Νέα
  • ΓΔ: 911.49 -0.36%
  • Τζίρος: 16,58 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Με οριακή άνοδο στις 903 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Intime

«Επεσε βαριά» στις χρηματιστηριακές αγορές η απόφαση των G7 για ενιαία φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων με 15% και οι ευρωπαικές αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα διορθωτικά. Οι αρχικές πιέσεις κρίνονται προληπτικές από τους επενδυτές αφού μάλλον εκμεταλλεύονται την ανοδική κίνηση των προηγούμενων εβδομάδων για την αποκόμιση των υπεραξιών που είχαν δημιουργηθεί. 

Εκτός απ' αυτή την ιστορική απόφαση που ουσιαστικά καταργεί το transfer pricing στις φορολογικές συναλλαγές, οι χρηματιστηριακές αγορές θα κινηθούν βάσει των αποφάσεων της FED για τον πληθωρισμό, τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποδομών με 1,7 τρισ. δολάρια, την εκτίμηση της ΕΚΤ για την συνέχιση του προγράμματος επαναναγοράς ομολόγων (PEPP) και την ανακοίνωση του βρετανικού ΑΕΠ μέσα στην εβδομάδα.

Οριακή άνοδος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης για τον Γενικό Δείκτη

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, η διορθωτική κίνηση των ευρωπαικών αγορών, τουλάχιστον κατά την έναρξη της εβδομάδας, θα σημάνει προσπάθεια διατήρησης των 900 μονάδων ή και ανόδου προς τις 910 μονάδες στο θετικό σενάριο και στήριξης πάνω τις 890 μονάδες σε περίπτωση που υπάρξει πτώση. Η εικόνα των blue chips αλλά και αρκετών μετοχών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν την Παρασκευή ενθαρρυντική για το μέλλον. Ίσως η εβδομάδα να έχει 'χρηματιστηριακές μπόρες' αλλά ο Γενικός Δείκτης και οι επιμέρους μετοχές μπορούν να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά υπό την προυπόθεση ότι :

  • Θα συνεχιστεί η δημοσιονομική τόνωση και ομαλοποίηση και θα υπάρξει τόνωση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο
  • Ο τουρισμός δεν θα πέσει πολύ χαμηλότερα απ' τις εκτιμήσεις (υπάρχουν τα δυσοίωνα νέα από την βρετανική αγορά)
  • Θα υπάρξει σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων στο β' τρίμηνο 2021
  • Οι τράπεζες θα μπούν μέσα σε ένα κανάλι ανάπτυξης μετά τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων

Η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι οι τραπεζικές μετοχές αγοράζονται μετά τις μικρο-διορθώσεις αλλά δεν μπορούν να κάνουν το μεγάλο ράλι. Οι μετοχές του ΟΤΕ και ΟΠΑΠ κινούνται με ήπιους ανοδικούς ρυθμούς και με βραχυπρόθεσμα ξεσπάσματα. Οι δύο μετοχές θα μοιράσουν πάνω από 700 εκατ. Ευρώ σε μερίσματα μέσα στο καλοκαίρι. Οι επενδύσεις στηρίζουν τη μετοχή της Μυτιληναίος που κινείται με αρκετά καλή χρηματιστηριακή εικόνα. Προσδοκίες από το ράλι του πετρελαίου έχουν Motor Oil και ΕΛΠΕ ενώ η Jumbo ποντάρει στη μεγάλη της ρευστότητα και στις πωλήσεις του καλοκαιριού για την βελτίωση των συνολικών πωλήσεων μέσα στο 2021. Η επιλεκτική άνοδος μετοχών της μικρο-μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να συνεχιστεί και το καλοκαίρι εάν δεν υπάρξει γενικότερη διόρθωση. Ο δείκτης FTSE Mid Cap έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 30% από την αρχή του χρόνου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ