Νέα
  • ΓΔ: 1428.39 +0.62%
  • Τζίρος: 121,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Τα δύο στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό για την επόμενη ημέρα στην αγορά

Μπορεί τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την πορεία του τουρισμού το 2024 να κρίνονται ικανοποιητικά και να επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 2023, ωστόσο τα ευρήματα του Μαΐου φρέναραν την υπέρμετρη αισιοδοξία. Όλοι αναμένουν να δουν τα στοιχεία για τον Ιούνιο, σε 15 περίπου ημέρες, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κάποιο συγκυριακό φαινόμενο ή για ολική ανατροπή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών, παρόλο που οι αφίξεις είναι περισσότερες από πέρυσι, και μάλιστα με υψηλά ποσοστά αύξησης. Ένα άλλο στοιχείο που βρίσκεται ακόμη υπό εκτίμηση είναι ότι οι Έλληνες δυσκολεύονται εξαιρετικά να πάνε διακοπές, λόγω της ακρίβειας και της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρουν οι προορισμοί που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον εσωτερικό τουρισμό. Οι ελπίδες εστιάζονται πλέον στον Αύγουστο, και, αν κρίνουμε από την εικόνα της πρωτεύουσας τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Παρά τις παραπάνω επιφυλάξεις, παραμένουν οι θετικές εκτιμήσεις από τους παράγοντες της αγοράς για το σύνολο του έτους, οι οποίοι θεωρούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει όσους πιστεύουν ότι τόσο οι αφίξεις όσο και οι εισπράξεις θα κινηθούν με θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι. Το ύψος αυτής της αύξησης απομένει να διαπιστωθεί.

 

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Καμπανάκι χτυπά η αύξηση των τιμών του ρεύματος

Κλειδί ο Αύγουστος για την αγορά 

Το «κλειδί» για την οριστικοποίηση των στοιχείων του 2024 είναι οι δύο μήνες που αποτελούν και τους καλύτερους του έτους: Ιούλιος και Αύγουστος. Οι πληρότητες τον μήνα που πέρασε κινήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, το 85%, ενώ οι ενδείξεις για τον Αύγουστο δείχνουν πληρότητες άνω του 90%. Οι αφίξεις από το εξωτερικό σε σύγκριση με πέρσι εκτιμάται πως ήταν αυξημένες κατά 10%.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, σημαντική αύξηση τουριστικών ροών παρατηρείται στη Ρόδο, που δείχνει να επανακάμπτει από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην καρδιά του καλοκαιριού, στην Κω, στη Νάξο, στην Κέρκυρα και στην Κρήτη, που παραμένει ο αγαπημένος προορισμός για τους tour operators.

Αντίθετα, τα σημάδια δεν είναι καλά για περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική. Σε Μύκονο και Σαντορίνη οι απόψεις διίστανται, αλλά το πρόσημο παραμένει αρνητικό σε σχέση με πέρυσι.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στον Αύγουστο, όπου αναμένεται τόνωση από τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος μέχρι στιγμής κινείται με υποτονικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Airdata Tracker, οι προγραμματισμένες διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ξεπερνούν τα 5,1 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο 8% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.

►Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Φόβοι για νέο... καύσωνα τιμών - Ενέργεια και υπηρεσίες οι αδύναμοι κρίκοι

Μειωμένη κατά κεφαλήν δαπάνη 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο Μάιος, που θεωρείται ένας πολύ καλός μήνας για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, ειδικά από ταξιδιώτες που επιθυμούν να αποφύγουν τον συνωστισμό σε προορισμούς με μεγάλη ζήτηση αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες, έφερε ανάμεικτα μηνύματα.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 531,2 εκατ. ευρώ (16,2%), φτάνοντας στα 3,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 20,6%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 3,6%.

Αντίστοιχα, τον Μάιο τα τουριστικά έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 6,8%, φτάνοντας τα 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 1,81 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Όμως, και πάλι, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 21,3%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 12,2%.

Τέλος, να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως τα φετινά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 22 δισ. ευρώ, από 20,5 δισ. το 2023, και ποντάρουν, μεταξύ άλλων, στις αφίξεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, που, σύμφωνα με τις προκρατήσεις, θα είναι έντονα ανοδικές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα