Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο στόχος των ΕΛΠΕ και η «έξοδος» του Καραμολέγκου

Προσπάθεια επαναπροώθησης δεικτών και μετοχών στα προηγούμενα επίπεδα που είχαν στις αρχές της εβδομάδας. Ο Dow Jones να ανέβει πάνω από τις 34.000 μονάδες, ο S&P 500 να επιστρέψει στις 4.500 μονάδες και ο Nasdaq να βρεθεί στις 14.000 μονάδες.

Οι αμερικανικές αγορές ποντάρουν σε μία επιθετική πολιτική επιτοκίων με 7 μεταβολές 0,5%, με το βασικό επιτόκιο να ξεπερνά το 3,5%. Αυτό τουλάχιστον έχουν προεξοφλήσει.

Όπως γράφαμε και χθες και αναφέρουν πολλοί αναλυτές, η αύξηση των επιτοκίων είναι ένα διφορούμενο φάρμακο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά να «σκοτώσει» την ανάπτυξη.

Ευρωπαϊκές αγορές

Δεν έχουν πάρει τις απαντήσεις που ήθελαν ούτε από το Eurogroup ούτε από την ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές αγορές. Γενικότερα υπάρχει ένα θολό τοπίο ως προς τις προθέσεις και τις στρατηγικές επίτευξης των στόχων και μία μεγάλη διαφοροποίηση στις απόψεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Σε διορθωτική φάση η τιμή του πετρελαίου

H τιμή του συμβολαίου του αμερικανικού αργού διολίσθησε στα 96 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent διαμορφωνόταν οριακά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Είναι σαφές ότι μετά τη μεγάλη άνοδο οι τιμές του πετρελαίου αποκλιμακώνονται, αλλά αυξάνονται μετά από μερικές μέρες. Ίσως βιώνουμε τη μεγαλύτερη κερδοσκοπία στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ιστορικά.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Χαμηλές συναλλαγές και πάλι στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά έκλεισε ανοδικά ο Γενικός Δείκτης πιάνοντας τις 890 μονάδες. Το θετικό είναι ότι παραμένει σε κανάλι επιστροφής προς τις 900 μονάδες και το αρνητικό οι πολύ χαμηλές συναλλαγές των 50 εκατ. ευρώ.

Επενδυτές (ιδιώτες και επιχειρήσεις) υπάρχουν, αλλά θέλουν «επενδυτική ορατότητα» και όχι ορίζοντα ενός ή δύο ημερών. Πιέζονται οι τράπεζες, καλύπτουν απώλειες τα μη τραπεζικά blue chips.

To περιθώριο διακύμανσης χαμηλό, μεταξύ 880-890, αυτή την εβδομάδα που τελειώνει σήμερα.

ΕΛΠΕ

Σε δυναμική επεξεργασία των προηγούμενων δεδομένων (περιόδου 2010-2011) για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα θα προχωρήσουν τα ΕΛΠΕ, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη μετεξέλιξη των ενεργειακών αγορών.

Εκτός από τα παλιά δεδομένα, τα ΕΛΠΕ θα προχωρήσουν και σε επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός Κόλπος, που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο.

Στη συνέχεια, σε ορίζοντα 6-12 μηνών θα προσδιοριστούν οι μικρότερης έκτασης θαλάσσιες περιοχές, όπου θα γίνουν μεγαλύτερης ευκρίνειας (τρισδιάστατες) σεισμικές έρευνες (που θα αποκαλύψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση και το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων).

Τράπεζα Πειραιώς

Συνέντευξη στο Bloomberg έδωσε ο Χρήστος Μεγάλου και στάθηκε στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην οργανική ανάπτυξη, στη διανομή μερίσματος το 2024 αλλά και στις στρατηγικές ανάπτυξης.

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ο δείκτης τους προβλέπεται ότι θα πέσει κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, γεγονός που θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος από το 2024, συναρτήσει της απόδοσης και της πορείας των κεφαλαίων και της έγκρισης των εποπτικών αρχών.

«Στο επιχειρηματικό πλάνο που έχουμε ανακοινώσει, εστιάζουμε στην ανάπτυξη μέσω του Asset Management, της Real Estate στρατηγικής μας και της αξιοποίησης του Digital. Στόχος μας είναι η οργανική ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια και ο πυρήνας της στρατηγικής μας είναι η περαιτέρω επέκταση της θέσης της Πειραιώς ως κορυφαίου παράγοντα σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, που υποστηρίζει την ανάπτυξη και την καινοτομία», είπε ο CEO της Πειραιώς.

Jumbo

«Ό,τι πήρατε σε μέρισμα για το 2021, πήρατε», λέει η Jumbo στους μετόχους της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τη μη διανομή περαιτέρω μερίσματος για τη χρήση 01.01.2021-31.12.2021, καθώς κατά το 2021 η διοίκηση της εταιρείας προκατάβαλε το μέρισμα για τη χρήση του 2021 συνολικό ποσό 0,77 ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.

Eπισημαίνεται ότι για το 2022 πρόθεση της διοίκησης είναι να διατηρηθεί στο ακέραιο η μερισματική πολιτική του 2021.

Καραμολέγκος

Ολοκληρώθηκε επιτυχημένα η δημόσια πρόταση για την έξοδο από το Χ.Α. Το 97,57% της Καραμολέγκος ελέγχει η Εμ. Καραμολέγκος Μονοπρόσωπη και τα πρόσωπα που ενήργησαν συντονισμένα στην προαιρετική δημόσια πρόταση για την εισηγμένη.

Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία στο χρηματιστήριο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής, 19 μέτοχοι αποδέχτηκαν τη δημόσια πρόταση (στα 3,22 ευρώ), προσφέροντας συνολικά 24.666 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 0,26% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, μέχρι τη λήξη της περιόδου αποδοχής, ο προτείνων απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνολικά 366.643 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 3,85% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Η καταβολή του προσφερόμενου τιμήματος στους αποδεχθέντες μετόχους θα ξεκινήσει αύριο, 8 Απριλίου.

Τράπεζα της Ελλάδος

Η 89η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος ποσού ευρώ 0,6720 ανά μετοχή για τη χρήση 2021.

Το καθαρό μέρισμα που θα εισπράξουν οι μέτοχοι διαμορφώνεται σε ποσό ευρώ 0,6384 ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην ως άνω καταβολή μερίσματος ορίζεται η 5η Μαΐου 2022. Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην καταβολή του μερίσματος. Ως ημερομηνία καταγραφής (record date) ορίζεται η 6η Μαΐου 2022.

Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται κοντά στο 3,8%.

Τιτάν: Γενικές συνελεύσεις-«πανεπιστήμια»

Στις 9 Μαΐου θα κάνει τελικά τη Γενική Συνέλευσή του ο όμιλος Τιτάν και έχουμε να ακούσουμε εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα όχι μόνο για τα τσιμέντα αλλά και για την ανάπτυξη στα κράτη που δραστηριοποιείται, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Τουρκία αλλά και η Ελλάδα.

Πάντα οι Γενικές Συνελεύσεις του Τιτάνα αποτελούν πηγές γνώσεις για όλα τα θέματα. Βεβαίως θα αποφασιστεί και η ημερομηνία διανομής μερίσματος.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα