Νέα
  • ΓΔ: 1447.5 -0.08%
  • Τζίρος: 42,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Επιχείρηση... γοητείας προς Βρετανούς και Σέρβους

Πηγή: Intime

Ο τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδος το 2021. Οι εκτιμήσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό δίνουν και παίρνουν. Ανεξάρτητα αν κάποιος γέρνει προς τη θετική ή προς την αρνητική πλευρά, το μόνο σίγουρο είναι ότι το βαρόμετρο του 2021 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός.

Η μονοκαλλιέργεια για την χώρα, ο τουρισμός, είναι εκείνος που θα κρίνει το πόσο τελικά θα επηρεαστεί η οικονομία. Τα μηνύματα που υπάρχουν είναι αντιφατικά. Από την μία υπάρχουν εκείνοι που αισιοδοξούν ότι η Ελλάδα εφέτος θα κάνει την έκπληξη και θα ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις και από την είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στον εμβολιασμό, αλλά επιμονή της πανδημίας, δημιουργεί συνθήκες που δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία.

Ισχυρός ανταγωνισμός στον Νότο

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Οι χώρες του Νότου, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το περισσότερο τουρίστες από τις δυναμικές αγορές.

Εφέτος η αγορά εκείνη που θα αποτελέσει το μήλο της έριδος είναι η Βρετανία. Ο εμβολιασμός εκεί έχει προχωρήσει σημαντικά και ως εκ τούτου οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι ένα βήμα μπροστά. Θα είναι καλοδεχούμενοι σε όλες τις χώρες του Νότου.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις. Ήδη ανακοινώθηκε ότι από τις 14 Μαΐου ανοίγει η τουριστική αγορά, λίγες ημέρες νωρίτερα από την ημέρα που έχουν ορίσει μεγάλοι τουριστικοί Tour Operators την έναρξη του τουριστικής περιόδου.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έχει ξεκινήσει ήδη μία επιχείρηση προσέγγισης της εν λόγω αγοράς, με συνεντεύξεις και σχέδιο ανοίγματος της ελληνικής οικονομίας. Ένα από αυτά είναι ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού των μικρών νησιών της Ελλάδος, αλλά και του προγράμματος εμβολιασμού των εργαζομένων στην βαριά βιομηχανία της χώρας, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει άμεσα.

Ήδη, οι ξένοι οίκοι συνδυάζουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με την πορεία κυρίως του τουρισμού.

Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα του 2021

Η βασική εκτίμηση είναι ότι τα έσοδα θα κινηθούν τουλάχιστον στο 40% αυτών του 2019, δηλαδή κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι στο πίσω μέρος του μυαλού όλων των παραγόντων της αγοράς, αλλά και της κυβέρνησης είναι το ποσοστό αυτό να βρεθεί σε ψηλότερα επίπεδα.

Και για αυτό η τακτική αλλάζει. Πέρυσι στόχος ήταν οι περιφερειακές αγορές. Ενώ εφέτος στόχος είναι οι παραδοσιακοί πελάτες της χώρα με πρώτο και καλύτερο τους Βρετανούς, που θα είναι, υγειονομικά τουλάχιστον, οι πλέον «καθαροί» τουρίστες, που θα έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τους Αμερικάνους που και εκεί ο εμβολιασμός προχωρεί με ταχείς ρυθμούς.

Από εκεί και πέρα η στόχευση θα συνεχίσει να είναι σε παραδοσιακούς πελάτες, όπως οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Ολλανδοί, οι Σουηδοί, οι Ρώσοι κ.λπ.

Οι κανόνες που θα ισχύσουν

Όλοι αυτοί βέβαια θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες, που τουλάχιστον για εφέτος είναι ξεκάθαροι. Πρώτα οι εμβολιασμένοι, ακολουθούν όσοι έχουν μεγάλο αριθμό αντισωμάτων και τελευταία όσοι έχουν αρνητικό τεστ λίγων ωρών. Οι τελευταίοι, μάλιστα, θα υπόκειται δειγματοληπτικά και σε ανάλογα τεστ στις πύλες εισόδου.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για όσους φτάνουν στην Ελλάδα μέσω αεροδρομίων. Για εκείνους που έχουν ως δίοδο εισόδου στην Ελλάδα, οδικώς η μεγάλη αγορά είναι η Σερβία, που εκεί ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει σημαντικά. Στις άλλες χώρες των Βαλκανίων βέβαια οι ρυθμοί εμβολιασμού δεν είναι οι επιθυμητοί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ