Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: «Επιστρέφουν» τα Πλαστικά Θράκης - Μια ανάσα από τα 3 ευρώ η Εθνική Τράπεζα

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ακόμη μία ανοδική συνεδρίαση (η 3η κατά σειρά) και ο Γενικός Δείκτης έφτασε ξανά τις 890 μονάδες. Το κοινό αρνητικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι συναλλαγές ήταν χαμηλές.

Λογικό, εάν σκεφτούμε ότι οι ξένοι απέχουν και οι Ελληνες δεν έχουν. Ή μάλλον φοβούνται την «επόμενη ημέρα» που θα είναι δύσκολη. Ίσως από την αρχή του 2022. Στις 890 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει πάλι στο ανοδικό σενάριο, που βέβαια θα τεσταριστεί μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, εάν επαληθευτεί το θετικό σενάριο, οδεύουμε προς τις 920 μονάδες μέσα στον Ιανουάριο. Θεού θέλοντος και αγορών επιτρεπουσών.

Διεθνείς αγορές: Γιατί συνεχίζονται οι τοποθετήσεις σε μετοχές μέσα στην κρίση

Αναρωτιόμαστε γιατί «τρέχουν» τα ξένα χρηματιστήρια με τόσα προβλήματα. Μα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχει δημιουργηθεί συσσωρευμένη ρευστότητα που πρέπει να επενδυθεί. Ο δεύτερος είναι ότι ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει ανάγκες επενδύσεων υψηλού ρίσκου / υψηλών αποδόσεων.

Με εξαίρεση τα ομόλογα που πλήττονται και τις προθεσμιακές καταθέσεις που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, οι εναλλακτικές επιλογές μειώνονται για θεσμικούς επενδυτές. Οι επιλογές είναι τρεις: Τα εταιρικά ομόλογα, οι μετοχές και οι τοποθετήσεις σε venture capital. Άρα ακόμη και με την κρίση καταλήγουμε σε μετοχικές επενδύσεις.

Ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια: Εισροές πάνω από 100 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο

Ενδεικτικό της τάσης υπέρ μετοχών είναι οι εισροές κεφαλαίων σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και α/κ διαχείρισης διαθεσίμων τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με έκθεση της EFAMA (είναι η πανευρωπαϊκή ένωση συλλογικών επενδύσεων που εκπροσωπεί θεσμικούς σε 29 κράτη), οι εισροές προς μετοχικά α/κ τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ.

Αυτά τα λεφτά έπρεπε να επενδυθούν σε μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ένας ακόμη λόγος ανόδου των ευρωπαϊκών αγορών.

ΟΤΕ

Για τη μετοχή του ΟΤΕ τα έχουμε γράψει πολλές φορές. Η καλύτερη μετοχή τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Και η «κολώνα» του χρηματιστηρίου εάν δούμε και τις συναλλαγές που έκανε. Μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση την έφερε πάλι προς τα 16,5 ευρώ.

Τον στόχο που είχε θέσει για 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G πέτυχε η COSMOTE, σε μόλις έναν χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του δικτύου 5ης γενιάς που πρώτη έφερε στην Ελλάδα. Η COSMOTE θέτει ως νέο στόχο να παρέχει κάλυψη 5G στο 80% του πληθυσμού στο τέλος του 2022.

ΕΤΕ

Σας είχε επισημάνει ο Καγκελάριος προ εβδομάδων ότι η ΕΤΕ οδεύει προς τα 3 ευρώ. Έφτασε στα 2,90 ευρώ αισίως και απέχει μόλις 0,4% από τα 3 ευρώ. Από εκεί και πέρα είναι θέμα συγκυρίας και μετόχων. Άλλοι θα βγουν, άλλοι θα παραμείνουν για υψηλότερα επίπεδα.

ΟΠΑΠ

Αφυπνίστηκε ο ΟΠΑΠ και προσπαθεί να επιστρέψει προς τα 13 ευρώ. Πιθανόν να τα καταφέρει στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2021, αλλά εμείς το βλέπουμε ότι μπορεί ίσως και στις αρχές του 2022, εάν συνεχίσει να έχει θετικό momentum. Θα έχει ξεκαθαρίσει και η εικόνα των προβλημάτων στις κεφαλαιαγορές.

Lamda Development

«Ασανσέρ» έχει γίνει η μετοχή της Lamda Development το τελευταίο διάστημα. Ανεβαίνει, διορθώνει, ξανανεβαίνει. Πάντως χθες ανέβηκε μετά και τη συμφωνία που έκανε με τη Eurobank.

Η τράπεζα «συνήψε την 22α Δεκεμβρίου 2021 Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακινήτων Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά με την οποία θα εξετάσουν την απόκτηση από την Τράπεζα ακινήτου εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου της Λεωφόρου Βουλιαγμένης (Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά) εντός του οποίου θα αναπτυχθεί υπό την επίβλεψη και διαχείριση κατασκευής της ΕΛΛΗΝΙΚΟ υψηλό κτήριο (πύργος - tower) αμιγούς χρήσης γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ.».

Εκεί θα μεταφερθούν και τα κεντρικά γραφεία της Eurobank.

Premia

Mία είδηση και με κοινωνική σημασία που πέρασε στα ψιλά. Η Premia Properties ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση δύο αυτοτελών ακινήτων και του δικαιώματος μακροχρόνιας εκμετάλλευσης ενός τρίτου.

Τα ακίνητα, που θα λειτουργούν ως φοιτητικές εστίες, βρίσκονται σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, είναι συνολικού εμβαδού 7.764 τ.μ., και αποτελούνται συνολικά από 153 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartment).

Πλαστικά Θράκης

Κάτι το πρόγραμμα αγοράς ιδίων (buyback), κάτι οι προσδοκίες ότι η υποχρεωτικότητα των μασκών θα οδηγήσει σε νέα αύξηση πωλήσεων, έφεραν τη μετοχή στις παρυφές των 7 ευρώ. Μετά το ξέφρενο ράλι του 2020 και του α' εξαμήνου 2021, ήρθε μια συσσώρευση πάνω από τα 6 ευρώ και τώρα η μετοχή ξανακινείται.

Ευρωσύμβουλοι

Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή και μάλιστα με μεγάλους όγκους. Μήπως θα έπρεπε να γνωρίζουν και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ή μη για τους λόγους ανόδου της;

Πουλήθηκε η ICAP

H είδηση της εβδομάδας (πέρασε και αυτή απαρατήρητη) είναι η πώληση της ICAP στην CRIF. Η CRIF, ηγέτιδα παγκόσμια εταιρεία που εξειδικεύεται σε credit bureau και επιχειρηματική πληροφόρηση, καθώς και σε προηγμένες ψηφιακές λύσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την ανοιχτή τραπεζική, ανακοίνωσε την εξαγορά της ICAP, του μεγαλύτερου ομίλου B2B υπηρεσιών στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία και στις Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο.

Η ICAP ιδρύθηκε το 1964. Το 2007 το South Eastern Europe Fund, της Global Finance, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο, με την Coface, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων και παροχής επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο, και την διοικητική ομάδα, να συμμετέχουν στην εξαγορά.

Με 259 υπαλλήλους, η ICAP καλύπτει επαρκώς, επί του παρόντος, την τοπική επιχειρηματική αγορά αλλά και παγκόσμιους πελάτες, μέσω ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας αλλά και καινοτόμων λύσεων στον τομέα του Credit Risk & Business Information Solutions.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ