Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το βαρύ πυροβολικό του ΟΤΕ και ο ανταγωνισμός από τη ΔΕΗ

Πηγή: Intime

Ο πήχης μπαίνει ψηλά και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ. Μόνο που τα πράγματα για την Ευρώπη είναι πιο δύσκολα γιατί θα πρέπει (τουλάχιστον οι 4 ισχυρότερες οικονομίες) να έχουν ανάπτυξη πάνω από 3% προκειμένου να επιστρέψει η ΕΕ στο «υφεσιακό» 2019.

Η Γερμανία μπορεί να έχει τέτοιους ρυθμούς, τι γίνεται, όμως, με τη Γαλλία που κινείται εδώ και 10 χρόνια σε ρυθμούς μεταξύ 0,5-1,5% ανάπτυξης ΑΕΠ; Η Ιταλία και η Ισπανία; Οι ΗΠΑ έχουν το «λεφτόδεντρο» της FED και δεν τους νοιάζει. Ο άκρατος ενθουσιασμός που επικρατεί στο τελευταίο δίμηνο του 2020, ίσως εξατμιστεί στο α' τρίμηνο 2021 εάν η παγκόσμια ανάπτυξη δεν αγγίξει αυτό το 3%. 

Βρετανία

Το Brexit φαίνεται ότι ολοκληρώνεται με συμφωνία έστω και μετά από δραματικές διαπραγματεύσεις. Τώρα θα αρχίσουν τα δύσκολα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εταιρείες του θα μπουν μόνες τους στην αρένα του διεθνούς ανταγωνισμού και χωρίς κάποια προστασία από την ΕΕ. Η συμφωνία με την Τουρκία, δεν αρκεί εκτιμούν οι αναλυτές.

Ελληνικά ομόλογα

Αλλη μία διθυραμβική έκθεση διαβάσαμε στην Blackrock για τα ελληνικά ομόλογα. Εύλογα κάποιοι ξένοι οίκοι προτείνουν ελληνικά ομόλογα εξαιτίας των «σίγουρων» 
κερδών που εμφανίζουν λόγω του PEPP.

Επειδή όμως ο Καγκελάριος είθισται να γίνεται «δικηγόρος του διαβόλου», να θυμίσουμε ότι η πτώση των αποδόσεων μπορεί να γίνει μεγάλη παγίδα στην περίπτωση που αυξηθεί ο πληθωρισμός. Τότε ίσως επιβαρυνθεί σημαντικά με μερικά δισεκατομμύρια ευρώ το ελληνικό χρέος.

DAX

Νέο ιστορικό υψηλό ενδοσυνεδριακά για τον DAX, όμως βγήκαν πωλητές σε δεικτοβαρείς τίτλους όπως Deutsche Bank, Deutsche Post, Siemens και VW με αποτέλεσμα να πιεστεί κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Τους λόγους της ανόδου, τους έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στη στήλη. Είναι η στροφή των θεσμικών χαρτοφυλακίων (Ταμείων, Ασφαλιστικών εταιρειών, Δημοτικών Αρχών) προς μετοχές για να αντισταθμίσουν τις αρνητικές αποδόσεις των bunds.

Dow Jones

Ξεκίνησε κοντά στα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας στις 30.492 μονάδες αλλά σταδιακά έχασε και αυτός τη δυναμική του. Τέλος του χρόνου είναι ας πάρουν οι traders τα κέρδη τους και τα bonus τους εκεί στην Wall Street. Tα κέρδη των επενδυτικών τραπεζών στο τέλος 9μηνου 2020 ήταν θεαματικά (αυξημένα κατά 40% μεσοσταθμικά σε σχέση μ' αυτά το 2019). Το ίδιο καλά αναμένονται για το τέλος της κρίσης.

Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης «έσβησε την πτώση» του 2020 επιστρέφοντας στα επίπεδα Φεβρουαρίου 2020 αλλά δεν κατάφερε να κάνει αυτό που έκαναν οι άλλες αγορές της ΕΕ, δηλαδή την υπέρβαση. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει μέσα στο 2021 να φτάσει πάλι τις 900 μονάδες. Πάντως σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών (ειδικά του large cap) οι προσδοκίες για υψηλά κέρδη το 2021 είναι μεγαλύτερες.

Small Caps – «Ηρωική» μικρή κεφαλαιοποίηση

Κάποιες μετοχές «μικρής κεφαλαιοποίησης» κάνουν πάρτι το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά στη σημερινή συνεδρίαση είδαμε ότι συνεχίστηκε η άνοδος με αυξημένους όγκους στην Κλουκίνα-Λάππας (Mothercare), Epsilon Net, Sato κοινή, Μαθιός Πυρίμαχα, Revoil ενώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε σημαντική άνοδος και η Δρομέας. Τέλος χρόνου είναι και οι βασικοί μέτοχοι ετοιμάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Κάποιες θα πληρώσουν και μέρισμα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στην μεταβολή των μετοχών αλλά κυρίως στην αύξηση της εμπορευσιμότητάς τους. Όταν συμβαίνει αυτό μάλλον προετοιμάζεται το έδαφος για την είσοδο νέων μετόχων.

ΟΤΕ

Η μετοχή του ΟΤΕ αποτελεί αυτή την περίοδο, το «βαρύ πυροβολικό» του ελληνικού χρηματιστηρίου. Άψογη τεχνική εικόνα και στιβαρότητα που αρέσει στους ξένους επενδυτές. Όμως υπάρχουν κάποια σύννεφα στον ορίζοντα και αυτά είναι η αύξηση του ανταγωνισμού με την είσοδο και της ΔΕΗ στα telecoms.

Alpha Bank

Hπιες ρευστοποιήσεις για τη μετοχή που βρέθηκε σε πολύ καλό momentum το τελευταίο διάστημα. Από το νέο έτος έρχονται και οι καινούργιες ειδήσεις που θα βασίζονται κυρίως στο ενδεχόμενο αναβάθμισης της μετοχής από ξένους οίκους.

Aegean

Η μετοχή της Aegean απέχει 15% περίπου από τα επίπεδα που είχε τον Φεβρουάριο 2020. Αν τα στοιχεία του α' τριμήνου δείξουν αναθέρμανση του τουρισμού, ίσως τα ξεπεράσει μέσα στον επόμενο μήνα. Λέμε ίσως γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τον covid 19. Όλοι βασίζονται στις ελπίδες ότι με τον εμβολιασμό θα περιοριστεί. 

Epsilon Net

Αύξηση καθαρών κερδών προ φόρων κατά 61,19% καταγράφει η Epsilon Net στο εννεάμηνο του 2020, σημειώνοντας παράλληλα μεγέθυνση του κύκλου εργασιών της κατά 12,15%. Έτσι εξηγείται και η συμπεριφορά της μετοχής την Τρίτη. Έκλεισε με άνοδο 8,72% στο υψηλό ημέρας στα 4,24 ευρώ. Αυξημένοι και οι όγκοι συναλλαγών. Στην εταιρεία συμμετάσχει και fund υψηλής τεχνολογίας από την Βαρκελώνη.

Eβροφάρμα

Σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 2.850.000 ευρώ προχώρησε η βιομηχανία γάλακτος Εβροφάρμα, το οποίο καλύφθηκε από την Εθνική Τράπεζα.

Το εν λόγω δάνειο είναι 5ετούς διάρκειας, χωρίς εξασφαλίσεις και πραγματοποιείται με την εγγύηση που παρέχεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο και με την συνεισφορά του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Ε.Παν.Ε.Κ.).  Το παραπάνω δάνειο σκοπό έχει την κάλυψη των αναγκών της εταιρείας σε κεφάλαια κίνησης, που προκύπτουν από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.  Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ