Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήρια: Φόβοι από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους - Πώς κινείται το Χ.Α. το 2022

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Intime

Το ενεργειακό κόστος αποτελεί τον υπ' αριθμό ένα κίνδυνο των οικονομιών αυτή την περίοδο, τονίζουν οι οικονομολόγοι ανά τον κόσμο. Το ενεργειακό κόστος δεν ευθύνεται μόνο για την εκτίναξη του πληθωρισμού αλλά τρομοκρατεί βιομηχανίες και τράπεζες, ιδιαίτερα στα αναπτυγμένα κράτη της G20.  

Στην Ελλάδα, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει κρατηθεί κάτω από το 5% μοιάζει ανακουφιστικό προς το παρόν και επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει και να ανασχεδιάζει τη δημοσιονομική πολιτική.

Οι ξένες αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά, αλλά αυτά αποδίδονται κυρίως στην πολιτική χρηματοδότησης των Κεντρικών Τραπεζών.

Μόλις η FED διέρρευσε τις προθέσεις της να προχωρήσει συντομότερα  σε tapering και σε αύξηση επιτοκίων, το κλίμα στα μεγάλα χρηματιστήρια χάλασε και είχαμε μικροδιορθώσεις.  

Κίνηση μεταξύ 895 και 910 μονάδων στο Χ.Α. 

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η πρώτη εβδομάδα του 2022 έδειξε ότι η ελληνική αγορά 'φλερτάρει' με επίπεδα του Γεν. Δείκτη άνω των 910 μονάδων, αλλά εξαρτάται άμεσα από την πορεία των ξένων αγορών. 

Η συνεδρίαση της Παρασκευής , διαφοροποίησε λίγο την βραχυπρόθεσμη τάση σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια, αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατάει επ' άπειρον.

Γενικότερα, αυτό που είδαμε την πρώτη εβδομάδα του 2022 είναι :

Ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών

Σίγουρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ράλι τιμών αλλά καταγράφηκαν και σημαντικές εισροές κεφαλαίων στις 4 τραπεζικές μετοχές των συστημικών τραπεζών. Μία κίνηση ανάκαμψης από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν υποχωρήσει μετά τις 15 Δεκεμβρίου όταν και ξεκίνησε η περιπέτεια με την μετάλλαξη Omicron.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η επιστροφή της μετοχής της Eurobank πάνω από τα 0,9 ευρώ και η κίνηση προς τα 0,96 ευρώ, η άνοδος της  μετοχής της ΕΤΕ προς τα 3 ευρώ (είχαμε πει ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσει εκεί η μετοχή), η μερική ανάκαμψη της Alpha Bank που συνάντησε την στήριξη στα 1,05 και πλέον κινείται ανοδικά στα 1,10 ευρώ με άμεση κατεύθυνση προς τα 1,12 (ίσως μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά) και βεβαια ήρθε και η ώρα να αφυπνιστεί η μετοχή της Πειραιώς με άνοδο πάνω από τα 1,3 ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν κάνει και συνεχίζουν να πραγματοποιούν σημαντικές κινήσεις και για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων NPL's και NPE's και ταυτόχρονα κινούνται προς αύξηση των οργανικών κερδών τους μέσα από τα επιτοκιακά περιθώρια.

Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν αποτελεί ακόμη πρόβλημα. Εάν όμως η άνοδος των αποδόσεων (και η πτώση των τιμών) συνεχιστεί μέσα στο α' εξάμηνο 2022 θα είναι πρόβλημα.

Σταθερή άνοδος των εταιρειών real estate

Από το δ' τρίμηνο 2021 είχαμε καταγράψει σημαντική κίνηση στις μετοχές των εταιρειών real estate με πρώτη απ' όλες τη Lamda Development ενώ ακολουθούν και η Trastor και η Intercontinental, η Realconstruction , η Prodea με αυξημένες συναλλαγές.

Ο λόγος που αυξάνονται οι τοποθετήσεις στις εταιρείες Real Estate είναι ότι αφ' ενός έχει αυξηθεί θεαματικά η κατασκευαστική δραστηριότητα σε όλες τις μορφές ακινήτων, έχουν χαρτοφυλάκια με υψηλές αποδόσεις (εσωτερικές αξίες) και discount σε σχέση με την αγορά και γενικότερα τα ακίνητα παραδοσιακά αποτελούν ένα ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις.

Μεικτές τάσεις στα μη χρηματοοοικονομικά blue chips

Η μετοχή του ΟΤΕ από τον Δεκέμβριο καταγράφει άνοδο και με αυξημένες συναλλαγές. Πρόκειται για μετοχή που κράτησε όρθια την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά την περίοδο μετά τις 15 Δεκεμβρίου.  Η πτώση κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής μόνο ως συγκυριακή μπορεί να χαρακτηριστεί. H μετοχή άλλωστε έσπασε με δύναμη την αντίσταση των 16 ευρώ και βρίσκεται στα 16,33 ευρώ , πέριξ των οποίων φαίνεται ότι θα συσσωρεύσει.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ φαίνεται ότι δεν έχει διαμορφώσει σαφή τάση αλλά τουλάχιστον παραμένει κοντά στα επίπεδα των 13 ευρώ απ' όπου είχε υποχωρήσει στις 15 Δεκεμβρίου. 

Η μετοχή της ΔΕΗ δείχνει και αυτή να συσσωρεύει πάνω από τα 9 ευρώ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει αυξημένη μεταβλητότητα μεταξύ 9-10 ευρώ, υπό τις παρούσες συνθήκες βεβαίως.

Η Μυτιληναίος κινείται οριακά πέριξ των 15 ευρώ και δείχνει και αυτή ότι κάνει 'αναγνωριστική πορεία'. Να θυμίσουμε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου με τις οποίες ουσιαστικά 'έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου' για τις ενεργειακές εξελίξεις.

Η Jumbo κέρδισε κάποιους ξένους επενδυτές με την μερισματική πολιτική της (ανακοίνωσε μέρισμα 0,385 ευρώ/ μετοχή) αλλά στο τελευταίο δελτίο τύπου , κατά την προσφιλή τακτική της διοίκησης, κατέδειξε τα προβλήματα που θα έχει το λιανικό και χονδρικό εμπόριο το 2022.

Οι μετοχές ενέργειας (Μotor Oil , ΕΛΠΕ) βρίσκονται σε μία καλή συγκυρία σε ότι αφορά την πορεία του πετρελαίου αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο , ακόμη και για τον πλέον έμπειρο αναλυτή, να υπολογιστεί το καθαρό περιθώριο διύλισης στο τέλος του χρόνου.

Ενδιαφέρον για εταιρείες λογισμικού και τεχνολογίας

Οι μετοχές  λογισμικού και τεχνολογίας  αποτελούν την ελληνική μορφή τεχνολογικών μετοχών. Μπορεί να μην έχουμε κολοσσούς όπως οι αναπτυγμένες αγορές αλλά υπάρχουν εταιρείες που μεγαλώνουν και επεκτείνονται. Μετά το θεαματικό ράλι που έκανε η μετοχή της Epsilon Net, η σκυτάλη της ανόδου πέρασε στην Entersoft.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τοποθετήσουμε ανάμεσα στις πλέον κερδισμένες μετοχές του 2021, την μετοχή της Intralot η οποία και έχει πλέον καλά μεγέθη (παρά το γεγονός ότι είναι υπερδανεισμένη) αλλά και σημαντικές προοπτικές και εξωστρέφεια.  Σε ότι αφορά τον συγκεκριμένο κλάδο τεχνολογίας, έχει να ωφεληθεί τα μέγιστα από το Greece 2.0 και τις εισροές ευρωπαικών κονδυλίων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Εταιρείες υποδομών και διεθνείς εταιρείες

Τέλος ανάμεσα στις μετοχές που διακρίνονται (απ΄τα τέλη του 2021 μέχρι και την Παρασκευή) είναι οι μετοχές υποδομών.

Η ΕΥΔΑΠ εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη άνοδική κίνηση και υψηλές συναλλαγές.

Ο ΑΔΜΗΕ ξεπερνά τα εσωτερικά του θέματα και κινείται σε νέο πλαίσιο ανόδου, ο ΟΛΠ αναμένεται να δείξει μία ακόμη καλύτερη εικόνα το 2022.

Όταν μιλάμε για διεθνείς εταιρείες εννοούμε βασικά τρείς. Την Coca Cola HBC, τον Titan International και την Viohalco με τις θυγατρικές της. 

Η Coca Cola HBC αντεπιτέθηκε στις αρχές του 2022 φτάνοντας εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας σε υψηλά 6 μηνών. Τονίζουμε την υψηλή μεταβλητότητα για μία μετοχή που σε μία συνεδρίαση υποχωρούσε πάνω από 3% και στην επόμενη αυξάνονταν 5%. 

Η μετοχή της Titan International έχει σταθερότερη πορεία. Χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής ως 'μετοχή-ομόλογο' και υπόσχεται καλά αποτελέσματα χρήσης 2021 και, υπό τις κατάλληλες συνθήκες στις ΗΠΑ, μία ακόμη καλή διετία. 

Η Viohalco και οι θυγατρικές της είχαν και αυτές πολύ καλή πορεία μεσα στο 2021. Εάν η ανάπτυξη διεθνώς συνεχιστεί και το 2022 αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ