Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στόχος η υπέρβαση των 900 μονάδων την πρώτη εβδομάδα του 2022

Με άνοδο ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση του 2022 οι ευρωπαϊκές αγορές, δίνοντας ένα εθιμοτυπικό μήνυμα για μία καλή χρηματιστηριακή χρονιά. Ανοδικά ξεκινά πάνω από τις 895 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ξεκινώντας το 2022 με την ελπίδα να μειωθούν τα προβλήματα της πανδημίας (οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά) και η ελληνική οικονομία να ξεπεράσει και πάλι τις προβλέψεις των αναλυτών για μία οικονομική ανάκαμψη. Οι εγχώριοι και ξένοι οργανισμοί (ανάμεσα τους και η ΤτΕ) βλέπουν ανάπτυξη 3,5% το 2022 κλείνοντας έτσι την ψαλίδα που άνοιξε η πανδημία το 2020 και επιστρέφοντας σε μακροοικονομικά μεγέθη 2019.

Σε εταιρικό όμως επίπεδο, οι περισσότερες εισηγμένες το 2021 ξεπέρασαν σε κερδοφορία όχι μόνο το 2020 (αλίμονο εάν δεν συνέβαινε αυτό) αλλά και την κερδοφορία του 2019 δίνοντας ένα καλό στίγμα για την πορεία του 2022. Και πάλι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα εξαρτηθεί από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, αφού από εκεί και τις ΗΠΑ προέρχονται τα περισσότερα επενδεδυμένα κεφάλαια, και ευελπιστεί να κάνει μία καλύτερη πορεία απ' αυτήν του 2021. Να σημειωθεί ότι το 2021 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 10% αλλά σε μία χρονιά που πραγματοποιήθηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, η άνοδος αυτή μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι προσδοκίες για την πρώτη εβδομάδα του 2022 είναι να φτάσει και , ενδεχομένως, να ξεπεράσει ο Γεν. Δείκτης τις 900 μονάδες. Θα είναι μία πολύ καλή αρχή σε μία χρονιά με πολλές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Στις 897 μονάδες ξεκινά την πρώτη συνεδρίαση του 2022 ο Γενικός Δείκτης

Και για την πρώτη συνεδρίαση του χρόνου αναμένουμε άνοδο στις τραπεζικές μετοχές και μία καλή συνεδρίαση για τα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η μετοχή του ΟΤΕ συνεχίσει την μεγάλη άνοδο του Δεκεμβρίου 2022 , εάν ανακάμψει πάνω από τα 13 ευρώ ο ΟΠΑΠ, εάν η ΔΕΗ ξεπεράσει και πάλι τα 10 ευρώ , εάν η μετοχή της Μυτιληναίος φτάσει τον Ιανουάριο 2022 τα 16 ευρώ βάζοντας προοεπτικές για κίνηση προς ιστορικά υψηλά, οι διεθνείς μετοχές των Coca Cola HBC, Τitan Int συνεισφέρουν στην πορεία του Γενικού Δείκτη, η Jumbo ενισχύσει την μερισματική της απόδοση και την ρευστότητά της και εάν οι ενεργειακές μετοχές ΕΛΠΕ, Motor Oil, Tερνα Ενεργειακή συνεχίσουν να βρίσκονται σε ανοδικό momentum. Eπίσης οι μετοχές υποδομών (ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ) αποτελούν ένα καλό εχέγγυο για προστασία έναντι του πληθωρισμού για τους θεσμικούς επενδυτές.

Βέβαια όλα αυτά είναι σε αμιγώς θεωρητικό επίπεδο και τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και την συμπεριφορά των Κεντρικών Τράπεζών. Εάν η πανδημία κοπάσει και οι Κεντρικές Τράπεζες μείνουν στους στόχους τους για ανάπτυξη με ταυτόχρονη μείωση του πληθωρισμού, ίσως δούμε τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική σε νέα ιστορικά υψηλά και τον Γεν. Δείκτη στην Ελλάδα πάνω από τις 930 μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ