Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Οι πιέσεις στις τράπεζες οδήγησαν τον Γεν. Δείκτη σε υποχώρηση

Πηγή: Eurokinissi

Σε οριακά αρνητικό κλείσιμο παρασύρθηκε ο Γενικός Δείκτης από την αλλαγή τάσεων στις ευρωπαικές αγορές και από την εμφάνιση πωλητών προς το τέλος της συνεδρίασης σε τραπεζικές μετοχές που κατέγραφαν μέχρι εκείνη την στιγμή ανοδική κίνηση. Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη έγινε σε ένα μικρό εύρος από τις 835 μέχρι τις 841 μονάδες.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την έναρξη, στις 836,23 μονάδες με υποχώρηση (-0,03%). Η αξία συναλλαγών και πάλι  χαμηλή στα 54 εκατ. ευρώ,  δείγμα της επενδυτικής επιφυλακτικότητας που υπάρχει λόγω της συγκυρίας.  

Ισορροπία στο ισοζύγιο κερδισμένων-χαμένων

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι  52 έκλεισαν ανοδικά και οι 52 πτωτικά.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (large cap)  μεταβλήθηκε κατά (-0,18%)  με τη μετοχή της ΔΕΗ να κυριαρχεί σε άνοδο. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά 0,08%.

Oι τράπεζες παρέσυραν καθοδικά την αγορά  

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (3,06%), Πετρελαικών (0,39%), Βιομηχανικές (0,29%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,27%) πιθανότατα λόγω και των διαπιστώσεων του ΔΝΤ, το Εμπόριο (-1,1%), τα Ταξίδια-Μεταφορές (-0,72%), τα Προσωπικά-Οικιακά προιόντα (-0,5%).  

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank, ΟΤΕ, Motor Oil, Alpha Bank

Γενικότερα, και πάλι παρατηρήθηκε το φαινόμενο των αντίρροπων τάσεων ανάμεσα σε  μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αποτέλεσμα της επενδυτικής διελκυστίνδας είναι να μην μπορεί να πάρει δυναμική το εγχώριο χρηματιστήριο. Ουτως ή άλλως το διεθνές οικονομικό σκηνικό δεν επιτρέπει σημαντικά ανοδικά ράλι. 

Διεθνείς αγορές 

Οι ευρωπαικές αγορές αν και είχαν ισορροπία στις μεταβολές τους , μετά 17.00 γύρισαν πτωτικές οι περισσότερες.  Ίσως η αναφορά από το Bloomberg ότι το fund Bridgewater πήραν αντίθετες θέσεις στις ευρωπαικές μετοχές ύψους 10,5 δις. Δολαρίων να επηρέασε την ενδοσυνεδριακή αλλαγή τάσεων. 

Αντίθετα, οι αμερικανικές αγορές , ποντάροντας στις επιλογές της FED αλλά και σε ορισμένα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία όπως τα επιδόματα ανεργίας κινούνταν στις αρχές των συνεδριάσεων θετικά.  

Τα βασικά προβλήματα γεωπολιτικά και οικονομικά παραμένουν και μαζί τους διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η μεταβλητότητας. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ