Νέα
  • ΓΔ: 914.48 -0.61%
  • Τζίρος: 22,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alpha Bank: Γιατί αισιοδοξούν οι επενδυτές για τη μετά Covid εποχή

Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi
Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi

Στην αισιοδοξία που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών, τόσο για την παγκόσμια όσο και για την ελληνική οικονομία στη μετά Covid-19 εποχή, αναφέρθηκαν στελέχη  του Private Banking της Alpha Bank σε ψηφιακή εκδήλωση με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 πελατών. Τίτλος της εκδήλωσης ήταν: «Νέα Αφετηρία για την Ελληνική και την Παγκόσμια Οικονομία».

Γιατί υπάρχει αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

Ο Διευθυντής Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων της Alpha Bank, Πάνος Ρεμούνδος, τόνισε ότι μετά τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση παγκοσμίως, οι οικονομίες ανακάμπτουν, αλλά με διαφορετικό ρυθμό. «Ξεχωρίζουν για τη δυναμική τους οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ έπονται η Ευρωζώνη μαζί με την Ελλάδα, η δυναμική των οποίων αναμένεται να ισχυροποιηθεί όσο θα βελτιώνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο πεδίο των επενδύσεων, παραδοσιακά ξεχωρίζουν, σε αυτή φάση του κύκλου, οι κατηγορίες των μετοχών και τα εμπορευμάτων έναντι των ομολόγων», σημείωσε.

Ο κ. Ρεμούνδος τόνισε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι αισιοδοξίας για την οικονομική προοπτική: η πρόοδος των εμβολιασμών παγκοσμίως που ήδη φέρνει απτά θετικά αποτελέσματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, τα συνεχιζόμενα προγράμματα στήριξης των Κεντρικών Τραπεζών και, βεβαίως, τα συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης των κυβερνήσεων, με αιχμή του δόρατος τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για πρόγραμμα στήριξης 1,9 τρισ. δολαρίων και πρόσθετο σχέδιο αύξησης δαπανών για υποδομές τα επόμενα 8 έτη στα 2,25 τρις δολάρια, αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους Ευρώ 750 δισ., που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ.

Επίσης, ο κ. Ρεμούνδος υπογράμμισε ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία τροφοδοτεί συχνές εναλλαγές επενδυτικών τοποθετήσεων, που σε αυτή τη χρονική στιγμή περιορίζει την ελκυστικότητα δυναμικών κλάδων της οικονομίας όπως η τεχνολογία και ευνοεί τους μετοχικούς κλάδους που έχουν κυκλικό χαρακτήρα, λόγω της προοπτικής ανοίγματος της οικονομίας, όπως ο χρηματοοικονομικός τομέας, η κατανάλωση, τα μέταλλα και η ενέργεια.

Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα

Η Βιολέτα Σπυροπούλου, υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Μετοχικών Επενδύσεων της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., ανέλυσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη σημαντική ευκαιρία που συνιστά για τη χώρα η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι η κινητοποίηση επιπλέον ιδιωτικών κεφαλαίων και οι νέες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις δημιουργούν συνολικές επενδύσεις άνω των 57 δισ. ευρώ.

Οπως τόνισε η κυρία Σπυροπούλου, οι επενδύσεις αυτές θα κατευθυνθούν πρωτίστως προς την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την αύξηση της απασχόλησης.

Ελκυστική επενδυτική πρόταση οι τράπεζες

Οσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, η κυρία Σπυροπούλου είπε ότι το 2020 ήταν ένα έτος ορόσημο, καθώς η εξυγίανση του ισολογισμού τους εντατικοποιήθηκε με τη χρήση του σχεδίου «Ηρακλής», με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. «Πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για τις τράπεζες είναι θετικές και αποτελούν μία ελκυστική επενδυτική πρόταση, καθώς διαπραγματεύονται και 40% φθηνότερα σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές ως προς τον λόγο τιμή ανά λογιστική αξία», πρόσθεσε η κυρία Σπυροπούλου.

Η επικεφαλής Συμβούλων Χαρτοφυλακίου Διεύθυνσης Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων της Alpha Bank, Ευστρατία Σαραντέα, παρουσίασε μία δέσμη καλών πρακτικών σχετικά με τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, ακόμη και στις εξαιρετικά ευμετάβλητες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ