Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η μεγάλη επένδυση της Prodea και η συνεργασία ΕΥΔΑΠ-Lamda

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ποτέ άλλοτε στα πρόσφατα χρηματιστηριακά χρονικά των τελευταίων 30 ετών δεν υπήρχε τέτοια δυσαρμονία μεταξύ μακροοικονομικών δεδομένων και χρηματιστηριακής πορείας.

Ακόμη και εάν δεχθούμε τη θεωρία «του αφεντικού (οικονομία) και του σκύλου (χρηματιστήρια)», το να βγάζουν οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων αναλύσεις περί ύφεσης και λοιπών δεινών και οι αγορές να πραγματοποιούν μεγάλα ράλι δεν συνάδει με τη λογική.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν ως στόχο την υποτιμητική κερδοσκοπία είτε οι κεντρικοί τραπεζίτες πέφτουν έξω στους σχεδιασμούς τους.

Διαλέξτε εσείς τι συμβαίνει και αποφασίστε τι θα κάνετε.

Αμερικανικές αγορές: Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στις επενδυτικές «Κασσάνδρες»

Το ράλι των αμερικανικών αγορών (δεικτών) κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις κάτω από τις συνεχείς δηλώσεις των μεγάλων οίκων (Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citi κ.λπ.) ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ύφεση ή ότι έχει ήδη τεχνική ύφεση είναι φαινομενικά παράλογο.

Όμως οι επενδυτές εμπιστεύονται και τον επικεφαλής της FED (Powell) και την υπουργό οικονομικών (Yellen) ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι σε ύφεση και δεν είναι σίγουρη η ύφεση στο μέλλον. Επίσης βλέπουν ότι αρκετά εταιρικά αποτελέσματα α' εξαμήνου είναι ικανοποιητικά και «ανθεκτικά» στην κρίση.

Τέλος, υπάρχουν πολλές ροές κεφαλαίων προς το δολάριο και σε assets δολαρίου (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) από την Ευρώπη και την Ασία λόγω ανόδου των επιτοκίων.

Σας αρκούν αυτά για τους λόγους ανόδου των αμερικανικών δεικτών;

Ευρωπαϊκές αγορές: Το ράλι συνεχίζεται, τα ερωτήματα αυξάνονται

Εάν για το ράλι στις αμερικανικές αγορές υπάρχουν δικαιολογίες, στις ευρωπαϊκές αγορές ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογία και δυσκολευόμαστε. Ίσως η υπερβολική διόρθωση και τα καλά αποτελέσματα κάποιων να είναι μία καλή δικαιολογία. Χθες για παράδειγμα είχαμε την ανακοίνωση από τη Eurostat του πληθωρισμού Ιουλίου και ο μεσοσταθμικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης ήταν σε ιστορικά υψηλά (8,9%), η ενεργειακή κρίση οξύνεται, αλλά οι μετοχές στην Ευρωζώνη κινήθηκαν έντονα ανοδικά (στη συντριπτική πλειονότητα των δεικτών).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε στο σύνολο του Ιουλίου κατά 6,3%, σημειώνοντας την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2020. Επίσης είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο ιταλικός MIB κινείται έντονα ανοδικά (εβδομαδιαία άνοδος πάνω από 6%) σε μια περίοδο που η Ιταλία βουλιάζει στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. «Θαύμα παιδί μου, θαύμα» που σχεδίαζε ο αείμνηστος Ιωάννου.

Ελληνικό χρηματιστήριο: O καλός Ιούλιος

Ο καλύτερος (χρηματιστηριακά) μήνας του 2022 ήταν ο Ιούλιος. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 5,01% και έτσι υποχωρεί από την αρχή του χρόνου κατά 4,73%.

Ο κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (18,2%), λόγω Jumbo κυρίως, τα πετρελαιοειδή (διυλιστήρια) με 15,38% (ΕΛΠΕ, Motor Oil), τα ταξίδια-αναψυχή με 15,16% (βλέπε Aegean - Autohellas κ.λπ.) και οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με 3,39%.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν με άνοδο τον Ιούλιο ήταν η Coca Cola HBC, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, η Jumbo και η Aegean.

Tράπεζες: Τα αποτελέσματα μετράνε

Τα αποτελέσματα α' εξαμήνου παραμένουν δυνατά και ανθεκτικά (resilient που λέμε στην Ελλάδα). Το σοκ του β' τριμήνου, λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού και της ενέργειας αλλά και των γεωπολιτικών ανησυχιών, φαίνεται ότι το άντεξαν.

Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα που το «φάντασμα της ύφεσης» πλανιέται πάνω από τους ευρωπαϊκούς ουρανούς.

Eurobank: Καθαρά κέρδη διεθνών δραστηριοτήτων αυξημένα κατά 38,8% σε ετήσια βάση

Aντιγράφουμε από τις δηλώσεις του κ. Φωκίωνα Καραβία: «Τα βασικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 72% και η λογιστική αξία ανά μετοχή ενισχύθηκε κατά 18 σεντς το εξάμηνο, στα 1,60 ευρώ, μέσω της οργανικής κερδοφορίας, των υψηλών χρηματοοικονομικών κερδών και των εσόδων από την πώληση του κλάδου συναλλαγών καρτών. Οι διεθνείς δραστηριότητες συνεχίζουν τις θετικές επιδόσεις τους, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 40% των καθαρών κερδών σε σχέση με πέρυσι.

Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις μας επιτρέπουν να αναθεωρήσουμε ανοδικά τους στόχους μας για το 2022, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων η οποία θα υπερβεί τον αρχικό στόχο του 10%.

Καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης μετά την πανδημία, εστιάζουμε όλες τις προσπάθειές μας στη χρηματοδότησή της και τη στήριξη των πελατών μας, νοικοκυριών και κυρίως των επιχειρήσεων. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, εκταμιεύσαμε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια, με νέες συμφωνίες για μεγάλα έργα υποδομής και ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ συνεχίζουμε να έχουμε κυρίαρχη θέση σχεδόν σε κάθε τομέα της τραπεζικής ιδιωτών».

ETE: Kέρδη μετά από φόρους στα 490 εκατ. ευρώ

Καλά έως πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα της «Μεγάλης μας Φίλης», όπως σας είχε ενημερώσει ο Καγκελάριος. Τα οργανικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακής ανάκαμψης των οργανικών εσόδων, της διατήρησης των λειτουργικών δαπανών στα ίδια περίπου επίπεδα και της ομαλοποίησης του κόστους πιστωτικού κινδύνου.

Η ισχυρή ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους το β’ τρίμηνο 2022 (+8% σε τριμηνιαία βάση), ως αποτέλεσμα κυρίως της εντυπωσιακής αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα (+1,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση), επανάφερε τα καθαρά έσοδα από τόκους σε τροχιά ανάπτυξης (+1% σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο 2022), παρά την πλήρη απορρόφηση της αρνητικής επίπτωσης της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Frontier.

Η εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες διατηρήθηκε (+23% σε ετήσια βάση), υποστηριζόμενη από τις εκταμιεύσεις δανείων Λιανικής και Εταιρικής τραπεζικής, και κυρίως από τις προμήθειες από κάρτες, πληρωμές και τη χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών (trade finance).

Παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του α’ εξαμήνου 2022 και τη στρατηγική επένδυση της τράπεζας στον τομέα της πληροφορικής, οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (+1% ετησίως), ως αποτέλεσμα της λελογισμένης διαχείρισης του κόστους και της συνεχιζόμενης περιστολής των δαπανών προσωπικού (-2% σε ετήσια βάση). Ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα βελτιώθηκε περαιτέρω σε 50,1% από 52,1% το α’ εξάμηνο 2021 (48,8% το β’ τρίμηνο 2022), αντανακλώντας την αύξηση των οργανικών εσόδων

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της Bracebridge Capital, LLC για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας 1,0 δισ ευρώ.

Prodea: Μία μεγάλη επένδυση στην Cortina

Η είδηση είναι προχθεσινή, αλλά οι φωτογραφίες που είδαμε μας δελέασαν περισσότερο από τα οικονομικά δεδομένα. Η Prodea Investments και η Invel Real Estate απέκτησαν το ξενοδοχείο Bellevue Cortina d’Ampezzo στην Ιταλία με σκοπό την εξ ολοκλήρου ανάπλασή του ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026.

Το εξαώροφο αυτό κτίριο αποκτήθηκε από την Prodea σε ποσοστό 75% και την Invel (μέσω του «Eudora fund LP») σε ποσοστό 25% έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 49 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν λειτουργεί εν μέρει ως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και εν μέρει ως ιδιωτικές κατοικίες, και βρίσκεται στο κέντρο του χιονοδρομικού θέρετρου Cortina d’Ampezzo.

Η Prodea και η Invel προτίθενται να προβούν στη ριζική ανακαίνιση του ακινήτου, το ύψος της οποίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 25 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, δυναμικότητας έως και 100 δωματίων, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η προσθήκη διεθνώς αναγνωρισμένων εστιατορίων θα εμπλουτίσει την εμπειρία αλλά και την παλέτα επιλογών για φαγητό και ποτό και θα εδραιώσει το ξενοδοχείο ως γαστρονομικό σημείο αναφοράς στην Cortina. Αυτά είναι!!!

Μπλε Κέδρος: Απέκτησε ξενοδοχείο στο Ρίο Αχαΐας

Επειδή καυτηριάσαμε προχθές την έλλειψη απαρτίας στη γενική συνέλευση της νεοεισηγμένης, ας αναφερθούμε σε μία θετική είδηση. Η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, την 29.07.2022, πλειοδότησε για την απόκτηση ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5.801 τ.μ. σε παραθαλάσσιο οικόπεδο 20.673 τ.μ. στο Ρίο, στον Οικισμό Αραχωβίτικα, του Νομού Αχαΐας.

Το τίμημα που προσέφερε η εταιρεία ανήλθε σε 1,8 εκατ. ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Μία πραγματικά μεγάλη συνεργασία

H ΕΥΔΑΠ προχώρησε προχθές στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας και Κατανόησης με τη Lamda Development S.A., μέσω της θυγατρικής της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. («LAMDA») που αφορά στην ύδρευση, αποχέτευση και εγκατάσταση παραγωγής ανακυκλωμένου νερού, καθώς και δικτύου αστικής και περιαστικής διανομής ανακυκλωμένου νερού για την κάλυψη των αναγκών του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Επειδή κάποιοι θα αναρωτιέστε πού είναι η είδηση, η ουσία είναι ότι το νερό αυτό θα ανακυκλώνεται με στόχο να μην υπάρχει σπατάλη. Όταν οι πραγματικά οικολογικές ειδήσεις είναι στα «ψιλά γράμματα».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ