Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Ισπανία και Ελλάδα καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2019 - Εκθεση ETC

H Ισπανία και η Ελλάδα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση τουριστικών εσόδων σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission, ETC), με τον ευρωπαϊκό τουρισμό να αναμένεται να φθάσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ φέτος.

Σύμφωνα με την έκθεση της ETC για το β’ τρίμηνο του 2024, τα έσοδα της Ισπανίας φέτος ήταν αυξημένα 25% σε σχέση με το 2019 και της Ελλάδας κατά 24%, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη θέση είναι η Ιταλία και η Γαλλία (20% και 16%, αντίστοιχα).

Δεν υπάρχει αντίκτυπος από τις πυρκαγιές

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα έχει επηρεαστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές.

«Η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού 2023 (για παράδειγμα οι πυρκαγιές) αποτελούν κίνδυνο για μικρότερους προορισμούς στη Νότια Μεσόγειο, οι οποίοι είδαν και αναμένεται να δουν αύξηση του μεριδίου αγοράς.

Η Ελλάδα, η οποία υπέφερε περισσότερο το 2023 αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2024. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει μία διασπορά των ταξιδιών στις ενδιάμεσες τουριστικές περιόδους, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από τουρισμό τους μήνες που η ζέστη κορυφώνεται, κατά τους οποίους είναι πιθανότερο να συμβούν τέτοια καιρικά και κλιματικά φαινόμενα. Εως τώρα, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα περσινά γεγονότα επηρεάζουν τα ταξίδια προς την Ελλάδα φέτος».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Ανοδικά τα μεγέθη για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, αλλά υπάρχει απόσταση με τα ευρωπαϊκά

Οι προκλήσεις για τον κλάδο

Ως σημαντικότερες προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό τουρισμό σημειώνονται από τους επαγγελματίες του κλάδου το αυξημένο κόστος διαμονής, οι λειτουργικές συνθήκες και οι πτήσεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού. «Παρά τον συνεχιζόμενο αντίκτυπό τους, οι προκλήσεις αυτές υποχώρησαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο».

Η έκθεση εκτιμά ότι τα συνολικά τουριστικά έσοδα της Ευρώπης θα φθάσουν τα 800,5 δις. ευρώ φέτος, αυξημένα κατά 13,7% σε σχέση με πέρυσι.

Η αύξηση αυτή θα προκύψει από το αυξημένο κόστος των τουριστικών πακέτων, την επάνοδο τουριστών με υψηλά βαλάντια από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και την ισχυρή ζήτηση για εκδηλώσεις και επαγγελματικά ταξίδια που συνδυάζονται με αναψυχή. Τα έσοδα των ξενοδοχείων της Ευρώπης ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκαν 5,4% στο α’ εξάμηνο και η πληρότητά τους κατά 1,8%.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός - Αθήνα: Αύξηση 4,8% της μέσης πληρότητας στα ξενοδοχεία - Στο 72,3% για το Α πεντάμηνο του έτους

Οι Κινέζοι θα είναι η κύρια πηγή το 2025

Η έκθεση διαπιστώνει την ενισχυμένη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού τουρισμού καθώς αναδύονται νέοι προορισμοί – με σημαντική αύξηση για παράδειγμα της κίνησης στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο αλλά και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης – και νέες πηγές προέλευσης.

Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν η βασική αγορά για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, υπάρχει σημαντική αύξηση από τις αγορές της Ανατολικής Ασίας ιδιαίτερα την Κίνα, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 2025 τις ΗΠΑ.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα