Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Φοβάται πληθωρισμό, άνοδο επιτοκίων και γεωπολιτικές εντάσεις

Την καλύτερη απόδοση απ' όλα τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης και μία από τις 5 καλύτερες αποδόσεις στον κόσμο είχε το ελληνικό χρηματιστήριο τον Ιανουάριο και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Και μέσα σ' αυτό το διάστημα έγιναν και δύο διορθωτικές κινήσεις.

Η άνοδος προήλθε κυρίως από την ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών που έκλεισαν πολύ ενθαρρυντικά το 2021 και ελπίζουν ότι το 2022 θα είναι η χρονιά της ελαχιστοποίησης των NPE' s (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) και NPL's (μη εξυπηρετούμενων δανείων) αλλά κυρίως, η χρονιά της κερδοφορίας και της πιθανής διανομής μερισμάτων.

Το ράλι ανόδου των τραπεζικών μετοχών είχε άξιο συμπαραστάτη τις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη FTSE Large Cap, όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ , των ΕΛΠΕ και ακόμη περισσότερο λιγότερο δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η Cenergy , η Παπουτσάνης και ο Φουρλής.

Ουσιαστικά, το ελληνικό χρηματιστήριο αξιοποίησε τον Ιανουάριο τις αλλαγές κατευθύνσεων κεφαλαίων από τις αναπτυγμένες αγορές, την υπερβάλλουσα ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα και την προεξόφληση της αξιοποίησης των κονδυλίων.

Επιτόκια και ενέργεια τα αγκάθια

Ομως ο Φεβρουάριος - και πολύ περισσότερο οι επόμενοι μήνες - θα επηρεαστεί από τη διεθνή μεταβλητότητα και τα προβλήματα που δημιουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο ο πληθωρισμός και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Σε ότι αφορά τα επιτόκια, η περίοδος του φθηνού χρήματος τελειώνει μέσα στο 2022. Η FED προανήγγειλε πέντε αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, ενώ η ΕΚΤ - έστω και καθυστερώντας να αποκριθεί και να έχει τη σαφή γλώσσα της FED - αφήνει να εννοηθεί ότι θα έχουμε αύξηση τουλάχιστον 0,5% στο β' τρίμηνο.

Tράπεζες και επιτόκια

Η διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη θα έχει αντίρροπες επιπτώσεις στις τράπεζες. Ίσως βοηθήσει κάποιους τραπεζικούς κλάδους , ίσως επηρεάσει την αξία των ομολόγων στα εμπορικά χαρτοφυλάκια (to sell), αλλά θα αφήσει αμετάβλητα τα ομόλογα στα εποπτικά χαρτοφυλάκια (to maturity).

Οι εκθέσεις των ξένων οίκων (αλλά και των εγχώριων) αναδεικνύουν και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ότι δικαιούνται υψηλότερες τιμές.

Το ζητούμενο όμως είναι να μην επηρεαστούν από το γενικότερο κλίμα επιχειρηματικής καθίζησης που προκαλεί ο πληθωρισμός και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επισημάνει από καιρό τα προβλήματα αυτά και στο υπουργείο Οικονομικών και στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι αξιολογήσεις ξένων οίκων φαίνεται ότι έχουν προεξοφληθεί 

Ωστόσο, η αγορά δείχνει ότι περιμένει χείρα βοηθείας είτε από αξιολογήσεις ξένων οίκων για ελληνικές μετοχές και ελληνική οικονομία είτε από μία μελλοντική αναβάθμισή της.

Η βενζίνη στο ρεζερβουάρ της ανόδου τελειώνει και η νέα βενζίνη θα είναι ακριβή. Παρακάμπτοντας την αλληγορία της έκφρασης, μένουμε στην κυριολεξία. Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχει δημιουργήσει μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις αλλά κυρίως σημαντικά προβλήματα σε όλες τις φάσεις της παραγωγής στις ελληνικές βιομηχανίες (εισηγμένες ή μη).

Από την αγορά πρώτων υλών, την παραγωγική δραστηριότητα, την συσκευασία , τη διανομή και τα logistics το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 20%. Αν συνδυαστεί και με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του μέσου Ελληνα λόγω του πληθωρισμού, τότε η κατανάλωση στο α' τρίμηνο 2022 θα είναι πολύ μειωμένη.

Ηδη έχουμε πάρει την πρόγευση από την πτώση της κατανάλωσης σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και βέβαια στην Αμερική. Θα φανεί και στα επόμενα στοιχεία στην Ελλάδα.

Λίγο έως πολύ , όλοι οι κλάδοι των εισηγμένων θα επηρεαστούν από την εκτίναξη του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους.

Για παράδειγμα μπορεί η μετοχή της Aegean να έκανε μία εξαιρετική χρηματιστηριακή άνοδο στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά η εταιρεία επηρεάζεται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Ο όμιλος Μυτιληναίου εμφανίζεται και κερδισμένος από την άνοδο των βασικών μετάλλων και χαμένος από την εκτίναξη της τιμής της MWH. Το πως θα επιδράσει η εκτίναξη του κόστους ενέργειας στα αποτελέσματα της Protergia αποτελεί μία ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία. 

Το ίδιο περίπλοκος είναι ο υπολογισμός της ανόδου του λειτουργικού κόστους στις εταιρείες του ομίλου Viohalco.  Εάν υπάρξει αύξηση λειτουργικού κόστους και επίδραση στα μεικτά αποτελέσματα θα φανεί στο τέλος του α' τριμήνου 2022. 

Ιδιαίτερα ευνοημένη  από τα ενεργειακά έργα που έχει κερδίσει στο εξωτερικό φαίνεται η Cenergy (πρώην Σωληνουργεία Κορίνθου), η τιμή της μετοχής της οποίας έχει αυξηθεί κατά 18,2% από την αρχή του χρόνου.

Για την Jumbo ξέρουμε ότι επηρεάζεται και από την αύξηση του πληθωρισμού και από τα προβλήματα εφοδιασμού. Ωστόσο έχει καταφέρει να κρατήσει ένα υψηλό περιθώριο margin.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ ίσως φρενάρουν την καλή πορεία της μετοχής της ΕΥΔΑΠ.

To real  estate

Αν υπάρχει ένας κλάδος που παραδοσιακά αντιστέκεται στις πληθωριστικές πιέσεις είναι το real estate. Όμως εδώ ελλοχεύει ένας άλλος κίνδυνος. Μία επιστροφή (λόγω πληθωρισμού και ενέργειας) σε ύφεση θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα επαγγελματικά ακίνητα των χαρτοφυλακίων των εταιρειών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ