Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι μετοχές που «κράτησαν» το Δείκτη και η πιθανή «ευκαιρία» της αγοράς

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Μια δεύτερη ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχει η σύγκρουση στην Ουκρανία. Ούτως ή άλλως οι αγορές δεν περίμεναν χθες να γίνει κάποιο βήμα συμφωνίας. Iσως να έχουμε και τρίτη και τέταρτη διαπραγμάτευση.

Το ζητούμενο είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και γενικά να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Οσο για τα περί πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, οι Δυτικοί τα έχουν στο μυαλό τους, αλλά μάλλον τα εκλαμβάνουν ως μέσο πίεσης.

Eμπορεύματα: Στα ύψη ξανά πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Επιστροφή -μετά τη μικρή διόρθωση- της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 100 δολαρίων στο βαρέλι. Οι αναλυτές θεωρούν ότι όσο μεγαλώνει το διάστημα που το πετρέλαιο θα βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα, τόσο μπορεί να μικραίνει η ανάκαμψη σε Ευρώπη και Αμερική.

Αν παραμείνει πάνω από 2 μήνες σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων /βαρέλι, ίσως περάσουμε πάλι σε ύφεση. Όμως και η εκτίναξη των λοιπών εμπορευμάτων (βιομηχανικών μετάλλων, πολύτιμων μετάλλων, ζωικών εμπορευμάτων, φυτικών εμπορευμάτων) φαίνεται να ανησυχεί τις αγορές. Ίσως οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν ένα νέο «eldorado« εκεί.

Ενας είναι ο εχθρός, ο... στασιμοπληθωρισμός

Και μιας και μιλήσαμε για μείωση των αναπτυξιακών ρυθμών, ας επιστρέψουμε και στην αύξηση του πληθωρισμού ώστε να έχουμε πλήρη την εικόνα του νέου κινδύνου που απειλεί Ευρώπη και Αμερική.

Του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μεγάλου πληθωρισμού με μηδενική ανάπτυξη. Όταν ανέβαινε προ μηνών ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη ήταν ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Τώρα δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν θα συνεχίσει να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Goldman Sachs: Αυξημένοι οι κίνδυνοι από την ουκρανική κρίση

H Goldman Sachs βλέπει τώρα τους κινδύνους επιδείνωσης των οικονομιών και αυξάνει την πρόβλεψή της για την τιμή Brent για 1 μήνα στα 115 δολάρια /βαρέλι, με ακόμη περισσότερους ανοδικούς κινδύνους σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Εκτός από το πετρέλαιο, η Goldman αναμένει επίσης ότι η τιμή των καταναλώσιμων εμπορευμάτων στα οποία η Ρωσία είναι βασικός παραγωγός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο -αυτό περιλαμβάνει το πετρέλαιο, το ευρωπαϊκό αέριο (και επομένως το αλουμίνιο), το παλλάδιο, το νικέλιο, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Στην περίπτωση των γεωργικών τιμών, αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και καλαμποκιού, ενόψει των ήδη περιορισμένων αποθεμάτων. Επίσης αναμένονται διαταραχές στις παγκόσμιες εξαγωγές λιπασμάτων δεδομένου του σημαντικού μεριδίου αγοράς που κατέχει η Ρωσία.

Αμερικανικές αγορές

Εκτονωτικά λειτούργησε το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών καθώς -σε σχέση με τις ευρωπαϊκές- οι πιέσεις σε δείκτες και μετοχές ήταν χαμηλότερες. Από εκεί και πέρα, μειώθηκαν και οι ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες στην αρχή των συνεδριάσεών τους έδειχναν σε κατάσταση πανικού.

Τελικά μάλλον ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός μπούσουλας παραμένουν οι αμερικανικές αγορές.

Βρετανικό χρηματιστήριο

Αν ψάξουμε να βρούμε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με σχετικά ήπια αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης, ίσως επιλέξουμε το βρετανικό.

Ναι, ξέρω, έχει φύγει από την ΕΕ, αλλά οι βρετανικές εταιρείες έχουν σε μεγάλο βαθμό μικρότερη έκθεση από τις γερμανικές και τις γαλλικές στην κρίση. Ίσως γιατί η Βρετανία είχε τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία, εδώ και αρκετά χρόνια;

Eλληνικό χρηματιστήριο

Αρκούσε το θετικό γύρισμα τεσσάρων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης για να καταφέρει ο Γενικός Δείκτης να καλύψει απώλειες πάνω από 1 μονάδα ποσοστιαίας μεταβολής.

Πρώτα απ' όλα ο ΟΠΑΠ, μετά η Lamda Development, η ΕΧΑΕ και η ΕΥΔΑΠ ήταν οι μετοχές που μείωσαν τις απώλειες του Δείκτη.

Trastor

Η Trastor, θυγατρική του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, μέσα στο 2021 υλοποίησε 3 νέες επενδύσεις σε ακίνητα (γραφειακοί χώροι, logistics και οικόπεδο), ενώ προχώρησε στην πώληση 10 ακινήτων (7 πρατηρίων υγρών καυσίμων και 3 καταστημάτων και γραφειακών χώρων).

Ετσι, την 31.12.2021 το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων της εταιρείας περιλάμβανε 56 ακίνητα με αξία αποτίμησης 304,5 εκατ. ευρώ.

Xθες η Trastor AEEAΠ ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης κατασκευής από την 100% θυγατρική της εταιρεία ΔΩΡΙΔΑ Α.Ε. για την προσθήκη νέου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής ξηρών και ψυκτικών εγκαταστάσεων συνολικής επιφανείας 6.800 τ.μ. περίπου, σε ιδιόκτητη έκτασή της με ήδη υφιστάμενα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Noval Property

Η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property ανήλθε σε 413,29 εκατ. ευρώ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 13,35% σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η Noval Property εντός του 2021 πραγματοποίησε τέσσερις επενδύσεις σε ακίνητα, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή κατά 50% στην εταιρεία «THE GRID Α.Ε.», η οποία στα τέλη του 2021 απέκτησε οικόπεδο εμβαδού 16 στρεμμάτων περίπου, επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Μαρούσι, στο οποίο προβλέπεται να αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα πράσινων κτιρίων γραφείων.

Παράλληλα, η Noval Property προχώρησε στην ανάπτυξη ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, όπως για παράδειγμα στην ολοκλήρωση και έναρξη εμπορικής λειτουργίας της επέκτασης του εμπορικού συγκροτήματος River West.

Coca Cola HBC

Με τη χθεσινή υποχώρηση, η μετοχή καταγράφει πτώση που αγγίζει το 20% σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδά της στα μέσα Φεβρουαρίου.

Στις 18 Φεβρουαρίου η μετοχή είχε διαμορφωθεί πάνω από τα 29 ευρώ και χθες έκλεισε στα 23,52 ευρώ. Κάποιοι πλέον τη βλέπουν ως ευκαιρία της αγοράς.

Οπως μας ανέφεραν χρηματιστές, οι απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία (γι' αυτές υποχωρεί τόσο πολύ) αντιστοιχούν σε ποσοστό 6% επί της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου.

Cenergy Holding

H Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, αναλαμβάνει την εκτέλεση ενός αριθμού νέων υποβρυχίων διασυνδέσεων μέσης τάσης συνολικού μήκους περίπου 19 χλμ. ως ανάδοχος του ΔΕΔΔΗΕ.

Πρόκειται για έργο το οποίο περιλαμβάνει την παραγωγή και την προμήθεια των υποβρυχίων καλωδίων, των παρελκόμενων υλικών και εξαρτημάτων τους καθώς και την πραγματοποίηση του συνόλου των σχετικών εργασιών εγκατάστασης, προστασίας και διασύνδεσης των υποβρυχίων καλωδίων με το χερσαίο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Η σχετική σύμβαση, διάρκειας 15 μηνών, υπογράφηκε μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και της Fulgor, η οποία είναι 100% θυγατρική της Hellenic Cables. Η παραγωγή των καλωδίων πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα και η υλοποίηση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης τους, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2023.

Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

Quest Συμμετοχών

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση ενέκρινε το split στις μετοχές της. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την προτεινόμενη διάσπαση μετοχών (stock split) με αναλογία τρεις (3) νέες σε αντικατάσταση μίας παλαιάς μετοχής με ταυτόχρονη -για λόγους στρογγυλοποίησης- μείωση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας κατά 357.408,96 ευρώ, μέσω ταυτόχρονης μείωσης της ονομαστικής αξίας εκάστης νέας μετοχής από 0,443333333 ευρώ σε 0,44 ευρώ και δημιουργία αποθεματικού ειδικού σκοπού.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ