Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απογειώνεται ο τουρισμός το 2024: Προσδοκίες για έσοδα ρεκόρ πάνω από 22 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή έστω και αν είναι πολύ νωρίς για τα όποια συμπεράσματα.

Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι τα δείγματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Μάλιστα οι τάσεις που διαμορφώνονται αυτή την στιγμή δείχνουν αύξηση της τάξεως του 5% έως και 10% για τους δημοφιλείς προορισμούς.

Μάλιστα αναλυτές σημειώνουν  ότι εφόσον δεν υπάρξουν ιδιαίτερα δυσμενείς εξελίξεις, τότε τα έσοδα μπορεί εφέτος να υπερβούν όχι μόνο τα 21,5 έως 22 δις ευρώ - που είναι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών - αλλά να πάμε ακόμη υψηλότερα.

Νέες χώρες στο κάδρο των πελατών

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2023 νέες χώρες μπήκαν στο κάδρο του ελληνικού τουρισμού, διευρύνοντας την περίμετρο των χωρών – πελατών της Ελλάδος και δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια.

Ενώ μέχρι πρόσφατα ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών προέρχονταν από τις παραδοσιακές αγορές (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), σταθερά θετική πορεία παρουσίασαν και αγορές, όπως Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τουρκία, Ρουμανία, οι οποίες πριν από την πανδημία δεν θεωρούνταν ως κύριες -  παραδοσιακές.

Παράλληλα, υπερπόντιοι προορισμοί -  αγορές, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, όπως η Αυστραλία και η Κίνα, κλειστές το 2022 λόγω των περιορισμών της πανδημίας ανέκαμψαν με ταχείς ρυθμούς. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, παρατηρήθηκε αυξημένη επισκεψιμότητα και κατά τους μήνες εκτός αιχμής.

Οι Γερμανοί ξεπέρασαν τους Άγγλους 

Στο μεταξύ με νικητή την Γερμανία έληξε η ιδιότυπη μάχη για την πρωτιά στον ελληνικό τουρισμό το 2023. Με βάση τα οριστικά στοιχεία της ΤτΕ για το 2023, οι Γερμανοί ήταν πρώτοι σε εισπράξεις, αλλά και σε αφίξεις, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τους Βρετανούς που μέχρι ένα σημείο διεκδίκησαν την πρώτη θέση με αξιώσεις.

Έτσι λοιπόν με βάση τα στοιχεία για το 2023, που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, πρώτη χώρα για την Ελλάδα από πλευράς εισπράξεων ήταν η Γερμανία και ακολούθησε η Βρετανία, ενώ ανάλογη ήταν η κατάταξη και με βάση τις αφίξεις.

Πιο συγκεκριμένα οι εισπράξεις από την Γερμανία το 2023 ανήλθαν σε 3,56 δις ευρώ έναντι  3,26 δις ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 9,5%. Τα αντίστοιχα στοιχεία για τους Βρετανούς είναι ελαφρά πιο συγκρατημένα. Συγκεκριμένα: οι εισπράξεις από την Μ. Βρετανία ανήλθαν σε 3,31 δις ευρώ το 2023, έναντι 3,13 δις ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 5,8%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και αναφορικά με τις αφίξεις. Πιο συγκεκριμένα, οι αφίξεις τουριστών από την Γερμανία παρουσίασαν αύξηση επίσης 9,5% και διαμορφώθηκαν σε 4,76 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 4,35 εκατ. ταξιδιώτες το 2022.

Η αύξηση των αφίξεων από την Μ. Βρετανία ήταν κατά πολύ μικρότερη. Συγκεκριμένα, ανήλθαν πέρυσι σε 4,59 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 4,49 εκατ. το 2022, οριακά αύξηση 2,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 πρώτη δύναμη από πλευράς αφίξεων ήταν η Βρετανία, εκτοπίζοντας μετά από πολλά χρόνια την ηγέτιδα δύναμη που παραδοσιακά ήταν και είναι η Γερμανία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα