Νέα
  • ΓΔ: 903.48 -0.40%
  • Τζίρος: 67,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 897 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης συνεχίζοντας την χθεσινή άνοδο

Χρηματιστήριο Αθήνας / Πηγή: Intime

Η κα Λαγκάρντ (ΕΚΤ) ήταν κάπως απαισιόδοξη στις χθεσινές δηλώσεις της σχετικά με την πορεία και της πανδημίας και την οικονομική κρίση. Η απαισιοδοξία αυτη αντανακλάται στην σημερινή πτωτική έναρξη των ευρωπαικών συνεδριάσεων. Εξαίρεση με μικρή άνοδο αποτελεί ο γαλλικός δείκτης CAC, λόγω ανακοίνωσης της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά επιχειρηματικές ειδήσεις αλλά και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για πολύ σημαντικές περικοπές σε φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές λειτούργησαν ως καταλύτες για την επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς τις 900 μονάδες. Δεν γνωρίζουμε εάν θα κινηθεί ανοδικά σήμερα ο Γενικός Δείκτης ή θα ακολουθήσει τις ευρωπαικές αγορές σε ήπια υποχώρηση. Η υπέρβαση των 900 μονάδων αποτελεί ένα στοίχημα που μπορεί να εκπληρωθεί (ξανά) είτε σήμερα είτε μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με άνοδο 0,4% στις 897 μονάδες κάνοντας μία νέα προσέγγιση στον Γενικό Δείκτη. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει και σήμερα ένα μεγάλο θετικό ισοζύγιο ανοδικών μετοχών που θα δείξει ότι η άνοδος στο χρηματιστήριο έχει γενικευτεί και δεν περιορίζεται 'στους ολίγους' της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ανοδικά ξεκίνησαν οι τραπεζικές μετοχές, η Aegean, ΟΛΘ, Φουρλής και μετοχές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (AVAX, Πλαίσιο).

Ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας στον τραπεζικό κλάδο

Γενικότερα, η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα κινηθεί σε πιο ξεκάθαρο ορίζοντα πλέον αφού η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ολοκληρώνεται (θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα κάλυψης σήμερα στις 16.00) και θα ενισχύσει κεφαλαιακά την Τράπεζα ενώ και οι υπόλοιπες 3 συστημικές τράπεζες οδεύουν στον δρόμο της ενίσχυσή τους και ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει η 'χρηματιστηριακή λοκομοτίβα' που μπορεί να οδηγήσει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σε καλύτερα επίπεδα.

Εκτός από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το εταιρικό ομόλογο της Μυτιληναίος με υπερκάλυψη 4 φορές και επιτόκιο 2,25%. Και αυτή η έκδοση θα βοηθήσει και την αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος δανεισμού αλλά κυρίως θα ενισχύσει τα αναπτυξιακά σχέδια του ομίλου.

Εταιρικά αποτελέσματα

Mέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2020 (στο 90% περίπου των εισηγμένων εταιρειών) και εκεί θα φανεί πως αντέδρασαν στο 2020 αλλά και τι προσδοκούν για το 2021. Ήδη αρκετοί κλάδοι περιμένουν το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας (λιανικό εμπόριο, εστίαση, τουρισμός, μεταφορές) προκειμένου να δυναμώσουν κάπως ένα ήδη αποδυναμωμένο α' εξάμηνο 2021.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ