Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Οι πωλήσεις των miners εντείνουν την κατρακύλα του

Πηγή: Pixabay

Οι bitcoin miners, αυτοί δηλαδή που δημιουργούν νέα bitcoin, είναι αναγκασμένοι να πουλούν το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, πιέζοντας πτωτικά την τιμή του για κάποιο διάστημα, σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan.

Οι εισηγμένοι miners, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου, έχουν ανακοινώσει ήδη ότι προχώρησαν σε πωλήσεις του bitcoin τον Μάιο και τον Ιούνιο για να αυξήσουν τη ρευστότητα, να καλύψουν τις δαπάνες τους και πιθανόν να μειώσουν τη μόχλευση, ανέφεραν αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες σε σημείωμά τους.

Οι μη εισηγμένοι miners έχουν πουλήσει πιθανόν μεγαλύτερο ποσοστό των bitcoin που κερδίζουν από τη δημιουργία τους για να καλύψουν τα κόστη τους και μπορεί να είναι λιγότερο μοχλευμένοι, δεδομένης της πιο περιορισμένης πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές.

«Η πώληση bitcoin από τους miners για να καλύψουν συνεχιζόμενες δαπάνες ή για απομόχλευση, θα μπορούσε να συνεχισθεί το τρίτο τρίμηνο, αν η κερδοφορία τους δεν βελτιωθεί», ανέφεραν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι το ξεφόρτωμα των bitcoin «έχει πιθανότατα ήδη επηρεάσει αρνητικά τις τιμές τον Μάιο και τον Ιούλιο, αν και υπάρχει κίνδυνος ότι η πίεση αυτή μπορεί να συνεχισθεί».

Πάνω από το 50% η πτώση της τιμής φέτος

Η τιμή του bitcoin έχει μειωθεί πάνω από 50% από την αρχή του έτους καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Η τιμή του σήμερα κυμαινόταν στα 21.000 δολάρια από σχεδόν 70.000 δολάρια που ήταν το υψηλό επίπεδο του περασμένου Νοεμβρίου. 

Τα προβλήματα των crypto εντάθηκαν λόγω της κατάρρευσης του Terra/Luna και ανησυχιών σχετικά με το hedge fund Three Arrows Capital.

Το πρόβλημα τώρα εξαπλώνεται και υπάρχει πίεση σε δάνεια πολλών δισ. δολαρίων που έχουν πάρει οι bitcoin miners.

Πόσο είναι το κόστος παραγωγής

Ένα πράγμα που θα μπορούσε να αμβλύνει την πίεση στις τιμές, σύμφωνα με την JP Morgan είναι η μείωση του κόστους παραγωγής από ένα εύρος 18.000 έως 20.000 δολάρια νωρίτερα φέτος σε περίπου 15.000 δολάρια τον τρέχοντα μήνα. Αυτό φαίνεται να οφείλεται σε μία βελτίωση της αποτελεσματικότητας του mining hardware και θα μπορούσε να προστατεύσει την κερδοφορία.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος δημιουργίας του bitcoin διαφέρουν. Το κόστος παραγωγής για μία μεγάλη εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 8.000 δολάρια ανά νόμισμα, σύμφωνα με την Arcane Crypto.

Ωστόσο, η Securitize Capital θεωρεί ότι αν ληφθούν υπόψη και οι δαπάνες για υποδομές και τόκους, το συνολικό κόστος για ορισμένους miners μπορεί να υπερβαίνει ήδη τα 20.000 δολάρια.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ