Μπορεί στην Ευρώπη να μοιράζονται δισεκατομμύρια ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, η χώρα μας όμως κατορθώνει να εισπράξει μόλις λίγα εκατομμύρια ευρώ.
Οι κλινικές μελέτες που πλέον αποτελούν έναν βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη νέων πρωτοπόρων θεραπειών που συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας πολλών ασθενών, αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι για το ελληνικό σύστημα υγείας.
Και αυτό διότι στη χώρα μας ελάχιστα κονδύλια εισπράττονται ετησίως σε σχέση με αυτά που διατίθενται σε ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο των κλινικών μελετών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από €47 δισ. σε Έρευνα και Ανάπτυξη, με την Ελλάδα να προσελκύει μόλις €100 εκατ.
Στη χώρα μας παρατηρείται υστέρηση στον αριθμό των κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται από φαρμακευτικές εταιρείες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως λόγω του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει και το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξή τους.
Ο ελληνικός δυσκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή πολλών κλινικών μελετών, παρότι το όφελος θα ήταν διπλό τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα νοσοκομεία που εισπράττουν ποσοστό των κονδυλίων από την έρευνα.
Να σημειωθεί ότι οι κλινικές μελέτες ωφελούν πρωτίστως τους ασθενείς, προσφέροντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοποριακές θεραπείες, θεραπείες που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στο ευρύ κοινό.
Παράλληλα αποτελούν βασικό μοχλό για την πρόοδο της επιστήμης και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας. Πέραν της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, οι συμμετέχοντες έχουν πρόσβαση σε εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς επίσης συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τους ίδιους και τη διαχείριση της ασθένειας τους.
Όμως οι κλινικές μελέτες συμβάλουν σημαντικά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς, για παράδειγμα, η συμμετοχή ασθενούς σε μια κλινική μελέτη με γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο εξοικονομεί από το Κράτος 70.000 ευρώ ανά έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΦΕΕ.
Πάντως, ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι προωθείται άμεσα ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει την διεξαγωγή των μελετών και θα μειώνει σημαντικά τις καθυστερήσεις του παρελθόντος.