Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Η αυστηρότερη πολιτική της Fed το οδηγεί σε αρνητικό ορόσημο

Πηγή: Pixabay

Το bitcoin πλησιάζει ένα αρνητικό ορόσημο, όπου η μέση τιμή του των τελευταίων 50 ημερών θα είναι χαμηλότερη από τη μέση τιμή των τελευταίων 200 ημερών.

Καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για την επιτάχυνση της απόσυρσης ρευστότητας από τη Fed, ο δείκτης αυτός, που αποκαλείται και «death cross» (πέρασμα του θανάτου), αναμένεται να επιβεβαιωθεί.

Αναμένεται μεγαλύτερη σύσφιξη από τη Fed

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Fed θα προχωρήσει σε τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος έναντι τριών που προβλέπονταν, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ αναμένει επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της από τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,9%, ενίσχυσαν τα επιχειρήματα για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο, ταυτόχρονα με τον τερματισμό των αγορών ομολόγων (QE). Οι επενδυτές θεωρούν τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα 73% για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο από 61% την περασμένη εβδομάδα.

Πτώση 12% για το bitcoin την περασμένη εβδομάδα

Οι φόβοι για πολύ αυστηρότερη πολιτική της Fed έζωσαν την αγορά του bitcoin προς το τέλος του 2021 καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έστρεψε την προσοχή της στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Τον Δεκέμβριο, η Fed προανήγγειλε τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2022 και το τέλος του QE από τον Μάρτιο.

Η τιμή του bitcoin έφθασε στο υψηλό των 69.000 δολαρίων στις 10 Νοεμβρίου και έχει μειωθεί 40% έκτοτε, υποχωρώντας κάτω από τα 42.000 δολάρια.  Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα υποχώρησε 12% τις τελευταίες επτά ημέρες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Δεκεμβρίου. Το αναμενόμενο «death cross», σε συνδυασμό με μία επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας, μπορεί να ενισχύσουν συνολικά το απαισιόδοξο κλίμα.  

Πότε σημειώνονταν τα death crosses

Σύμφωνα με έρευνα του Kraken, πολλά από τα προηγούμενα death crosses του bitcoin, όπως αυτά του 2014 και του 2018, συνέπεσαν «είτε με ένα sell-off τις ημέρες μετά από μία bear market ή με τη συνεχιζόμενη καθοδική τάση της οικονομίας που επιβεβαίωσαν μία bear market».

Ωστόσο, τα death crosses του Ιουνίου 2021, στα τέλη Μαρτίου του 2020 και του Οκτωβρίου 2019 έστειλαν παραπλανητικά μηνύματα. Η ενίσχυση της αγοράς μετά τα μέσα Ιουνίου 2021 οδήγησε σε ένα νέο ράλι των τιμών του bitcoin.

Οι κινητοί μέσοι όριο δεν είναι από μόνοι τους αξιόπιστοι δείκτες, δεδομένου ότι στηρίζονται σε στοιχεία του παρελθόντος.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα