Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Νέο ρεκόρ έρχεται το 2024 μετά τον καλύτερο Φεβρουάριο όλων των εποχών

Το καλύτερο 2μηνο και τον καλύτερο Φεβρουάριο όλων των εποχών από πλευράς εισπράξεων, διανύει ο ελληνικός τουρισμός προοιωνίζοντας ότι αν δεν υπάρξει κάποια δυσμενής ανατροπή το 2024 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά για την Ελλάδα, άλλη μια χρονιά με ρεκόρ εισπράξεων ενδεχομένως και αφίξεων.

Παράγοντες της αγοράς, αλλά και αναλυτές αναφέρουν ότι με βάση την δυναμική που υπάρχει, η κατάρριψη των ρεκόρ που επιτεύχθηκαν πέρυσι μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη, ενώ με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς οι εισπράξεις θα υπερβούν τα 22 δις ευρώ, σχεδόν 1,5 δις επιπλέον σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης σημειώνουν ότι με δεδομένη την δυναμική που δείχνουν τα στοιχεία για τους πρώτους δύο μήνες του έτους, αλλά και τις εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα μέχρι σήμερα, φαίνεται να πλησιάζει και η επίτευξη του δευτερεύοντος στόχου που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η Αθήνα πρωταγωνιστής

Αναφέρουν μάλιστα ότι η εικόνα που παρουσιάζει η Αθήνα το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετική και δεν έχει προηγούμενο. Επίσης οι κρατήσεις που υπάρχουν στα ξενοδοχεία της Αττικής για το επόμενο 2μηνο δείχνουν ότι εκτός από τα νησιά «ημέρες δόξας» θα γνωρίσει και η ελληνική πρωτεύουσα για δεύτερη συνεχή χρονιά και μετά από μία περίοδο πίεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενισχυμένα κατά 24,5% ήταν τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο δίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκαν στα 569,7 εκατ. ευρώ έναντι 457,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Να σημειωθεί ότι για το ίδιο διάστημα το 2019 οι εισπράξεις ήταν 441,4 εκατ.

Αν και ο Φεβρουάριος, θεωρείται παραδοσιακά από τους αδύναμους μήνες της χρονιάς από άποψη τουριστικής κίνησης φάνηκε να κινείται ικανοποιητικά καταγράφοντας αύξηση των εσόδων κατά 22,2%. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Φεβρουάριο του 2024 διαμορφώθηκαν σε 291,4 έναντι 238,5 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2023, ενώ το Φεβρουάριο του 2019 ήταν 209,1 εκατ.

Τα 3ήμερα οι απογείωσαν και τον Μάρτιο

Η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, όταν θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τον Μάρτιο συμπληρώνοντας το πρώτο 3μηνο, αφού μέσα σε αυτό το μήνα, περιλαμβάνονται δυο τριήμερα, αυτό της Καθαρής Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου, αλλά και  οι αργίες για το Πάσχα των Καθολικών που ήταν στο τέλος του μήνα και τροφοδότησε την ταξιδιωτική κίνηση από το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροδρομίων, στην πρωτεύουσα μέσω του ΔΑΑ έφτασαν τον περασμένο Μάρτιο πάνω από 2 εκατ. επισκέπτες, αυξημένοι κατά 20,1% σε σύγκριση τα επίπεδα του Μαρτίου 2023. Μάλιστα, η άνοδος των διεθνών επισκεπτών ήταν ισχυρότερη από αυτή των εγχώριων με την εντός επιβατική κίνηση να αυξάνει τον τρίτο μήνα του έτους κατά 12,6% και την διεθνή επιβατική κίνηση να ξεπερνά τα επίπεδα του 2023 κατά 23,5% αντίστοιχα.

Συνολικά, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 5,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%.Παρομοίως και η κίνηση στα 14 Περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport ήταν αυξημένη κατά 12,2% τον Φεβρουάριο του 2024 έναντι του αντίστοιχου μήνα της περσινής χρονιάς με το πρώτο δίμηνο να κινείται υψηλότερα κατά 11,2% σε σχέση με πέρυσι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ