Η προθεσμία που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ λήγει την επόμενη εβδομάδα, μετά από 90 ημέρες έντονης μεταβλητότητας που προκάλεσαν τα επαναλαμβανόμενα απειλητικά μηνύματα και οι ταχείες αναδιπλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Παρότι αρχικά στις αγορές σημειώθηκαν ισχυροί κραδασμοί, οι επενδυτές φαίνεται πλέον να έχουν συνηθίσει σε αυτό το πρότυπο «πολιτικής της στιγμής» με το οποίο λειτουργεί ο Τραμπ. Έτσι, λίγοι είναι αυτοί που αναμένουν «εκρήξεις» στις 9 Ιουλίου, ελπίζοντας περισσότερο σε μια παράταση της προθεσμίας επίτευξης συμφωνίας ή σε έναν συμβιβασμό.
Ανάκαμψη στα χρηματιστήρια, υπό πίεση το δολάριο
Οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψαν εντυπωσιακή ανάκαμψη από τις αρχές Απριλίου. Ο δείκτης MSCI World σημείωσε άνοδο άνω του 11% από την δευτέρα Απριλίου, φθάνοντας σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Αντίστοιχα, ο S&P 500 ενισχύθηκε πάνω από 10%, αν και τα κέρδη του περιορίζονται όταν μεταφράζονται σε άλλα νομίσματα λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου.
Το αμερικανικό δολάριο έχει υποχωρήσει περίπου 11% στο πρώτο εξάμηνο του έτους – η χειρότερη επίδοση από το 1973 – και 6,6% από τις 2 Απριλίου. Η πτώση έναντι του ευρώ και του πέσο φτάνει το 8%, ενώ η ισοτιμία έναντι του καναδικού δολαρίου έχει υποχωρήσει κατά 5%.
Αβεβαιότητα για εξαγωγείς και επενδυτές
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά της «Ημέρας Απελευθέρωσης», αλλά παραμένουν κάτω από τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου. Κλάδοι με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό όπως η φαρμακοβιομηχανία και η αυτοκινητοβιομηχανία δείχνουν νευρικότητα. Υπάρχουν αναφορές ότι οι Βρυξέλλες ίσως δεχθούν έναν γενικό δασμό 10%, εξέλιξη που πολλοί επενδυτές θα θεωρούσαν θετική.
Ειδικοί, όπως οι αναλυτές της Citi, σημειώνουν ότι δασμοί 20% έως και 50% θα αιφνιδιάσουν την αγορά. Στην Ιαπωνία, η επιβολή δασμών 25% θεωρείται το βασικό σενάριο, ενώ ενδεχόμενη μείωση στο 10% θα μπορούσε να προσφέρει άνοδο έως 50% στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ο χρυσός
Ο χρυσός έχει καταστεί κύρια επιλογή αντιστάθμισης κινδύνου, με άνοδο 26% από την αρχή του έτους, αγγίζοντας τα $3.330 ανά ουγγιά. Η ενίσχυση αυτή ξεπερνά την απόδοση τόσο του bitcoin (14%) όσο και της Nvidia (18%).
Η ζήτηση για χρυσό αυξάνεται, τόσο από κεντρικές τράπεζες όσο και από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με έρευνα της UBS Asset Management, το 39% των ερωτηθέντων σκοπεύει να αυξήσει τις τοποθετήσεις του σε χρυσό, έναντι 15% πέρυσι. Μεταξύ των ανησυχιών που οδηγούν σε αυτή τη στροφή, συγκαταλέγεται και το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Fed, την οποία ο Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει.
Με πληροφορίες από Reuters