Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 820 μονάδες δοκιμάζει τις αντοχές του ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

H πρόβλεψη-εκτίμηση της Morgan Stanley ότι η Ευρωζώνη θα μπεί σε φάση ύφεσης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους σε συνδυασμό με την ανοδική κίνηση των 3 τελευταίων συνεδριάσεων αρκούσαν για να ξεκινήσουν πτωτικά οι ευρωπαικοί χρηματιστηριακοί δείκτες.

Ταυτόχρονα επηρεάστηκαν και από την χθεσινή πτώση των αμερικανικών αγορών. Tελευταία είδηση είναι ότι ο ισπανικός πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 10%. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πτωτικό σκηνικό που θα επηρεάσει , ως φαίνεται, και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά στις 820 μονάδες και πλέον θα φανεί εάν οι 820 μ ονάδες αποτελουν μία ισχυρή στήριξη ή εάν θα κινηθεί περαιτέρω καθοδικά.

Η αδυναμία ανάκαμψης των ελληνικών μετοχών

Οι ελληνικές μετοχές, έδειξαν μία αδυναμία ανάκαμψης παράλληλη με τις ξένες αγορές. Οι συναλλαγές ήταν χαμηλές κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω έλλειψης ζήτησης και αυτό συνετέλεσε στο να οξυνθούν οι πιέσεις στις τιμές των μετοχών. Η τάση που διαμορφώνεται είναι πλαγιοκαθοδική και σήμερα διακυβεύεται εάν ο Γεν. Δείκτης παραμείνει μέσα στο διάστημα των 800-820 μονάδων ή κινηθεί περαιτέρω καθοδικα οπότε ουσιαστικά θα αναιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου της περιόδου 2020-2022.

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να διορθώνει (μετά την προηγούμενη άνοδο) με αποτέλεσμα να έχει χάσει μέρος των προηγούμενων υπεραξιών. Οι τραπεζικές μετοχές διαφοροποιούνται μεταξύ τους αλλά γενικότερα δεν υπάρχει τάση. Η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει εάν θα έχουν αντοχές οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, ΕΛΠΕ και Motor Oil, εάν καταφέρει να παραμείνει πάνω από τα 5,1 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, εαν συνεχιστεί η ανοδική τάση σε Coca Cola HBC και πως θα διαμορφωθούν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το γεγονός ότι έχουμε μπει σε περίοδο διανομής μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίων ουσιαστικά βοηθά την ρευστότητα των επενδυτών αλλά περιορίζει τις τιμές των μετοχών τους. Ο κλάδος του real estate έχει εξαιρετική δυναμική στην παρούσα φάση , όχι τόσο χρηματιστηριακά αλλά ως επιχειρηματικό περιβάλλον. Στο προσκήνιο βρίσκονται και οι υποδομές ως μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις θεσμικών επενδυτών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα