδια να δημιουργήσει ένα ακόμα Radisson στην πρωτεύουσα κάνει και η ισραηλινών συμφερόντων Gnosis Investments. H εταιρεία έλαβε πρόσφατα το «πράσινο φως» για τη μετατροπή των δύο όμορων ακινήτων που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Υπατίας, στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να μετατραπούν σε ξενοδοχείο. Σύμφωνα με το υπάρχον project θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο δυναμικότητας 112 δωματίων υπό το brand της Radisson με στόχο να κάνει ντεμπούτο στο τέλος του 2024.

Και οι εξελίξεις στη Ρόδο

Τον Ιανουάριο μάλιστα υπήρξαν και άλλα deals στην αγορά και σε δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας. Η Hotels Collection, του ομίλου Χατζηλαζάρου, απέκτησε το πέντε αστέρων Rhodes Bay Hotel & Spa, συμπεριλαμβανομένου του Elite Suites Rhodes Bay από τη βρετανική London & Regional Group, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Titania, που είχε αποκτήσει το ακίνητο το 2017. Με την προσθήκη 357 ακόμα δωματίων στο χαρτοφυλάκιό της η Hotels ανεβάζει στα επτά τα συνολικά ξενοδοχεία της στη Ρόδο και καθίσταται, σύμφωνα με την GBR, η μεγαλύτερη τοπική αλυσίδα στο νησί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ