Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η αντοχή της ΔΕΗ και το πράσινο ομόλογο της Lamda Development

Πηγή: Eurokinissi

Η ανακοίνωση πληθωρισμού-ρεκόρ 40ετίας στην Αμερική, ύψους 9,1%, μάλλον ήταν αναμενόμενη για τους Αμερικανούς αναλυτές.

Γι' αυτό και οι πιέσεις απορροφήθηκαν προς το τέλος των συνεδριάσεων και τελικά οι 3 μεγαλύτεροι δείκτες έκλεισαν οριακά ανοδικά ή οριακά πτωτικά.

Πλέον οι περισσότεροι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών εκτιμούν ότι η επόμενη αύξηση επιτοκίων θα είναι 1% και ότι η όποια ύφεση προκύψει θα είναι «χλιαρή» (mild).

Θα έχουμε ένα ενδιαφέρον γ' τρίμηνο στην Αμερική.

Ευρωπαϊκές αγορές

Αντίθετα με τις αμερικανικές αγορές, οι ευρωπαϊκές ακολούθησαν την «άβουλη μοίρα» τους. Ξεκίνησαν πτωτικά και έκλεισαν πτωτικά, χωρίς να δείξουν σημαντικές αντιστάσεις.

Βέβαια, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολύ μεγαλύτερα απ' αυτά των ΗΠΑ.

Ομως θα πρέπει να συνηθίσουμε ότι για το 2022 η ανάπτυξη θα είναι χαμηλή. Να είμαστε ευχαριστημένοι εάν δεν μπούμε σε στασιμοπληθωρισμό ή ύφεση.

Βρετανικό χρηματιστήριο

Παρά το γεγονός ότι η βρετανική οικονομία είναι στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 40ετών, φαίνεται ότι το βρετανικό χρηματιστήριο ανθίσταται στις πιέσεις και παραμένει πάνω από τα επίπεδα των 7.000 μονάδων.

Αξίζει να το παρατηρήσουμε για κάποιο διάστημα είτε από επενδυτικής πλευράς, είτε από καθαρά ακαδημαϊκή πλευρά.

Ευρώ / δολάριο: Η εκτίμηση της Goldman Sachs

H Goldman Sachs εκτιμά πως η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ φαίνεται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επανεκτίμηση της αγοράς για πιο σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

Ιστορικά, μια μείωση κατά 1% στις προσδοκίες ανάπτυξης της ευρωζώνης, τείνει να οδηγεί σε πτώση 2% στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου.

Ernst & Young

To 37% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να επενδύσουν, ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας, στη διάρκεια του επόμενου χρόνου, ενώ τρεις στους τέσσερις επενδυτές (75%), εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας θα βελτιωθεί περαιτέρω στα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της τέταρτης μεγάλης έρευνας της Ernst & Young Ελλάδος με θέμα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, η οποία διενεργήθηκε από τη Euromoney, μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Απριλίου.

Γενικός Δείκτης

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. Ανέβηκε πάνω από τις 800 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τον Καγκελάριο που έβλεπε ότι μπορεί να τις φτάσει μέχρι τέλος της εβδομάδας και διατηρήθηκε πάνω από τις 800 μονάδες όταν ξεκίνησαν κάποιες ρευστοποιήσεις απογοήτευσης από την ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού.

Στα αρνητικά είναι οι χαμηλές συναλλαγές, που δείχνουν εικόνα αποστασιοποίησης και από τους ξένους και από τους εγχώριους επενδυτές.

Ας ελπίσουμε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί προς τις 820 μονάδες.

ΔΕΗ

Από την προχθεσινή συνεδρίαση, φαινόταν ότι θα ξεπερνούσε χθες τα 5 ευρώ.

Πολύ δυνατή συνεδρίαση για τη μετοχή της ΔΕΗ, που είτε με αγορές ιδίων, είτε με κινήσεις των market makers, είτε με αγορές από ιδιώτες πέριξ των 5 ευρώ, καταφέρνει να μένει πάνω από τα επίπεδα αυτά.

Eurobank

Το χρονικό «Eurobank 1989 - 2008 - Τα πρώτα 20 χρόνια - Ανάπτυξη με διεθνή χαρακτήρα» που συνοψίζει την ιστορία των πρώτων 20 ετών διαδρομής της Τράπεζας, από την ίδρυσή της έως και το 2008 και αναδεικνύει τη διακριτή συμβολή της σε μια περίοδο που σηματοδότησε τον ραγδαίο εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παρουσίασε την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022, ο συγγραφέας του χρονικού Δρ. Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου/Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε εκδήλωση που οργάνωσε η Τράπεζα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρωθυπουργό, που θήτευσε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περίοδο 2002-2010 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην οκταετία 1994-2002, Ακαδημαϊκό Δρα Λουκά Παπαδήμο, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της εγχώριας πολιτικής, ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής κοινότητας.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή αντέδρασε και τεχνικά κυνηγά τον στόχο των 0,8 ευρώ.

ΟΛΠ: Μοιράζει αυξημένο μέρισμα

Πραγματοποίησε (με απαρτία) τη Γενική Συνέλευση ο ΟΛΠ, όπου εγκρίθηκαν οι Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις και η Διανομή Μερίσματος, για την εταιρική χρήση του έτους 2021.

Επισημαίνεται, ότι το ποσό του μερίσματος, κατόπιν σχετικής πρότασης του ΔΣ, ανήλθε σε 0,628 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 57% σε σχέση με το 2020. Ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022. Από αυτή την ημερομηνία οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ χωρίς το δικαίωμα απόληψης μερίσματος.

Ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων του μερίσματος (record date) ορίσθηκε η Τρίτη 26 Ιουλίου 2022. Έναρξη πληρωμής του μερίσματος ορίσθηκε η Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022.

Tα σημαντικότερα μεγέθη της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το έτος 2021 αφορούν στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, ο οποίος ανέρχεται σε 154,2 εκατ. ευρώ, στα κέρδη προ φόρων, τα οποία είναι 49,2 εκατ. ευρώ και στα κέρδη μετά από τους φόρους, τα οποία ανέρχονται σε 36,8 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα σημείωσαν αύξηση και ανέρχονται σε 135,0 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται πως έως το τέλος του 2021 το σωρευτικό συμβασιοποιημένο ποσό των υποχρεωτικών επενδύσεων ανέρχεται σε 250,5 εκατ. ευρώ ή 89,9%.

ΟΛΘ

Η Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3556/2007, γνωστοποιεί την ενημέρωση που έλαβε από την εταιρεία Belterra Holdings Ltd στις 13/07/2022 αναφορικά με τη συγχώνευση διά απορρόφησης της ενδιάμεσης εταιρείας Melbery Investments Ltd από τη μητρική της εταιρεία Belterra Investments Ltd.

Η ως άνω εταιρική πράξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο εσωτερικής αναδιάρθρωσης και απλοποίησης της μετοχικής δομής και δεν επιφέρει ουδεμία μεταβολή στα δικαιώματα ψήφου που ελέγχει η Belterra Holdings Ltd στην Εταιρεία.

Attica Group

Καλές μέρες περνά η Attica Group. Μετά την ανακοίνωση της απόκτησης του εμβληματικού ξενοδοχείου της Τήνου (Tinos Beach), χθες ανακοίνωσε ότι παραλαμβάνει το νεότευκτο catamaran Aero 3 Highspeed που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Brødrene Aa της Νορβηγίας.

Το Aero 3 Highspeed ολοκληρώνει την παραγγελία τριών υπερσύγχρονων πλοίων τύπου Aero Catamaran, τα οποία θα δρομολογηθούν στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, στις αρχές Αυγούστου και θα καλύψουν τις συνδέσεις του Πειραιά με την Αίγινα, το Αγκίστρι, τον Πόρο, την Ύδρα, τις Σπέτσες, την Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι με έως 17 καθημερινά δρομολόγια, αντικαθιστώντας παλαιότερης τεχνολογίας πλοία του Ομίλου στους συγκεκριμένους προορισμούς.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε  21 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Lamda Development: Είσοδος του πράσινου ομολόγου στο ΧΑ

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για εμάς στη Lamda Development, καθώς ξεκινά η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών του πρώτου Πράσινου ομολόγου μας. Θα ήθελα πριν και πάνω από όλα να ευχαριστήσω το επενδυτικό κοινό για την ψήφο εμπιστοσύνης που μας έδωσε».

«Τόσο η υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 3 φορές όσο και η συμμετοχή περισσότερων από 14.000 ιδιωτών, αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Η Lamda Development, τιμώντας την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού αποφάσισε στην τελική κατανομή, το 73% του βιβλίου να κατανεμηθεί σε ιδιώτες», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου

Noval Property

Η Noval Property, έλαβε νέα πιστοποίηση για το κτήριο γραφείων “Butterfly” στο Χαλάνδρι. Συγκεκριμένα, το “Butterfly” αποτελεί το πρώτο κτήριο στην Ελλάδα το οποίο διακρίνεται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση WiredScore.

Η πιστοποίηση WiredScore αφορά τα συστήματα ψηφιακής τεχνολογίας των ακινήτων, τις υφιστάμενες υποδομές και την αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής, με σκοπό την ολοκληρωμένη ψηφιακή συνδεσιμότητά τους.

Το “Butterfly” απέκτησε την πιστοποίηση WiredScore στο επίπεδο Silver. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κτήριο έχει ήδη διακριθεί με τη διεθνή περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στο επίπεδο “Gold”.

Aμοιβαία Κεφάλαια: Πτώση στις αποδόσεις το β' τρίμηνο

Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στον κλάδο της θεσμικής διαχείρισης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 διαμορφώθηκε στα 21,34 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 3,78% από την 31/12/2021 και 4,62% από την 31/03/2022.

Είναι το πρώτο τρίμηνο μετά τον Ιούνιο του 2020 όπου έχουμε συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς η οποία οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Η αρνητική αυτή πορεία καταγράφεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Με 30.06.2022, η συνολική αγορά των ΟΣΕΚΑ (Αμοιβαίων Κεφαλαίων) που διαχειρίζονται ελληνικές ΑΕΔΑΚ παρουσίασε μείωση του συνολικού ενεργητικού κατά 8,7 % από την αρχή του έτους και 5,6% από το προηγούμενο τρίμηνο, με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 10,16 δισ.

Οι εισροές κεφαλαίων στα Αμοιβαία Κεφάλαια το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν ύψους 65 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας τη θετική τους πορεία για ένατο συνεχιζόμενο τρίμηνο, με συνολικές εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο του 2020 άνω των 3,1 δισ.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ