Νέα
  • ΓΔ: 1442.54 +0.02%
  • Τζίρος: 26,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

TRAVEL

Μέτσοβο: Η «αετοφωλιά της Πίνδου»

Το «Μονοπάτι της Αρκούδας» στο Μέτσοβο
Το «Μονοπάτι της Αρκούδας» στο Μέτσοβο / Πηγή: voria.gr

To Μέτσοβο, στον Νομό Ιωαννίνων στην Ήπειρο, το αποκαλούν «αετοφωλιά της Πίνδου», και εκεί όπου είναι χτισμένο, σε υψόμετρο 1.156 μ., δεν έχουν άδικο! Η κεντρική πλατεία του Μετσόβου είναι περιτριγυρισμένη από ταβέρνες και μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα. Εκεί και η κεντρική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία χρονολογείται πολύ πριν από το 1511, από μια δυσανάγνωστη επιγραφή που βρέθηκε σκαλισμένη πάνω σε πέτρα. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, φτιαγμένο το 1730 από Μετσοβίτες τεχνίτες με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.

Κατά την παραμονή σας στο Μέτσοβο θα απολαύσετε τις βόλτες σας στην παραδοσιακή κωμόπολη με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα σπίτια, φτιαγμένα από ξύλο και πέτρα, πολλά από τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά χαγιάτια, τις είκοσι περίπου λιθόχτιστες βρύσες του 18ου και του 19ου αιώνα από τις οποίες τρέχει γάργαρο νερό.

Θα επισκεφτείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το οποίο στεγάζεται στο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα (τηλ. 26560 41084).

Στα must του Μετσόβου είναι και η Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, η οποία εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1988 και διαθέτει έργα Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα.

Τα περισσότερα έργα της μόνιμης έκθεσης προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ. Η Πινακοθήκη αποτελείται από πέντε κύριους εκθεσιακούς χώρους, διαθέτει παιδικό εργαστήριο, πωλητήριο με ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία, ενώ πραγματοποιούνται και περιοδικές εκθέσεις (τηλ. 26560 41210). Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Μέτσοβο παρουσιάζει μεγάλο αριθμό ευεργετών και δωρητών, σπουδαιότεροι από τους οποίους είναι οι Γεώργιος Αβέρωφ, Στέργιος Στάνος, Κυριάκος Φλόκας, βαρόνος Μιχαήλ Τοσίτσας, Ευάγγελος Αβέρωφ κ.ά.

Το Μέτσοβο φημίζεται για τα τοπικά του προϊόντα, τις χειροποίητες χυλοπίτες, τα τυροκομικά, τα χωριάτικα κρέατα αλλά και τα κρασιά του.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Στην περιοχή του Μετσόβου υπάρχουν τρία χιονοδρομικά κέντρα: ένα στο Οροπέδιο Πολιτσιές, ένα στη θέση Καρακόλι και ένα στο Ανήλιο.

Το κέντρο στις Πολιτσιές, στη θέση Προφήτης Ηλίας (5 χλμ. από Μέτσοβο), διαθέτει 2 συρόμενα λιφτ, πίστες για tubing, έλκηθρο, χιονοσκούτερ, δρόμου αντοχής 5 χλμ., καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, δυο σαλέ, εστιατόριο.

Το δεύτερο χιονοδρομικό, στο Καρακόλι, το διαχειρίζεται το Ιδρυμα Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας (2 χλμ.) και διαθέτει έναν μονοθέσιο εναέριο αναβατήρα και δύο πίστες, ενώ στη βάση λειτουργεί σαλέ για καφέ και σνακ.

Το τρίτο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο διαχειρίζεται ιδιώτης, βρίσκεται στη θέση Ζυγός, στο Ανήλιο (12 χλμ. από το Μέτσοβο), με την κορυφή του να φτάνει στα 1.850 μ. Διαθέτει μία νέα κόκκινη πίστα 1.100 μ., μια κόκκινη 800 μ., 2 πράσινες-μπλε των 450 μ. και μια μπλε 900 μ. Εξυπηρετούνται από έναν διθέσιο εναέριο αναβατήρα μήκους 800 μ., δύο συρόμενα και ένα baby. Στα συν και το πετρόχτιστο σαλέ του με πανοραμική θέα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ TRAVEL

Περισσότερα