Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

TRAVEL

Ατενίζοντας του πύργους της Αστράκας

Το μικρό και το μεγάλο Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια / Πηγή: zagori.gov.gr

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, στον Νομό Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο Δυτικό Ζαγόρι. Δύο από τα «αστέρια» του Ζαγορίου, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, ή το Μικρό και το Μεγάλο, όπως θέλετε.  

«Πίσω από το βουνό» σημαίνει η λέξη Ζαγόρι, η οποία είναι σλαβικής προέλευσης, και προέρχεται από το ζα (πίσω) και το γκόρι (βουνό). Τα Ζαγοροχώρια, 46 χωριά στο σύνολο, θα τα εντοπίσετε στο βόρειο τμήμα της Ηπείρου και της πρωτεύουσας της, των Ιωαννίνων. Χωρίζονται στο Ανατολικό, το Δυτικό και το Κεντρικό Ζαγόρι. 

Ερχόμενοι από Ιωάννινα, θα στρίψετε για Καλπάκι (35 χλμ.), χωριό το οποίο αποτελεί ουσιαστικά και την είσοδό σας για το Δυτικό Ζαγόρι. Θα περάσετε και από την Αρίστη και διασχίζοντας τη γέφυρα του Βοϊδομάτη, θα αρχίσετε να ανηφορίζετε για τα φημισμένα χωριά, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο.  

Σε απόσταση 10,5 χλμ. από την Αρίστη φτάνετε στο Μεγάλο Πάπιγκο, χτισμένο στα 980 μ. Εκεί, θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Βλασίου χτισμένη το 1852 στη θέση παλιού ναού, θα σεργιανίσετε στα λιθόστρωτα καλντερίμια, θα ατενίσετε την επιβλητική θέα προς τους Πύργους της Αστράκας και βεβαίως θα πιείτε το τσιπουράκι σας, συνοδεύοντάς το με τις φημισμένες πίτες Ζαγορίου, και όχι μόνο, στις ταβερνούλες και στα καφέ του χωριού. 

Συνεχίζοντας για το Μικρό Πάπιγκο, ύστερα από 1,2 χλμ., κάντε και μια στάση στις Κολυμπήθρες (ή Ρογκοβό Οβίρες). Πρόκειται για φυσικές λίμνες-πισίνες, εκεί όπου τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες απολαμβάνουν δροσιστικές,  μπορεί και παγωμένες, βουτιές! 

Στο καλντερίμι 

Αλλα 800 μέτρα και φτάνετε στην είσοδο του Μικρού Πάπιγκου, χωριού χτισμένου στα 1.100 μ. κάτω από τους Πύργους της Αστράκας. Εκεί θα παρκάρετε και θα εισέλθετε στο χωριό πεζοί, στην είσοδο του οποίου στέκει η εκκλησία των Ταξιαρχών με το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Περπατώντας το λιθόστρωτο καλντερίμι φτάνετε στη θέση Μεσοχώρι.  

Η εκεί πινακίδα σάς ενημερώνει για τις αποστάσεις που χρειάζεται να διανύσετε για να φτάσετε στο καταφύγιο, στη Δρακόλιμνη, στην κορυφή Γκαμήλας και στο σπήλαιο Προβατίνας. Δεξιά από το Μεσοχώρι ξεκινάει μονοπάτι για τη χαράδρα του Βίκου και το Μονοδένδρι αλλά και προς την τοποθεσία Κόκκινο Λιθάρι. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ TRAVEL

Περισσότερα