Νέα
  • ΓΔ: 1021.48 -0.19%
  • Τζίρος: 18,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βέροια: Η «μικρή Ιερουσαλήμ»

Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Βέροια
Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Βέροια / Πηγή: veriorama.com

 

Η Βέροια, πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου όρους, είναι μια σύγχρονη πόλη, στην οποία ωστόσο, περπατώντας την, θα ανακαλύψετε και την παράδοση! Διαθέτει τρεις παραδοσιακές διατηρητέες συνοικίες και δύο χαρακτηριστικές πλατείες – την πλατεία Ελιάς με την υπέροχη θέα στον κάμπο της Ημαθίας και την πλατεία Ωρολογίου ή Ρακτιβάν. Εκεί κοντά βρίσκεται και το παγκόσμιο θρησκευτικό μνημείο του Βήματος του Αποστόλου Παύλου. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο -Ιούνιο μήνα- πραγματοποιούνται τα «Παύλεια», θρησκευτικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, που κορυφώνονται με τον αρχιερατικό εσπερινό που τελείται στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στις 29 Ιουνίου. 

«Μικρή Ιερουσαλήμ» αποκαλούν την πόλη της Μακεδονίας, αφού διαθέτει τουλάχιστον 48 βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς με εξαιρετικές τοιχογραφίες.  
Στη Βέροια βρίσκεται και η παγκοσμίως αναγνωρισμένη  
για τις καινοτομίες της Δημοτική Βιβλιοθήκη.  

Περπατήστε στην κεντρική και πολύβουη οδό Μητροπόλεως, μπλεχτείτε στα σοκάκια της παραδοσιακής Κυριώτισσας με τα παλιά σπίτια, τα ταβερνάκια και τα βυζαντινά εκκλησάκια. Σεργιανίστε και στην άλλη παραδοσιακή συνοικία, την Μπαρμπούτα, με τους φιλόξενους ξενώνες, την εβραϊκή συναγωγή, που είναι η αρχαιότερη στη Β. Ελλάδα, τον Τριπόταμο και τη μελωδία του νερού και των πουλιών.  

Τα αξιοθέατα 

Κατά την παραμονή σας στη Βέροια, περάστε από το Βήμα του Απόστολου Παύλου (πλησίον πλατείας Ωρολογίου ή Ρακτιβάν), από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία, εκεί όπου το 51 μ.Χ. η πόλη έγινε ένας από τους πρώτους και βασικότερους σταθμούς διάδοσης του χριστιανισμού στον κόσμο. Επισκεφτείτε την Παλαιά Μητρόπολη -το στολίδι της βυζαντινής Βέροιας-, αλλά και την εκκλησία του Σωτήρος Χριστού (13ος αιώνας), δίπλα στη Μητρόπολη, με εξαιρετικές αγιογραφίες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της, των Αγίων Κήρυκου και Ιουλίττης, της Ευαγγελίστριας, του Αγ. Νικολάου, του Αγ. Γεωργίου (του μικρού), τον ναό και τον αρχαιολογικό χώρο με τα ψηφιδωτά του Αγίου Παταπίου κ.ά. 

Το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας στεγάζεται στον αναπαλαιωμένο αλευρόμυλο του Μάρκου, με πλούσια συλλογή εικόνων, ψηφιδωτά, νομίσματα, χειρόγραφα κ.ά., ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο με αρχαιότητες από όλο τον Νομό Ημαθίας εντυπωσιάζει, μεταξύ άλλων, με τη μαρμάρινη κεφαλή Μέδουσας του 2ου αιώνα π.Χ. Και βεβαίως, μην παραλείψετε τη Βεργίνα (13 χλμ.), τις Αιγές – πρώτη πόλη των Μακεδόνων και πυρήνας του αρχαίου βασιλείου τους. Θαυμάστε το μεγαλείο των βασιλικών ανακτόρων, των βασιλικών τάφων των Μακεδόνων και τη χρυσή λάρνακα του βασιλιά Φιλίππου Β’. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ TRAVEL

Περισσότερα