Νέα
  • ΓΔ: 1029.68 +0.24%
  • Τζίρος: 129,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελασσόνα: Στη σκιά του Ολύμπου

H Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας
Την παράσταση στην Ελασσόνα κλέβει η Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας / Πηγή: elassona.gr

Η Ελασσόνα ανήκει στον νομό Λάρισας, τη διασχίζει ο Ελασσονίτης ποταμός (ή Ελασσονίτικος), ο οποίος συμβάλλει στον Τιταρήσιο και εκβάλλει στον Πηνειό ποταμό, το μεγαλύτερο ποτάμι της Θεσσαλίας. Ο Πηνειός χωρίζει την Ελασσόνα στην παλιά πόλη, χτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας, γνωστή και ως Βαρόσι, και στη νέα πόλη στη δεξιά όχθη του ποταμού. Τα δύο μέρη της πόλης συνδέουν τρεις γέφυρες και ένα παλιό τοξωτό γεφύρι στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας, που αποτελεί αξιοθέατο της Ελασσόνας.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας συναντώνται αρκετές μονές και μοναστήρια, τα περισσότερα από τα οποία χρησίμευσαν ως καταφύγια κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Το αξιοθέατο, όμως, που αναμφίβολα κλέβει την παράσταση στην Ελασσόνα, το κόσμημα της πόλης, δεν είναι άλλο από την Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας. Βρίσκεται χτισμένη πάνω στον λόφο Καμάρες, όπου βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Ολοσσόνας. Πρόκειται για το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο και αξιοθέατο της επαρχίας, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο. Το δε καθολικό της μονής αποτελεί κτίσμα του 13ου αιώνα. Στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας δεσπόζουν οι μορφές των αγωνιστών Νικοτσάρα - Περραιβού - Γεωργάκη Ολύμπιου και το Μνημείο Πεσόντων Ηρώων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στην Ελασσόνα είναι τα Ελευθέρια, κατά τα οποία εορτάζεται η απελευθέρωση της Ελασσόνας από τους Τούρκους, την 6η Οκτωβρίου 1912.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ TRAVEL

Περισσότερα