Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ράλι για τις μετοχές της ενέργειας, αναμονή για τα αποτελέσματα της Eurobank

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ξένες αγορές

Ίσως την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου δούμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, ισχυρίζονται στελέχη των χρηματιστηριακών αγορών και ήδη βλέπουμε ότι υπάρχουν επ' αφορμή διαφόρων μεγεθών διορθωτικές κινήσεις σε Γερμανία (και υπόλοιπη Ευρώπη), Βρετανία και ΗΠΑ και καταφανέστατα στις ασιατικές αγορές. Η Γερμανία έδειξε χαμηλά στοιχεία για την κατανάλωσή της, η Βρετανία ανησυχεί και πάλι για την πανδημία παρότι έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ στις ΗΠΑ ο φόβος για διακοπή επαναγοράς ομολόγων (tapering) από τη FED προβληματίζει αλλά δεν τρομοκρατεί τους αμερικανικούς
δείκτες.

Εταιρικά αποτελέσματα α' εξαμήνου

Τα εταιρικά αποτελέσματα θα ολοκληρωθούν (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Χθες, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ανακοίνωσε ο όμιλος Alpha Bank, ενώ και άλλες μεγάλες εισηγμένες θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες. Τελικά αυτό το «κουσούρι» να ανακοινώνει το 70% των εισηγμένων αποτελέσματα τις δύο τελευταίες ημέρες του Αυγούστου (όταν λήγει η προθεσμία) δεν το εγκαταλείπουν. Κάποτε πιστεύαμε ότι το έκαναν επίτηδες για να μην έχουν χρόνο οι επενδυτές να τα επεξεργαστούν. Όμως εάν κάποιος έχει ζήσει αυτό το διάστημα σε ρυθμούς λογιστηρίου μεγάλων Α.Ε., θα ξέρει ότι λογιστές, οικονομικοί διευθυντές, εσωτερικοί ελεγκτές βιώνουν φοβερή πίεση.

Μερίσματα

Τα μερίσματα χρήσης 2020 ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά τουλάχιστον τα μισά εξ αυτών προέρχονται από 3 εισηγμένες. Η πρώτη είναι ο ΟΠΑΠ, η δεύτερη ο ΟΤΕ, η τρίτη η Μυτιληναίος και έπονται μερικές ακόμη για να συμπληρωθεί το 1,2 δισ. ευρώ. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να βγάλουμε μία μεσοσταθμική μερισματική απόδοση. Κάποιοι χρηματιστές θεωρούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο σε μερισματική απόδοση υποχώρησε σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αρκούμαστε να το αναφέρουμε γιατί δεν μπορούμε να το ελέγξουμε.

Γενικός Δείκτης

Τέσσερις φορές άλλαξε πρόσημο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης και κινήθηκε μέσα σε διάστημα 5 μονάδων (913-916). Για τη σημερινή συνεδρίαση (Παρασκευής 27/8) τα πράγματα μάλλον θα εξαρτηθούν από τις πτωτικές τάσεις των ξένων αγορών. Σε πτώση βρίσκονται οι αμερικανικοί δείκτες, η Ασία δείχνει καθοδική και αυτή και η Ευρώπη ίσως θα επηρεαστεί από τις αμερικανικές αγορές.

Τράπεζες

Χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα α' εξαμήνου η Alpha Bank και στο τέλος Αυγούστου ανακοινώνει η Eurobank. Από τα αποτελέσματα α' εξαμήνου βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται τόσο στα κέρδη, όσο στη μείωση των NPLs και στη σχέση καταθέσεων / χορηγήσεων. Η ευρύτερη άποψη είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες κινούνται στον ορθό δρόμο της εξυγίανσης, αλλά ακόμη ίσως δεν είναι τόσο κερδοφορες ώστε να απασχολήσουν περισσότερο τα ξένα funds.

Alpha Bank

Αναμένουμε σήμερα τις παρατηρήσεις-αναλύσεις των ξένων επενδυτών σχετικά με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank. Να τονισθεί ότι η μετοχή της Alpha Bank έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 20% από τα χαμηλά επίπεδα διμήνου (20 Ιουλίου 2021) ποντάροντας ιδιαίτερα στην αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της όχι μόνο στο α' εξάμηνο αλλά και στο β' εξάμηνο.

ΕΛΠΕ

Αποτελέσματα α' εξαμήνου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανακοίνωσαν και τα ΕΛΠΕ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Β’ Τριμήνου και Α’ Εξαμήνου 2021, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να σημειώνουν αύξηση κατά 26% στα 79 εκατ. ευρώ και τα αντίστοιχα Καθαρά Κέρδη στα 10 εκατ. ευρώ. Βελτίωση εμφανίζουν τα αποτελέσματα και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η σταδιακή ανάκαμψη στην αγορά οδηγεί σε οριακά καλύτερο διεθνές περιβάλλον.
Η αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία, προήλθε κυρίως από το ιστορικά υψηλό αποτέλεσμα του κλάδου Πετροχημικών, όπου η μειωμένη παγκόσμια διαθεσιμότητα πολυπροπυλενίου οδήγησε σε ιδιαίτερα υψηλά διεθνή περιθώρια. Βελτίωση επιδόσεων σημείωσαν και εταιρίες Λιανικής Εμπορίας, καθώς η αγορά επίγειων καυσίμων κίνησης άρχισε να ανακάμπτει με τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις. Ο κλάδος Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας διατήρησε θετικές λειτουργικές επιδόσεις σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών στην ιστορία του, με το 67% των προϊόντων πετρελαιοειδών να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού.

ΔΕΗ

Μετά το ράλι προς τα 10 ευρώ, η μετοχή της ΔΕΗ διόρθωσε και χθες. Αποκόμιση κερδών απ' αυτούς που μπήκαν χαμηλότερα στη μετοχή. Γενικότερα η μετοχή έχει προεξοφλήσει αρκετές εξελίξεις. Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ τον Σεπτέμβριο είναι μία απ' αυτές.

Motor Oil

Με αγορές προς το τέλος της συνεδρίασης η μετοχή ξεπέρασε τα 14 ευρώ. Η τάση, λένε οι αναλυτές, παραμένει ανοδική παρά τις όποιες συγκυριακές διορθώσεις. Η συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε θέματα ενέργειας θα αποφέρει σημαντικά κέρδη στο μέλλον.

Creta Farms

Μετά τις γνωστές περιπέτειες στις οποίες είχε εμπλακεί η εταιρεία, φαίνεται ότι προσπαθεί να κάνει μία καινούργια αρχή σε όλα τα επίπεδα. Ένα απ' αυτά είναι η αλλαγή ονομασίας. Η Τακτική/Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, μεταξύ των άλλων θεμάτων, αποφάσισε την αλλαγή της επωνυμίας της από «ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» σε «ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΚΡΕΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και του διακριτικού της τίτλου από «ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ Α.Β.Ε.Ε.» σε «ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΚΡΕΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΕΒΕ».

Intertech

H Intertech SA ανακοίνωσε μία σημαντική συνεργασία στην αγορά των επικοινωνιών. Πρόκειται για στρατηγική συνεργασία με την Alcatel-Lucent Enterprise, έναν εκ των κορυφαίων κατασκευαστών και παρόχων λύσεων επικοινωνίας, συνεργασίας, cloud και δικτύωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Alcatel-Lucent Enterprise διαθέτει πάνω από 100 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, καθώς και περίπου 830.000 πελάτες σε περισσότερες από 100 χώρες, οι οποίοι υποστηρίζονται από 3.400 business partners της εταιρείας.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ