Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το γύρισμα της Jumbo, η Πειραιώς και το θρίλερ με τον Σούπερ Μάριο

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

«Another one bites the dust», το γνωστό τραγούδι των Queen, αφιερωμένο στο πολιτικό ντόμινο στη Ευρώπη και στον Μάριο Ντράγκι.

Η οικονομική κρίση ρίχνει άλλον ένα καταξιωμένο πολιτικό και τεχνοκράτη. Μετά την αποτυχία Μακρόν στη Γαλλία, την πτώση Τζόνσον στη Βρετανία (πλήρωσε και τις συνέπειες του Brexit), έρχεται τώρα και η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία για να περιπλέξει την κατάσταση στην Ευρώπη.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 3,8% ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν και πάλι. Καθολική χρηματιστηριακή πτώση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε την παραίτηση και τώρα ο Ντράγκι θα κινηθεί για να πάρει νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν το καταφέρει και βγει ενισχυμένος, χρηματιστηριακά η Ιταλία θα επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα.

Μέγας «παίκτης» ο Σούπερ Μάριο.

Η απώλεια ενός τεχνοκράτη-σωσιβίου

Ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ένας απλός πολιτικός. Είναι ο ισχυρός τεχνοκράτης που ουσιαστικά κρατούσε το τιμόνι της ιταλικής οικονομίας μέσα σε κρίση και αποτελούσε εγγύηση για ομαλή πλην επώδυνη επιστροφή.

Ομως οι Ιταλοί πολίτες έχουν κουραστεί τα τελευταία 2 χρόνια. Πλήρωσαν ακριβά την πανδημία (απ' όλους τους ευρωπαίους) με χιλιάδες νεκρούς στο Μπέργκαμο και τώρα πληρώνουν την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και το χρέος.

Η κρίση είναι το «βούτυρο στο ψωμί» των απανταχού λαϊκιστών. Η πολιτική απώλεια του Ντράγκι σε μία στιγμή που το ιταλικό χρέος γιγαντώνεται δεν εγγυάται κάτι καλύτερο και γι' αυτό οι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα.

Γαλλία: Ο άλλος πόλος πολιτικής απογοήτευσης

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μακρόν είναι εξασθενημένη και ότι ο Μακρόν «έπαιζε μπάλα» με τον Ντράγκι (παρεμφερείς ιδεολογίες), η κυβερνητική αστάθεια στη Γαλλία θα ταλαιπωρήσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και η Ολλανδία έχει τις δικές της εξεγέρσεις (αγροτών) και η Γερμανία «δεν πατά καλά στα πόδια της» είτε οικονομικά είτε πολιτικά.

Και οι 3 χρηματιστηριακοί δείκτες (ο γαλλικός CAC, ο ολλανδικός AEX, και ο γερμανικός DAX) κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Χρόνια πολλά και για την χθεσινή εθνική εορτή στους Γάλλους (14η Ιουλίου).

Χρυσός: Νέα πτώση λόγω δολαρίου

Μπορεί ο χρυσός να θεωρείται «καταφύγιο κινδύνου», αλλά η άνοδος του δολαρίου έχει επιβαρύνει τις τιμές των μετάλλων. Σε αυτό το κλίμα, τα προθεσμιακά συμβόλαια Αυγούστου υποχώρησαν κατά 29,70 δολάρια ή 1,7%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.705,80 δολάρια η ουγκιά

Σύμφωνα με τον Craig Erlam, αναλυτή της OANDA, μπορεί ο χρυσός να φαίνεται ευάλωτος, ωστόσο «αν περάσουμε σε φάση ύφεσης, αυτό μπορεί να αλλάξει», εικάζοντας ότι οι επενδυτές που αναζητούν ασφάλεια επιστρέφουν στον χρυσό και στα ομόλογα.

«Είναι ένα ασφαλές καταφύγιο και μπορεί να έρθει η στιγμή όπου η οικονομία θα λυγίσει υπό το βάρος του πληθωρισμού και των επιτοκίων και η ζήτηση για τον χρυσό θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο».

Αμερικανικές αγορές: Θερινή καταιγίδα από τα αποτελέσματα α' εξαμήνου

Χθες ανήγγειλε (αρνητικά) αποτελέσματα η JP Morgan. Σήμερα αναμένεται η Citigroup και η Wells Fargo.

Eάν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν αρνητικά αποτελέσματα στο α' εξάμηνο, αυτό δείχνει ότι η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία είναι εξαιρετικά δυσχερής και ότι η ύφεση ίσως έρθει στο δ' τρίμηνο.

Ωστόσο, οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες χθες στη Νέα Υόρκη, έδειξαν αντοχές και ήπιες υποχωρήσεις. Περιμένουμε τις σημερινές συνεδριάσεις που είθισται στο τέλος της εβδομάδας να είναι κάπως πιεστικές.

Τα παράγωγα συμβόλαια θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην βραχυπρόθεσμη τάση.

Γενικός Δείκτης

Οι 805 μονάδες που έφτασε ο Γενικός Δείκτης είναι ένα κομβικό σημείο στήριξης που πλέον έγινε τεχνική αντίσταση. Μόλις ξεκίνησαν οι έντονες ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών, υποχώρησε κάτω απ' τις 800 μονάδες.

Θα έχει ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση. Θα ξαναγυρίσουμε στις 780 μονάδες ή θα επιστρέψουμε πάνω από τις 800; Μοιρασμένες οι πιθανότητες.

Αυξημένες κάπως οι συναλλαγές στα 62 εκατ. Ευρώ με πωλητές κυρίως εγχώρια σχήματα.

ΟΠΑΠ

Οσο πλησιάζουμε προς την ημέρα αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα και στην επιστροφή κεφαλαίου, τόσο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον ΟΠΑΠ.

Οπως είχαμε γράψει, μερισματική απόδοση στο 10% δεν βρίσκει πλέον κανείς εύκολα. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι και τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου θα είναι καλά, με διψήφια μεταβολή των πωλήσεων σε σχέση με το α' εξάμηνο 2021.

Jumbo

Είχε εντυπωσιακό «γύρισμα» η μετοχή της Jumbo από την άνοδο στην πτώση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Δεν γνωρίζουμε πως και ποιοι έγιναν τόσο γρήγορα πωλητές.

Να υποθέσουμε κάποιοι εγχώριοι που είχαν αγοράσει αρκετά χαμηλότερα και ήθελαν να αποκομίσουν τα κέρδη.

ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ, ο έτερος «σωματοφύλακας» της χρηματιστηριακής αγοράς (μαζί με τον ΟΠΑΠ) κατάφερε και έμεινε όρθιος με το τσουνάμι ρευστοποιήσεων που γινόταν γύρω του.

Παραμένει πάνω από τα 16 ευρώ και έχει βάσιμες ελπίδες ότι όταν αλλάξει προς το θετικότερο η τάση, θα επαναπροσεγγίσει τα 17 ευρώ.

CPLP Holdings: Ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. ευρώ

H «CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC» αποφάσισε μεταξύ άλλων:

(α) την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού κατά κεφάλαιο έως 100.000.000 ευρώ, διάρκειας επτά (7) ετών, διαιρούμενου σε έως 100.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 εκάστη , με την εγγύηση της εταιρείας «CAPITAL PRODUCT PARTNERS L.P.»

(β) ότι οι Ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω Δημόσιας Προσφοράς στο σύνολο του επενδυτικού κοινού (έλληνες και αλλοδαπούς) εντός της Ελληνικής Επικράτειας, ήτοι σε Ειδικούς και Ιδιώτες.

Τράπεζα Πειραιώς:  Τα πήγε καλά στα stress tests για το κλίμα

Υψηλή θέση πήρε η Τράπεζα Πειραιώς στα stress tests για το Κλίμα που υπέβαλε η ΕΚΤ τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ένα προηγμένο πλαίσιο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τον κλιματικό κίνδυνο εκ μέρους της Τράπεζας (module 1), όπου η Πειραιώς κατατάχθηκε στην υψηλότερη βαθμίδα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ κατέγραψε θετικές επιδόσεις και στην ποιότητα των δεδομένων.

Από την άλλη πλευρά η διασύνδεση των εσόδων με δραστηριότητες/κλάδους υψηλότερης έντασης άνθρακα ήταν αυξημένη σε σχέση με το μέσο όρο της άσκησης, αντανακλώντας επίσης τα ειδικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Πλαστικά Θράκης

Ανακάμπτει αθόρυβα η μετοχή. Βοηθά βέβαια η αγορά Ιδίων αλλά υπάρχει, όπως φάνηκε και χθες, ενδιαφέρον από εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Μετά την κάμψη των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι τα αποτελέσματα του β' τριμήνου (α' εξαμήνου) της δυναμικής βιομηχανίας.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις πωλήσεις στο εξωτερικό και στην πορεία των εργοστασίων της.

SPACE Hellas: Βραβεύθηκε από την Dell

Με τη διάκριση «Partner of the Year» για τέταρτη φορά, αλλά και «Εxcellence in Customer Experience», βραβεύτηκε η Space Hellas στην ετήσια εκδήλωση «Dell Technologies Partner Awards 2022», που διοργάνωσε η εταιρεία (Dell) για να τιμήσει και να αναγνωρίσει τις προσπάθειες των συνεργατών της στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Συνεργασία Επιτροπής Ανταγωνισμού και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ιδιαίτερα δραστήρια το τελευταίο διάστημα είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε διάφορες εκδηλώσεις της. Τελευταία είναι η υπογραφή την 12η Ιουλίου 2022, Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Καθηγητή κ. Ιωάννη Λιανό και την Πρόεδρο της ΕΚ, Δ.Ν. κα Βασιλική Λαζαράκου, με στόχο την εδραίωση και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Αρχών, καθώς και την ανάπτυξη στενότερων δεσμών μεταξύ τους.

Η ΕΑ και η ΕΚ ως δημόσια εποπτική αρχή αρμόδια για την προστασία των επενδυτών και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, συμφώνησαν με το εν λόγω Μνημόνιο στην σύναψη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους και ειδικότερα στην:

  • ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας,
  • ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αξιοποίηση της εμπειρίας των δύο Αρχών, με στόχο το όφελος των διοικούμενων, της οικονομίας και εν γένει του δημοσίου συμφέροντος, και
  • λήψη ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών αποφάσεων στη βάση έγκαιρης και ουσιαστικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων στους τομείς συνεργασίας των δύο Αρχών.

Ψυχαγωγία και ΜΜΕ : Πάνε καλά σε δύσκολες εποχές

Ο κλάδος της ψυχαγωγίας και των ΜΜΕ σημείωσε κατακόρυφη άνοδο το περασμένο έτος, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας σημαντικά τους δείκτες της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σε συνέχεια πτώσης της τάξης του 2,3% που κατέγραψε το 2020 λόγω της πανδημίας, ο τζίρος του κλάδου ανέκαμψε με ισχυρή άνοδο 10,4%, φτάνοντας τα 2,34 τρισ. δολάρια το 2021 έναντι 2,12 τρισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα Global Entertainment & Media Outlook 2022-2026 της PwC, την 23η κατά σειρά ετήσια ανάλυση και πρόβλεψη των δαπανών που πραγματοποιούνται στον κλάδο σε 52 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ