Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πτώση 1,48% στις 854,88 μονάδες - Απώλειες για τράπεζες και ενέργεια

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Οι πολεμικές εξελίξεις και οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στις υπερδυνάμεις δημιούργησαν νέες πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και στο ελληνικό.

Μόνο συναινετικό δεν ήταν το κλίμα σήμερα ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές και ιδιαίτερα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και αυτό έχει επίπτωση και στην άνοδο του πετρελαίου και του πληθωρισμού σ' ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην «οικονομική νευρικότητα» που υπάρχει στα χρηματιστήρια.

Πλέον στα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης όλο και περισσότεροι μιλούν ανοιχτά για ύφεση στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Οι αρχικές ήπιες διορθώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εντάθηκαν όταν ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές με σημαντική υποχώρηση. Είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση του πληθωρισμού στη Βρετανία (ο υψηλότερος των τελευταίων 30ετών) που θορύβησε τις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι οικονομικές εξελίξεις δεν είναι ιδιαίτερα θετικές και η ΕΕ ετοιμάζεται με task force να παρέμβει θεσμικά στην αγορά καυσίμων με στόχο να μειώσει το κόστος κτήσης της ενέργειας. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν στην πλειονότητά τους πτωτικά, με τις 5 μεγαλύτερες ευρωπαικές αγορές να καταγράφουν λίγο πριν τις 17.30 (ώρα Ελλάδος) πτώση άνω του 1%.  

Στήριξη στις 850 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησαν για λίγο ανοδικά κινούμενος ο Γενικός Δείκτης προς τις 870 μονάδες (867 μονάδες υψηλό ημέρας), αλλά σταδιακά και μετά τα μισά της συνεδρίασης κυριάρχησαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και στα υπόλοιπα blue chips (με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ) και ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε ενεργειακές μετοχές μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργό περί πιθανής φορολόγησης υπερκερδών.

Οι 850 μονάδες αποδείχθηκαν μία καλή στήριξη καθώς ο Γενικός Δείκτης επανήλθε άμεσα πάνω από τα επίπεδα αυτά, για να κλείσει στο τέλος της συνεδρίασης στις 854,88 μονάδες με υποχώρηση 1,46%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά δείχνει στάση αναμονής και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 22 έκλεισαν ανοδικά και οι 84 πτωτικά, αρνητικό ισοζύγιο που διευρύνθηκε κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-1,33%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,94%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος Ταξιδιών-Αναψυχής λόγω της ανόδου του ΟΠΑΠ  και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-3,71%), Τροφίμων-Ποτών (-3,7%), Τηλεπικοινωνιών (-2,89%), Πρώτων Υλών (-2,55%).

Οσο οι πολεμικές εξελίξεις δεν ομαλοποιούνται και υπάρχει μεγαλύτερη ένταση, τόσο το πετρέλαιο θα αυξάνεται και μαζί του ο πληθωρισμός.

Το γεγονός ότι πλέον τα μέσα ενημέρωσης μιλούν ανοικτά για ύφεση σε ΗΠΑ και ΕΕ δείχνει ότι η κατάσταση προς το παρόν δεν ελέγχεται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ