Νέα
  • ΓΔ: 1419.7 +1.91%
  • Τζίρος: 73,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

TRAVEL

Παρνασσός: Το καμάρι της Ρούμελης

Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού αποτελέι έναν από τους παλαιότερους της Ελλάδας / Πηγή: parnassosnp.gr

Ο Παρνασσός, ένα από τα δημοφιλέστερα βουνά της Ελλάδας, στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας, ανάμεσα στους Δελφούς, την Αράχοβα και την Αγόριανη, ξεχωρίζει με τις ποικίλες δραστηριότητες που προσφέρει. 

Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού έχει έκταση 36.000 στρέμματα, ιδρύθηκε το 1938, και μαζί με αυτόν του Ολύμπου αποτελούν τους παλαιότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας.  

Διαθέτει μεγάλη και σπάνια ποικιλία τοπίων και βιοτόπων και παράλληλα είναι ένας τόπος με εξαιρετικά μεγάλη πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά. Αρμόδιος για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση του Εθνικού Δρυμού είναι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, με έδρα την Αμφίκλεια (τηλ. 22340-23529).  

Ενας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον Παρνασσό είναι η Αράχοβα -η «Μύκονος του χειμώνα»- χτισμένη σε υψόμετρο 950 μ., με εύκολη πρόσβαση στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού.  

Ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι του 18ου αιώνα, ο Εγκάρσιος -η μεγάλη σκάλα με τα 264 σκαλοπάτια που οδηγεί στον ναό του Αγίου Γεωργίου-, ο Αγιος Γεώργιος, πολιούχος της Αράχοβας με την πανοραμική θέα από το προαύλιο (κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του αγίου με τριήμερη γιορτή, το ξακουστό «Πανηγυράκι»), το Λαογραφικό Μουσείο στο παλιό δημοτικό σχολείο της Αράχοβας (τηλ. 22670-31630), συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Αράχοβας.  

ΜΑΓΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 

Από Αράχοβα, παίρνοντας κατεύθυνση προς το Λιβάδι (8 χλμ.), φτάνετε στη διασταύρωση του Σκαμνού (15 χλμ.). Από κει, ο δρόμος συνεχίζει ευθεία για Επτάλοφο ή Αγόριανη (10 χλμ.) και Ελατος Club (9 χλμ.), ενώ δεξιά ανηφορίζει προς τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού (15 χλμ.), Αμφίκλεια (37 χλμ.) και Αθήνα (202 χλμ.). 

Η Αγόριανη ή Επτάλοφος (25 χλμ. από Αράχοβα) είναι ιστορικό χωριό χτισμένο πάνω σε επτά λόφους, η κεντρική της πλατεία με τον πλάτανο είναι περιτριγυρισμένη από ταβέρνες, ενώ σε κοντινή απόσταση μονοπάτι οδηγεί σε έναν μικρό καταρράκτη. Στο εκκλησάκι δε των Αγίων Αναργύρων βρίσκονται οι επτά πηγές. 

Πανέμορφη και η διαδρομή Χιονοδρομικά – Πολύδροσος (ή Σουβάλα) 20 περίπου χλμ., την οποία Πολύδροσο (17 χλμ. από Φτερόλακκα, 39 χλμ. από Αράχοβα) προτιμούν εκείνοι που θέλουν σχετική ησυχία, σε σύγκριση με την Αράχοβα.  

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η περιοχή προσφέρει πολλές επιλογές, όλων των κατηγοριών. Ενδεικτικά, στις εύκολες πεζοπορίες συγκαταλέγονται Λιβάδι – Κωρύκειο Αντρο (1 ώρα), Ελατος– Βαρκό (1 ώρα), Επτάλοφος – Αγία Τριάδα (50 λεπτά της ώρας) κ.ά. 

Επίσης, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές πάνω από 100 χλμ., που προσφέρονται για ορεινή ποδηλασία. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ TRAVEL

Περισσότερα