Νέα
  • ΓΔ: 944.64 -1.23%
  • Τζίρος: 61,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Νέα αύξηση της τιμής στα 105 ευρώ λόγω μείωσης της νορβηγικής παραγωγής

Συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου λόγω της μείωσης της παραγωγής από μεγάλο νορβηγικό κοίτασμα.

Οι προμήθειες από τη Νορβηγία εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά σχεδόν 13% σήμερα μετά τη μη προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του κοιτάσματος Troll, σύμφωνα με την Gassco AS.

Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης αερίου τον Ιανουάριο στην Ολλανδία, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε έως και 10%, ξεπερνώντας τα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αργά το απόγευμα διαμορφωνόταν στα 102,5 ευρώ.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας για το διάστημα της διακοπής λειτουργίας, έχει αυξηθεί περισσότερο ο κίνδυνος που λαμβάνεται υπόψη στην τιμή αναφοράς», δήλωσε αναλυτής της εταιρείας ICIS.

Ο διαχειριστής του δικτύου του Troll, Equinor ASA, Troll’s operator, δήλωσε ότι αν και η εξέλιξη αυτή έχει «κάποια λειτουργικά προβλήματα που οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή», η εταιρεία υλοποιεί τις υποχρεώσεις της.

Διαδοχικά προβλήματα

Το πρόβλημα με τη Νορβηγία έρχεται να προστεθεί σε άλλα που αυξάνουν τις τιμές του αερίου, όπως αυτό που έχει να κάνει με τις προμήθειες αερίου από τη Ρωσία τον χειμώνα καθώς ενισχύονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ για την παράταξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ισχυρή αύξηση σημειώνουν και τα συμβόλαια για παράδοση το καλοκαίρι, καθώς τα ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματα της Ευρώπης εξαντλούνται γρήγορα, χωρίς να αναμένονται σημαντικές επιπλέον παραδόσεις άμεσα. Η Ρωσία, διατηρεί σταθερούς τις ποσότητες που προσφέρει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα περσινά.

Τα χαμηλά ευρωπαϊκά αποθέματα σημαίνουν ότι θα αυξηθεί η ζήτηση το καλοκαίρι για την αναπλήρωσή τους, κάτι που μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις τιμές.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ