Νέα
  • ΓΔ: 1440.47 -0.12%
  • Τζίρος: 24,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

TRAVEL

Κίσσαβος: Μαγευτικές διαδρομές σε θάλασσα και βουνό

Η ψηλότερη κορυφή του Κισσάβου αγγίζει τα 1.978 μέτρα
Η ψηλότερη κορυφή του Κισσάβου αγγίζει τα 1.978 μέτρα / Πηγή: Larissanet.gr

«Ο Ολυμπος και ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν, το ποιο να ρίξει τη βροχή, το ποιο να ρίξει χιόνι». Πρόκειται για το γνωστό κλέφτικο τραγούδι που αναφέρεται σε μια φανταστική, πλην όμως μεγαλοπρεπή έριδα μεταξύ των δύο αυτών βουνών. Στη μαγευτική περιοχή της Θεσσαλίας, εκεί ορθώνει την κορμοστασιά του ο Κίσσαβος (ή Οσσα), απέναντι από τον θεϊκό Ολυμπο, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται η Κοιλάδα των Τεμπών, η ομορφότερη της Ελλάδας, και ο Πηνειός ποταμός.

Ο Κίσσαβος, με την ψηλότερη κορυφή του να αγγίζει τα 1.978 μέτρα, είναι ένα βουνό που προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου. Η δε περιοχή συνδυάζει άριστα τις ομορφιές του βουνού από τη μια και της θάλασσας από την άλλη.

Ξεκινώντας το οδοιπορικό στην περιοχή του Κισσάβου και στα χωριά του, περνάμε από το παραθαλάσσιο χωριό Στόμιο, με αξιόλογη τουριστική υποδομή, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η παλιά του ονομασία ήταν Τσάγεζι, ενώ σήμα κατατεθέν του Στομίου ο φάρος στο λιμανάκι, το οποίο αποτελεί αλιευτικό καταφύγιο της ευρύτερης περιοχής.

«Μπαλκόνι»

Ανηφορίζοντας για το βουνό, και συγκεκριμένα για την Καρίτσα, μεταξύ Στομίου και Καρίτσας, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, που πιθανολογείται ότι η πρώτη ανακαίνισή του έγινε στα χρόνια των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών (976-1024). Η Καρίτσα, στα 350 μ., είναι το «μπαλκόνι» του Κισάβου στο καταγάλανο Αιγαίο! Αποτελεί δε σημείο εκκίνησης για διαδρομές στο βουνό. Λίγο πριν από την πλατεία του χωριού, ένας δρόμος δεξιά οδηγεί προς το Αριόπρινο (4 χλμ.), χώρο αναψυχής για πικνίκ, τη Σπηλιά, το ορεινότερο χωριό του βουνού (20 χλμ.), την κορυφή του Κίσσαβου (23 χλμ.). Από τον κεντρικό δρόμο φτάνουμε στη θέση Τζάμια διανύοντας 10 χλμ. σε ασφάλτινο δρόμο γεμάτο καστανιές, δρυς και πεύκα. Στη συνέχεια, ο δρόμος δεξιά οδηγεί προς τη Σπηλιά και την κορυφή του βουνού και αριστερά προς το Μεγαλόβρυσο (25 χλμ.) και την Ανατολή (30 χλμ.). Πάνω από τη Σπηλιά και σε υψόμετρο 1.604 μ. είναι το καταφύγιο Κάναλος, το οποίο ανήκει στον ΕΟΣ Λάρισας, πλήρως οργανωμένο, και μπορεί να φιλοξενήσει ως και 50 άτομα (τηλ. 2410 535097, 6979 988954). Αφήνοντας την Καρίτσα και ύστερα από 5 χλμ., ένας δρόμος αριστερά οδηγεί προς τις παραλίες της. Είναι το Πηγάδι, το Καλύβι και στη συνέχεια η Πλατιά Αμμος. Δεξιά της διασταύρωσης (από Πλατιά Αμμο) ο δρόμος οδηγεί στο Κόκκινο Νερό (2 χλμ.), το οποίο φημίζεται για τις ιαματικές του πηγές, πλούσιες σε θειάφι και σίδηρο. Βρισκόμαστε παραλιακά, και συνεχίζοντας τη διαδρομή περνάμε από την Κουτσουπιά -καλοκαιρινός οικισμός-, την Παλιουριά και στη συνέχεια φτάνουμε στη Βελίκα (14 χλμ. από Κόκκινο Νερό), η οποία φημίζεται για την παραλία της, μήκους 14 χιλιομέτρων, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει χιλιάδες κόσμο.

Ο δε, Αγιόκαμπος είναι ένα από τα γνωστότερα θέρετρα του νομού Λάρισας και δεύτερο λιμάνι της ευρύτερης περιοχής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ TRAVEL

Περισσότερα