Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Διεθνείς αγορές: Σε χαμηλό επίπεδο 1,5 έτους οι μετοχές από τον φόβο υψηλών επιτοκίων

Καθοδικές τάσεις στο άνοιγμα της Wall Street
Πηγή: AP

Στο χαμηλότερο επίπεδο 1,5 ετών υποχώρησαν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια και το δολάριο  ανατιμήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 20ετίας, καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι ότι η ταχεία αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και θα ανακόψει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ανησυχίες αυτές και ο κλιμακούμενος πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν απώλειες πάνω από 2% στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχωρεί σχεδόν 20% από την αρχή του έτους.

Το κινεζικό γουάν υποχώρησε σε χαμηλό 19 μηνών, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2002.

Σήματα κινδύνου από όλους τους δείκτες

Σχεδόν το σύνολο των δεικτών μεταβλητότητας εκπέμπουν σήματα κινδύνου. Το bitcoin βρέθηκε στο επίκεντρο των μαζικών πωλήσεων κρυπτονομισμάτων, υποχωρώντας περαιτέρω κατά 8% στα 26.570 δολάρια, ενώ πριν μία εβδομάδα η τιμή του ήταν κοντά στα 40.000 δολάρια και τον περασμένο Νοέμβριο είχε αγγίξει τα 70.000 δολάρια.

«Είχαμε μεγάλες κινήσεις και όταν η αγορά πέφτει έχει την τάση να υποχωρεί αρκετά γρήγορα», δήλωσε η επικεφαλής επενδύσεων της της UBS στη Βρετανία.

Στο 8,3% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 8,3% τον Απρίλιο, ελαφρά βραδύτερα από το 8,5% του Μαρτίου αλλά υψηλότερα από το 8,1% που προέβλεπαν οικονομολόγοι.

Οι αμερικανικές αγορές είχαν διακυμάνσεις μετά την ανακοίνωση των στοιχείων αυτών, κλείνοντας με μεγάλη πτώση, ενώ οι προθεσμιακές τιμές των μετοχών υποδηλώνουν νέα πτώση σήμερα κατά 0,2% έως 0,7% του S&P 500, του Nasdaq και του Dow Jones.

«Έχουμε τώρα ισχυρές προσδοκίες για τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας) στην ατζέντα», δήλωσε στέλεχος της Argonaut στο Περθ.

Ο δείκτης μετοχών της MSCI για την Ασία – Ειρηνικό, εκτός της Ευρώπης, μειώθηκε 2,3% σε χαμηλό επίπεδο 22 μηνών, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,8%.

Μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων 

Ο δείκτης αναφοράς των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε χθες και σήμερα μειώθηκε επιπλέον 7 μονάδες βάσης στο 2,8569%.

Στη Γερμανία, η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε 12 μ.β. στο 0,875%, το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο εβδομάδων.

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ωθεί ανοδικά το δολάριο και έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία είχαν εκτιναχθεί τα δύο προηγούμενα χρόνιας ισχυρής νομισματικής στήριξης και χαμηλότοκου δανεισμού.

Ο Nasdaq υποχωρεί σχεδόν 8% τον Μάιο και πάνω από 25% από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,5% σήμερα και καταγράφει απώλειες πάνω από 30% φέτος.

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των crypto

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD να διογκώνει την αναταραχή καθώς και τις πωλήσεις του bitcoin και του ether που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Η εξασθένιση της αναπτυξιακής εικόνας εκτός των ΗΠΑ πλήττει την επενδυτική εμπιστοσύνη, επίσης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τα μεγαλύτερης διάρκειας lockdown στην Κίνα προκαλούν επιπλέον προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η Nomura εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι 41 κινεζικές πόλεις, στις οποίες αντιστοιχεί το 30% του ΑΕΠ της χώρας, βρίσκονται σε πλήρη ή μερικά lockdown.

Mε πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ