Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 944,64 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo
Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo

Στον κύκλο των μεγάλων πιέσεων από τον πληθωρισμό και των αυξήσεων επιτοκίων μπήκαν οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο μετά και την χθεσινή αύξηση επιτοκίων από την Κίνα.

Εκτός όμως από τις αυξήσεις επιτοκίων, ο πληθωρισμός ροκανίζει κερδοφορίες και μάλιστα των ισχυρών επενδυτικών τραπεζών όπως είναι η Goldman Sachs η οποία εμφάνισε κέρδη χαμηλότερα των αναμενομένων.

Έτσι και οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση με έντονες πιέσεις σε όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Πτώση και στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η πτώση ξεκίνησε από το πρωί και αυξήθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 944,64 μονάδες με υποχώρηση (-1,22%) και αξία συναλλαγών στα 65 εκατ. Ευρώ. Αρνητικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων με 46 μετοχές ανοδικές και 78 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-1,38%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,52%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (-2,94%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-2,37%), Ταξιδιών Αναψυχής (-1,86%), Τηλεπικοινωνιών (-1,81%) και τις μεγαλύτερες ανόδους κατέγραψαν οι κλάδοι Πρώτων Υλών (0,63%) και Πετρελαίου-Αερίου (0,14%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σήμερα ήταν ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, o OΠΑΠ, η ΔΕΗ και η ΕΤΕ.

Αν δεχθούμε ότι η συσσώρευση στην φάση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι τις 920-925 μονάδες Γεν. Δείκτη, θα πρέπει μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις να βγουν θετικές ειδήσεις που να μπορέσουν να αντιστρέψουν την πτωτική τάση. Ειδήσεις είτε μακροοικονομικές (σχετικά με το χρέος , ή κάποια πιθανή αναβάθμιση) είτε επιχειρηματικές (εξαγορές, κερδοφορίες) που να μπορούν να στηρίξουν το σενάριο αντίστασης και ανόδου των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Στήριξη στις 925 μονάδες για τον Γεν. Δείκτη και αναμονή θετικών ειδήσεων

Τεχνικά η πρώτη στήριξη του Γεν. Δείκτη είναι στις 925 μονάδες περίπου και απ' ότι φαίνεται είναι αρκετά ισχυρή. Η δεύτερη στήριξη , ακόμη πιο ισχυρή , είναι στις 900 μονάδες αλλά εάν υποχωρήσει εκεί ο Γενικός Δείκτης θα χαθούν όλες οι υπεραξίες που καταγράφηκαν στην πρώτη ανοδική κίνηση.

Εάν υπάρξει συνέχιση του ανοδικού κύματος λόγω κάποιων θετικών ειδήσεων και ενδείξεων εύκολα μπορεί να επιστρέψει προς τις 956 μονάδες ο Γεν. Δείκτης από τα παρόντα επίπεδα (944 μονάδων).

Το σημαντικότερο όμως είναι να φτιάξει διεθνώς το χρηματιστηριακό κλίμα που μετά τις σημερινές ειδήσεις (ειδικά για την πτώση κερδοφορίας της Goldman Sachs) μοιάζει ότι έχει αποσυντονιστεί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα