Νέα
  • ΓΔ: 905.55 -1.02%
  • Τζίρος: 86,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 911 μονάδες με ήπια διόρθωση ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo
Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo

Με ήπιες καθοδικές τάσεις ξεκίνησαν οι ευρωπαικές αγορές, μετά το καλό ξεκίνημα της εβδομάδας. Οι επενδυτές όμως είναι στραμμένοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, περιμένοντας ειδήσεις από την FED οι οποίες θα καθορίσουν έμμεσα και τις διεθνείς χρηματιστηριακές τάσεις. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν ταχύτερα και γρηγορότερα από την Ε.Ε λόγω του τεράστιου πακέτου στήριξης. Η ΕΕ ποντάρει στο Ταμείο Ανάπτυξης το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει αλλά η ΕΚΤ τονίζει ότι θα συνεχίσει την στήριξη των οικονομιών με τις επαναγορές ομολόγων (Tapering) και το πρόγραμμα PEPP. Στην Ασία, προβληματίζει πλέον η πορεία της πανδημίας στην Ινδία και αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην διεθνή ανάπτυξη εάν συνεχιστεί και στο επόμενο τρίμηνο.

Το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο στο τέλος του α' 4μηνου

Στην ελληνική οικονομία θεωρείται βέβαιο σχεδόν ότι οδεύουμε προς ένα σταδιακό πλήρες άνοιγμα της οικονομίας καθώς ότι ανοίγει πλέον δύσκολα θα κλείνει. Ο εμβολιασμός διευρύνεται μεν ηλικιακά αλλά η κυβέρνηση θα ήθελε υψηλότερο αριθμό εμβολιασμένων στους άνω των 60 ετών, και το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα θα είναι το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαίου. Στις εισηγμένες ολοκληρώνεται εντός της Μεγάλης Εβδομάδας (μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη) η ανακοίνωση αποτελεσμάτων χρήσης 2020 ενώ κάποιες εκ των εταιρειών (πχ Παπουτσάνης) έχουν ήδη ανακοινώσει και τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2021. Το placement της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι ένα χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό ο Γενικός Δείκτης έκανε χθες μία ισχυρή υπέρβαση των 900 μονάδων (υψηλά 14μηνών) και αναμένει μέχρι το τέλος του Μήνα να δει -εάν το επιτρέψουν και οι διεθνείς συνθήκες- τα επιπεδα των 920 μονάδων. Αν διορθώσει στις επόμενες συνεδριάσεις του Απριλίου οι 900 μονάδες θα γίνουν πρώτο επίπεδο στήριξη.

Την εκτίναξη του Γενικού Δείκτη πραγματοποίησαν οι τραπεζικές μετοχές που μετά από το πρώτο δίμηνο συμπίεσης και προβληματισμού, κινούνται πλέον με μεγαλύτερη άνοδο και προσανατολισμό στους στόχους τους μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, την διαδικασία τιτλοποίησης των δανείων της Alpha Bank, την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ΕΤΕ και εν αναμονή και της έκδοσης εταιρικού ομολόγου από την Eurobank.

Δίπλα στις τραπεζικές μετοχές υπάρχουν οι 6 'φύλακες' του ελληνικού χρηματιστηρίου (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Titan Int, Coca Cola HBC) που λόγω μεγέθους έχουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των τάσεων μαζί βέβαια με την αναπτυξιακή 'έκρηξη' της Μυτιληναίος. Οι μετοχές που επωφελούνται από το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας είναι οι μετοχές λιανικής πώλησης, τουρισμού και μεταφορων (πχ Jumbo, Aegean, Autohellas), οι μετοχές υποδομών όπως η ΑΔΜΗΕ και η ΕΥΔΑΠ, η σταθερή Lamda Development και οι μετοχές των διυλιστηρίων (ειδικά η Motor Oil) μετά το ράλι των προηγούμενων μηνών κινουνται σταθεροποιητικα.Υπάρχουν 10-15 μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως ελλήνων επενδυτών και συμπληρώνουν την ομάδα της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ