Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Ρεκόρ 10ετίας για τον φετινό Ιανουάριο που... δείχνει τον δρόμο - Πρωταγωνιστές Γερμανοί, Αμερικάνοι και Γάλλοι

Παρά το γεγονός ότι ο Ιανουάριος παραδοσιακά είναι ένας από τους πλέον αδύναμους μήνες, αν όχι ο πιο αδύναμος για τον τουρισμό, εντούτοις εφέτος η έναρξη της χρονιάς ήταν εξαιρετικά δυναμική, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η σεζόν μου μόλις τώρα ξεκινάει θα είναι μία εξαιρετική περίοδος.

Αυτό εξάλλου έδειξαν και τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, καθιστώντας τον φετινό Ιανουάριο τον καλύτερο αντίστοιχο μήνα των τελευταίων 10ετιών.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και τις ενδείξεις που υπάρχουν από τις προκρατήσεις, αλλά και από τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιριών, τότε όλα δείχνουν ότι το 2024 θα έλθει ένα νέο ρεκόρ εισπράξεων και αφίξεων που θα επισκιάσει όλα τα προηγούμενα.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κινήθηκαν εφέτος κατά 27,1% υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και την ταξιδιωτική κίνηση να διαμορφώνεται τον πρώτο μήνα του έτους σε 737,3 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 16% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Στήριξη από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία 

Οι αγορές εκείνες που στήριξαν την χώρα και τουριστικό προϊόν αυτόν τον πρώτο μήνα του έτους, ήταν η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Ένα στοιχείο που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι το γεγονός ότι η μέση δαπάνη παρουσίασε σημαντική αύξηση περίπου 10%. Αν μάλιστα η τάση αυτή διατηρηθεί έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς θα αποτελέσει μία σημαντική επιτυχία, αφού ως γνωστό αποτελεί μία διαχρονική επιδίωξη της αγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο του 2024 εμφάνισε πλεόνασμα 112,6 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 54,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Ειδικότερα, αύξηση κατά 27,1% κατέγραψαν τον Ιανουάριο του 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 278,3 εκατ. ευρώ, έναντι 219,0 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ αύξηση κατά 0,7% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιανουάριος 2024: 165,7 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2023: 164,4 εκατ. ευρώ).

Την μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο των εισπράξεων σε απόλυτους αριθμούς εμφάνισαν οι κάτοικοι των χωρών της ΕΕ-27 με 149 εκατ. ευρώ ενώ στα 126,5 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η συνεισφορά των κατοίκων των χωρών εκτός ΕΕ-27. Παρόλα αυτά οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 138,8% έναντι αύξησης 49,6% που καταγράφηκε στις εισπράξεις από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ -27 εντός της ζώνης του ευρώ.

Αν αναλύσει κανείς την συνεισφορά ανά χώρα, σε επίπεδο εισπράξεων θα διαπιστώσει ότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος έρχεται από την Γαλλία με άνοδο 83% και ακολούθησαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ με 63,6%, η Γερμανία με 34,7% και από το Ηνωμένο Βασίλειο με 8,1%.

Ωστόσο αυτό δεν μετέβαλε την σειρά των μεγαλύτερων πελατών της χώρας, αφού πρώτη παρέμεινε η Γερμανία με έσοδα 29 εκατ. ευρώ, ακολούθησαν οι ΗΠΑ 23,1 εκατ. και εν συνεχεία η Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο με τις εισπράξεις από την κάθε μια να φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Αυξημένη η μέση δαπάνη 

Σε επίπεδο ταξιδιωτικής κίνησης τον Ιανουάριο του 2024 η χώρα υποδέχτηκε 737,3 χιλ. ταξιδιώτες, ήτοι 16% περισσότερους από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Μάλιστα πέρα από την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης μέσω αεροδρομίων η οποία αυξήθηκε κατά 11,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, φάνηκε να ανακάμπτει δυναμικά και η ταξιδιωτική κίνηση μέσω οδικών συνοριακών σταθμών, αφού καταγράφηκε αυξημένη κατά 24,8%.

Σημαντικότερος τροφοδότης ήταν οι χώρες της ΕΕ-27 από τις οποίες η ταξιδιωτική κίνηση καταγράφηκε αυξημένη κατά 24,9% έναντι αύξησης 8,3% από τις χώρες εκτός ΕΕ-27.

Πρωταγωνιστής και σε επίπεδο αύξησης αφίξεων ταξιδιωτών ήταν οι ΗΠΑ, οι ταξιδιώτες από τις οποίες έφτασαν τους 54,6 χιλ. καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 260,2%. Ακολούθησαν οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι έφτασαν τις σε 36,2 χιλ. καταγράφοντας αύξηση 39,2% ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση βρέθηκαν οι επισκέπτες από Γαλλία και από την Γερμανία καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 35,4% και του 8,6%.

Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο την πρωτοκαθεδρία συνέχισε να έχει η Γερμανία 70,2 χιλ. ταξιδιώτες με τις ΗΠΑ ωστόσο να εκτοπίζουν, τουλάχιστον τον πρώτο μήνα του έτους, τη Μεγάλη Βρετανία από την δεύτερη θέση που κατέχει παραδοσιακά.

Οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ έφτασαν τους 54,6 χιλ. έναντι 36,2 χιλ. Βρετανών. Μάλιστα και οι Γάλλοι επισκέπτες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους φάνηκε να είναι περισσότεροι αριθμητικά από τους Βρετανούς που ταξίδεψαν στη χώρα. Οι ταξιδιωτικές αφίξεις από τη Γαλλία έφτασαν τις 42,6 χιλ.

Ενθαρρυντικό χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι πέραν της αύξησης των εισερχόμενων ταξιδιωτών ανοδικά κινήθηκε και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία που ακολούθησε την προηγούμενη χρονιά, λόγω και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων. Συγκεκριμένα τον πρώτο μήνα του έτους η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 373,7 καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 9,7% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ