Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

TRAVEL

Στενά Νέστου: Ο δρόμος που χάραξε στα άγρια βουνά ο γιος του ωκεανού

Τα στενά του Νέστου / Πηγή: topeiros.gr
Τα στενά του Νέστου / Πηγή: topeiros.gr

O Νέστος, το ποτάμι που αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα σε δύο νομούς, της Καβάλας και της Ξάνθης, και σε δύο περιοχές -της Μακεδονίας και της Θράκης-, έχει συνολικό μήκος 234 χλμ., πηγάζει από την οροσειρά της Ρίλα στην κεντρική Βουλγαρία και εισχωρεί στη χώρα μας καλύπτοντας 134 χλμ., για να εκβάλει στο Θρακικό Πέλαγος. Το δε Δέλτα του Νέστου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους σε ευρωπαϊκό έδαφος -κατατάσσεται ανάμεσα στους πέντε πρώτους-, καθώς διαθέτει τέσσερα διαφορετικά οικοσυστήματα και πολλούς βιότοπους.  

Στη μυθολογία ο Νέστος ή Νέσσος, ονομασία η οποία σχετίζεται με το ρήμα νάσσω, γεννιέται στην αρχή του χρόνου, πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι. Γεννήθηκε μαζί με 12.456 ποταμούς και 3.000 Νύμφες. Πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς. 

Το ομορφότερο κομμάτι

Στο ποτάμι της ζωής, όπως το αποκαλούν, αναμφίβολα το ομορφότερο κομμάτι είναι τα Στενά του Νέστου, μήκους 22 χλμ., τα επονομαζόμενα και Θρακικά Τέμπη. Ενα αληθινό μνημείο της φύσης, ένας βοτανικός κήπος 23.800 στρεμμάτων, που έχει χαρακτηριστεί ως «Περιοχή Αισθητικού Δάσους» από το 1979.  

Για να προσεγγίσετε τα Στενά του Νέστου φτάνετε στους Τοξότες (13 χλμ. από την Ξάνθη), εκεί όπου, μεταξύ άλλων, βρίσκεται και ο σιδηροδρομικός σταθμός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης δυστυχώς δεν λειτουργεί, ωστόσο το τρένο στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη κάνει στάση, δίνοντάς σας την ευκαιρία να απολαύσετε τη διαδρομή των Θρακικών Τεμπών, στο κομμάτι Τοξότες - Σταυρούπολη και αντίστροφα.

Από τους Τοξότες κατευθύνεστε για τη Γαλάνη, οικισμό χτισμένο πλάι στις γραμμές του τρένου και μια ανάσα από την είσοδο του μονοπατιού για τα Στενά.  

Αλλα δύο χιλιόμετρα, όπου στη διαδρομή (1,3 χλμ. και 500 μ. πριν από το μονοπάτι) λειτουργούν δύο ταβερνούλες, και φτάνετε στο πάρκινγκ. Στην είσοδο για τα Στενά θα βρείτε καντίνα η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ, σερβίροντας αναψυκτικά, καφέδες, σνακ, μπέργκερ, κοκτέιλ κ.λπ.  

Περίπου 20 με 30 λεπτά της ώρας είναι η διαδρομή με την υπέροχη φύση και θέα στο ποτάμι μέχρι το κιόσκι, εκεί από όπου θα αγναντέψετε τον τελευταίο μαίανδρο, από τους τρεις συνολικά που έχει ο Νέστος. Η διαδρομή από το κιόσκι συνεχίζει σε σηματοδοτημένο μονοπάτι και φτάνει μέχρι τις πηγές του εγκαταλειμμένου χωριού Κρωμνικό, καταλήγοντας στο χωριό Κομνηνά.  

Θέση θέας 

Από τη Γαλάνη, ακολουθώντας τη σχετική πινακίδα για Λιβερά, Κομνηνά, και ανηφορίζοντας σε δρόμο με συνεχείς στροφές, στο 8ο χλμ. ευθεία ο δρόμος οδηγεί στο εγκαταλελειμμένο χωριό Ιμερα (+ 300 μ.), ενώ συνεχίζοντας φτάνετε στη θέση Θέας. Συνολικά θα διανύσετε από τη Γαλάνη 10 χλμ. και άλλα 300 μ. σε χωματόδρομο μέχρι το κιόσκι.  

Βρίσκεστε σε υψόμετρο 890 μ. και από εκείνο το σημείο θα θαυμάσετε τους τρεις μαιάνδρους του ποταμού Νέστου, που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία δημιούργησε ο γιος του Ωκεανού και της Τηθύος ψάχνοντας τον δρόμο του ανάμεσα στις άγριες πλαγιές των βουνών.  

Ο δρόμος από το σημείο θέας συνεχίζει σε άσφαλτο (σ.σ.: παλιά η διαδρομή ήταν χωμάτινη), περνάει από τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς Κρωμνικό και Ανω Λιβερά, φτάνοντας στα Κομνηνά. Στο δε σημείο μεταξύ των δύο οικισμών -Κρωμνικό και Ανω Λιβερά- υπάρχουν ελεύθερα άλογα, που όπως λέγεται τα εγκατέλειψαν οι κάτοικοι των εν λόγω οικισμών. Η πεζοπορική διαδρομή μεταξύ του σταθμού Λιβερών και του ομώνυμου χωριού είναι διάρκειας περίπου δύο ωρών. Στα Κομνηνά φτάνετε και από Ξάνθη ακολουθώντας τον δρόμο για Σταυρούπολη (25 χλμ.), διανύοντας συνολικά 30 χλμ.  

Θρακικά Τέμπη

Η διάσχιση με το τρένο από Τοξότες για Σταυρούπολη ή αντίστροφα είναι μια πανέμορφη διαδρομή, σε μία από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού κάλλους. Από αυτήν τη διαδρομή περνάει η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Αλεξανδρούπολη, ενώ υπάρχουν τριάντα γαλαρίες τις οποίες κατασκεύασαν Γάλλοι μηχανικοί από το 1896 έως το 1900, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να περνάει το τρένο της γραμμής Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη, το περίφημο Orient Express.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ TRAVEL

Περισσότερα